Cum ii vad RUSII pe europeni. O analiza surprinzatoare a unui controversat scriitor rus

analize

In Rusia exista atat de multe perspective asupra Europei, incat unui om ii e greu sa desluseasca cu adevarat ce cred rusii despre ce se afla dincolo de granitelele lor.

O Rusie unita nu exista, ci regasim mai multe structuri rusesti mentale, subculturi si contraculturi incorporate in haoticul mental al poporului, dar care nu compun o natiune cu valori constient alese, scrie Viktor Erofeev, unul dintre cei mai controversati scriitori rusi contemporani, pentru Deutsche Welle.

Asa ca intrebarea cum vad rusii Europa este incorect pusa. Opiniile in Rusia se schimba ca nisipurile miscatoare si nicio stiinta sociologica nu poate rezolva asta. Opiniile se nasc ca niste pisoi morti, in ele existand mai mult dogmatism decat rationalism.

Perspectivele apar doar in anumite ocazii. Unui anume Ivan Ivanici, de pilda, nu-i place Europa. E de-a dreptul furios cand aude de ea. Dar, odata ce fiica sa, Tanya, se casatoreste cu un german simpatic, ura lui Ivan dispare ca prin minune.

El vede ca Europa nu e chiar atat de rea, insa, din moment ce putini oameni din Rusia sunt legati prin legaturi de familie cu Europa, voi incerca sa analizez viziunea comuna a unor parti ale populatiei ruse, continua scriitorul.

In Rusia exista patru reprezentari diferite despre Europa. Aceste patru reprezentari au in comun faptul ca, in practica, rusii cred ca Europa este ceva strain. Pentru acestia, Europa sunt „ei”. Si chiar daca Europa este straina pentru aproape toti rusii, ea le este straina in mod diferit.

Europa este un model pentru asa numitii pro-occidentali: parti pro-europene ale intelectualitatii ruse din clasa medie si din randul tinerilor educati. Ei sunt de-a dreptul bolnavi de Europa si cred in viitorul ei luminos, in ciuda propagandei active antieuropene din tara.

Majoritatea dintre ei, insa, nu vor sa fie „topiti” in ceaunul european: vor sa fie europeni rusi, de origine rusa.

Doua tipuri de rusi neaga Europa. Ambele sunt mandre de regimul autoritar care incruciseaza slavismul si ortodoxia cu stalinismul si nationalismul. Ei se bucura de fiecare data cand Europa da de necaz, pentru ca Europa pentru ei este aceea cloaca toleranta si necredincioasa.

O alta categorie de antieuropeni este hranita de putere, cei intelectuali si tineri intreprinzatori. Ei cred in Rusia mai degraba din conformism si pentru a-si construi o cariera.

Care sunt rusii ce vad Europa ca un model pentru Rusia? Oricat ar suna de straniu, aceasta imagine este prezenta in capul a diferite persoane de la Kremlin, care sunt destul de destepte sa stie ca valorile europene genereaza o calitate mai buna a vietii.

Cu toate acestea, ei sunt constienti ca valorile europene actioneaza impotriva lor. Si prin urmare, din Europa au nevoie de masini nu de idei. Asa ca se arunca in acest joc, ca maimutele in copaci, incercand sa impace aceasta incompatibilitate.

Ei isi doresc sa umileasca Europa, sa rada de casatoriile intre persoane de acelasi sex, sa se bucure de crizele ei. Cu placere calatoresc in Europa si apoi povestesc cat este aceasta de denaturata. Acest joc a devenit un stil de putere in Rusia.

Si oamenii obisnuiti? Oamenii care locuiesc in provinciile dosnice? Ei sunt multi dar nu se vad, sunt doar numere care conteaza la vot. Si, totusi, cum vad aceste persoane Europa? Pentru ele Europa este un model non existent. Pentru locuitorii unui sat din Rusia, Luna este chiar mai aproape de ei decat Europa. Macar Luna se vede, nu?

Acesti oameni nu au pasapoarte si nu calatoresc in strainatate. Ei cred in propaganda care le este servita la televiziuni.

Da, si la ei ajung unele lucruri din Europa: cantece, gadgeturi, automobile la mana a doua. Dar aceste lucruri nu ii impresioneaza foarte mult, iar Europa ramane straina pentru ei.

Evident, ne putem adanci in amintiri despre cum cultura rusa a comunicat cu Europa. Cum au facut schimb de modele cultrale. Pe aceasta baza, ar spune unii sa ajungem la concluzia ca suntem foarte apropiati ca suntem rude, chiar veri. Cultura insa e altceva, iar intelegerea este altceva. Asa ca sa nu ne grabim cu conluziile, incheie Erofeev.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: