Cum linisteste Toader Bruxellesul: Actionam in interiorul si in exteriorul UE sa ne asiguram ca ne atingem obiectivele

externe

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a informat sambata seara, printr-un comunicat de presa, ca se actioneaza atat in interiorul, cat si in exteriorul Uniunii Europene astfel incat „comunicarea reciproca de probe electronice sa devina mai rapida si mai sigura”.

„Autoritatile noastre din domeniul justitiei si al aplicarii legii au nevoie de un acces eficace si mai rapid la probele electronice in cadrul procedurilor penale. Ca sa ne asiguram ca ne atingem obiectivele, actionam acum pe doua fronturi: in interiorul UE, prin introducerea de noi norme pentru ca ordinele sa fie adresate direct furnizorilor de servicii, si in afara UE, prin purtarea de discutii cu principalii actori, in special cu SUA, in vederea unor acorduri prin care comunicarea reciproca de probe electronice sa devina mai rapida si mai sigura”, a spus Tudorel Toader, potrivit Agerpres.

Totodata, el a afirmat ca, in urma sesiunii justitie a Consiliului JAI de vineri, Consiliul a convenit asupra pozitiei sale in ceea ce priveste directiva privind desemnarea reprezentantilor legali in scopul obtinerii de probe in cadrul procedurilor penale. Directiva in chestiune face parte dintr-un pachet prin care se urmareste imbunatatirea accesului transfrontalier la probele electronice prin instituirea unui cadru juridic prin care ordinele judecatoresti sa poata fi adresate direct furnizorilor de servicii care isi desfasoara activitatea in UE.

„Consiliul a purtat dezbateri si cu privire la mandatele necesare pentru negocierea celui de-al doilea protocol aditional la Conventia de la Budapesta si a unui acord intre UE si SUA privind facilitarea accesului la probele electronice. Mandatele in cauza sunt esentiale pentru completarea pachetului legislativ referitor la probele electronice, in vederea asigurarii unui acces rapid si eficace la probele electronice stocate in afara UE. Ministrii au oferit orientari generale si politice pentru ghidarea lucrarilor la nivel tehnic si pentru adoptarea ulterioara a mandatelor in cursul presedintiei romane”, se mai arata in comunicatul de presa al ministrului Justitiei.

Comentarii: