Cum l-au ingenuncheat profesorii pe elevul eminent din Tulcea: „Ia STERGE aia”. REVOLTA cuprinde orasul

news

Reactia profesorilor de la Colegiul „Spiru Haret” din Tulcea, in cazul elevului care a indraznit sa critice sistemul de invatamant pe Facebook, starneste revolta in oras. Elevul Andrei Turtoi a fost apostrofat in fata clasei si obligat sa isi stearga postarea, altfel va fi sanctionat.

Intr-o postare publicata pe 8 martie, Andrei Turtoi s-a arata profund nemultumit de sistemul de invatamant romanesc, acuzand ca ca liceiul este „un abator mental si spiritual”.

„Mirificul, mirobolantul, inegalabilul sistem de invatamant romanesc si unele cadre profesorale pur si simplu mirifice, m-au facut sa imi pun intrebari serioase cu privire la viitorul meu si al colegilor mei, precum si la viitorul tarii… Un sistem care se bazeaza pe invatare reproductiva, a unei materii invechite (predata cate-odata de niste profesorii mai invechiti decat materia in sine), care cere elevului mai mult decat poate acesta duce, si, de ce nu, niste cadre didactice puse acolo numai ca sa il streseze, facand cateodata si abuz de putere, ca doar de, e fain sa faci asta, si care considera ca materia lor e cea mai importanta, singura din programa chiar, asa ca temele pentru acasa si lectiile pe care elevul trebuie sa le invete, sunt indeajuns de stufoase incat sa ocupe intregul timp al acestuia”, scris Turtoi.

Citeste si: Elev roman sclipitor, UMILIT si pedepsit de profesori. A scris ca „liceul este ABATOR mental si spiritual”

Postarea a starnit o reactie dura din partea profesorilor, care l-au obligat pe elev sa isi stearga cuvintele si sa scrie ca a gresit.

andrei

Reactia profesorilor starneste acum revolta in Tulcea. Tineri si intelectuali locali sar in apararea lui Andrei Turtoi. Consiliul Judetean al Elevilor Tulcea considera ca mesajul lui Turtoi este „legitim si adevarat”, aratand ca „profesorul nu are dreptul sa judece elevul pentru faptele din afara scolii”.

„Consiliul Judetean al Elevilor Tulcea sustine dreptul la libera exprimare si implicit elevul tulcean care si-a expus zilele trecute, public, pe prezentul site de socializare, punctul de vedere in legatura cu sistemul de invatamant romanesc, sistem care,trebuie sa fim constienti si sa recunoastem toti ca are foarte mari probleme, atat la nivel curricular, cat si la nivelul cadrelor didactice in activitate, o parte din acestia utilizandu-se de metode invechite si anume predare rigida, cu asteptari ca elevii sa memoreze cuvant cu cuvant si apoi ascultare din ceea ce a memorat elevul.

Elevul in cauza a postat un mesaj, o opinie proprie, pe care multi dintre noi o impartasim,dar multora le e frica sa o expuna tocmai din cauza posibilelor consecinte. Mesajul, pe care il consideram cat se poate de legitim si adevarat, a prins foarte bine in randul tinerilor si s-a raspandit foarte rapid. Acesta a ajuns si la urechile profesorilor, care, aparent, au considerat ca nu este normal ca un elev (normal, cine este elevul?) sa isi spuna punctul de vedere in legatura cu sistemul. E ca si cum ai cumpara un produs, dar nu ai avea voie sa spui daca este bun sau nu. Mai exact daca nu este bun.

Oricine are dreptul la opinie, evident si elevul, el fiind, de fapt , cel mai capabil sa faca acest lucru, intrucat el este beneficiarul direct al sistemului educational. Elevul se confrunta zilnic cu problemele sistemului si le cunoaste cel mai bine, nicidecum profesorul.

Ulterior, asupra elevului in cauza au fost facute presiuni sa stearga postarea, ca altfel va fi sanctionat.
Acest lucru inseamna amenintare, care la randul ei, constituie infractiune. Mai mult de atat, profesorul nu are dreptul sa judece elevul pentru faptele din afara scolii. Profesorul nu este judecator, nici scoala instanta judecatoreasca, deci nu au dreptul sa sanctioneze elevii pentru actiuni desfasurate in afara cursurilor sau fara a incalca vreun regulament. Altfel fapta devine abuz.

Autorul mesajului a prezentat insa cum a fost jignit el si intreaga clasa pe motivul ca nu vor lua note mari la simulare. Despre acestea, domnii profesori nu mentioneaza absolut nimic. Dumnealor se cred doar victime, dar despre abuzurile pe care destui profesori le fac, nimeni nu spune nimic, nici macar elevii, pentru ca le e frica de alte abuzuri ce s-ar putea infaptui. Evident, daca ar avea cineva curajul sa isi dea cu parerea, va fi tras la raspundere, ca in cazul de fata, cu toate ca libera exprimare a opiniei e garantata de lege si elevii au dreptul sa se pronunte privitor la sistemul educational din care fac parte.

Consiliul Judetean al Elevilor Tulcea considera ca Andrei, elevul in cauza, nu are pentru ce sa fie sanctionat in absolut niciun fel si il vom sustine pana la capat, atat noi, ca si Consiliu Judetean, cat si Consiliul National al Elevilor, daca acuzatiile si „avertismentele” nu vor inceta.

Sustinem de asemenea un sistem democratic, lipsit de cenzura, in care omul sa poata sa isi exprime gandurile,atat pozitive cat si negative, fara a fi judecat.

E timpul sa se schimbe ceva. Elevii nu trebuie sa se mai lase manipulati. Este dreptul fiecaruia sa isi spuna parerea si sa critice fara a fi judecat sau sanctionat. Elevii sunt in mod direct beneficiarii educatiei si nu trebuie sa accepte abuzurile din acest sistem”, se arata intr-un comunicat al Consiliului Elevilor.

Vicepresedintele Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania, Sterica Fundulea, s-a arata si el extrem de revoltat.

„Cum comenteaza conducerea celui mai prestigios liceu din Tulcea asemenea practici de pana in 89?  D-na profesoara de limba Romana Condrat Mihaela nu a auzit de libertatea de exprimare. Si cel mai grav este aceasta presiune si amenintare asupra elevului exact ca in acea perioada comunista. ‘Si-a luat angajamentul, a si recunoscut ca a facut o greseala , si-a turnat cenusa in cap acest elev ‘.  Acum este multumita profesoara respectiva.

Ramane totusi atitudinea. Si bineinteles nemultumirea noastra a tuturor, cei care am absolvit cu mandrie acest liceu si care ne dorim ca si copiii nostri sa-l urmeze. Dar cu asemenea practici ..ne mai gandim”, a scris acesta pe Facebook.

Directorul Colegiului „Spiru Haret”, Florin Anastasiu”, a refuzat sa faca prea multe comentarii: „Nu dau nicio declaratie oficiala“. El spune nu a existat niciun incident si ca nu da nicio replica pentru ca acest lucru ar insemna sa dea apa la moara celor care au facut dintr-un simplu incident un conflict. „Un coleg de-al meu s-a suparat pe el si i-a spus ‘Ia sterge aia de acolo'”, a spus directorul colegiului, citat de Adevarul.

andrei

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: