Cum manipuleaza Chitoiu. Fost ambasador, despre scena „premeditata” de Chitoiu: „Ei dusi cu targa, noi cu zaharelul”

analize

Ciprian Mihali, fost ambasador, scoate in evidenta modul in care Daniel Chitoiu, vinovat de producerea unui accident care s-a soldat cu doi morti, incearca sa manipuleze opinia publica.

„Dusul cu targa, dusul cu presul. Detaliile sunt mama adevarului. Exista in inscenarea de proasta calitate a ‘ranirii’ lui Chitoiu un detaliu care poate sa ne indice premeditarea spitalizarii.

Intrebat de un jurnalist (servil si el, adresandu-i-se cu ‘domnule ministru’… de ce ministru? O data ministru intotdeauna ministru?…), intrebat asadar cum se simte, Daniel Chitoiu raspunde: ‘dus pe targa la spital’. Iar acesta este un raspuns neobisnuit. Si nu doar neobisnuit, ci si premeditat. Chiar mai mult, nu doar premeditat, ci si tintit.

Daca ati fi suferind pe o targa la spital (ceea ce nu va doresc, Doamne fereste!) si v-ar intreba o cunostinta cum va simtiti si ati avea cuvinte putine, ce ati spune cu aceste cuvinte? ‘Ma doare capul’, ‘nu mai pot de durere’, ‘nu-mi simt picioarele’ etc. Cand esti intrebat cum te simti si nu te simti bine, raspunzi simplu ca nu te simti bine, ca te doare sau ca ‘un pic mai bine’.

Dar preocuparea lui Chitoiu nu a fost sa ne spuna cum se simte, ci cum este si unde este: ‘dus pe targa la spital’. Preocuparea lui a fost sa fixeze scena, cadrul manipularii: ‘iata, in ciuda ceea ce ati putut vedea la locul faptei, in ciuda faptului ca am putut parea teafar si pe picioarele mele, de fapt nu sunt teafar si nu pot sa merg, ci sunt dus pe targa la spital’.

Un raspuns calculat, fabricat de consultantii de imagine pe traseul dintre locul accidentului si locul manipularii la coborarea din ambulanta. Pentru ca nu este loc de alt adevar, intr-un context deja deformat de ‘domnule ministru’ in sus, ‘domnule ministru’ in jos, nu este deci loc de alt adevar decat acela definit de chiar ‘domnul ministru’.

Nu adevarul martorilor, nu adevarul mortilor, nu adevarul imaginilor: ci adevarul ‘dus pe targa la spital’, care va deveni, pe nesimtite si in uitarea generala, dreptatea ‘domnului ministru’. Caci peste 2 sau 5 sau 8 ani, cand se va da sentinta ‘cu suspendare’, in cel mai bun caz, ori se va prescrie fapta, vom fi ocupati cu indignarea produsa de crima sau abuzul vreunui alt ministru. Si tot asa: ei dusi cu targa, noi cu zaharelul”, a scris Mihali pe Facebook.

Ciprian Mihali a fost ambasador al Romaniei, intre 2012 si 2016, in Senegal si in alte sapte state din Africa de Vest. Din 2016 lucreaza in domeniul cooperarii internationale la Bruxelles.

Citeste si: Chitoiu, plimbandu-se imediat dupa accident. Apoi a pozat pe targa la spital pentru presa. Martor: „Politicianul a intrat pe contrasens” – Video

Mai mult despre: ,


Comentarii: