Cum o mare minciuna a BOR a fost transformata in adevar de MAI in sase zile. Ce fel de stat suntem?

analize

Jurnalistul Vlad Stoicescu a sesizat un aspect definitoriu privind relatia actuala dintre BOR si tatul roman. Un fake news lansat de BOR a ramas nesanctionat de celebrul Grup de Comunicare Strategica dupa care a fost transformat in adevar cu ajutorul lui Marcel Vela.

„In ziua de 8 aprilie, inainte sa existe vreo discutie publica despre protocoale pascale intre BOR si stat, Biserica anunta o serie de indrumari duhovnicesti date de Cancelaria Sfantului Sinod si aprobate de Patriarhul Daniel.

Comunicatul de presa emis in acest sens stipula la punctele 4 si 5:

– Painea binecuvantata, in forma de mici prescuri, stropita cu agheasma si vin, numita „Pasti”, va fi sfintita anul acesta in Joia Mare, 16 aprilie, dupa Sfanta Liturghie, si va fi ambalata igienic in pachete inchise. In zilele de vineri si sambata, „Pastile” vor fi distribuite gratuit credinciosilor, in locuri special amenajate in afara lacasurilor de cult. Personalul deservent va purta masca si manusi de protectie.

– Accesul la aceste locuri speciale din afara lacasurilor de cult se va organiza in zilele premergatoare Sfintelor Pasti (vineri si sambata, inainte de noaptea Invierii), respectandu-se aceleasi reguli sanitare ca si in magazinele alimentare (masca sanitara, distanta sociala de 2 metri, marcata in fata locului special amenajat).

Sa traducem din romana in romana: BOR anunta credinciosii ca pot veni sa ridice painea sfintita de la lacasurile de cult.

Doar ca mirenii nu puteau veni, de fapt, decat mintind in declaratiile scrise cu privire la motivul deplasarii in afara domiciliilor. Vizita la biserica pentru primirea unor pachete sfintite nu era printre justificarile legale in vigoare care permiteau parasirea locuintelor.

Practic, anuntand pe 8 aprilie seria de indrumari pentru populatie, BOR comitea un fake news rasunator, lasand impresia ca oamenii POT parasi domiciliile pentru a merge la biserica dupa painea sfintita.

Aceasta posibilitate primea incuviintare legala abia sase zile mai tarziu, pe 14 aprilie, odata cu semnarea deja celebrului protocol dintre BOR si Ministerul de Interne. Abia in baza acestui acord cetatenii pot declara adevarul, anume ca merg la un lacas de cult.

In acest context factual, am o nelamurire (care, desigur, nu se va lamuri) legata de activitatea Grupului de Comunicare Strategica (GCS), aceasta institutie-fantoma care ne da stirile oficiale in vremuri de coronavirus – si care, mai mult, vegheaza la corecta informare a publicului, prin combaterea fake news-ului, ba chiar prin cenzurarea surselor false.

Anuntand populatia ca e de venit la biserica in zilele dinaintea Pastelui desi cadrul legal nu permitea astfel de interactiuni, BOR a comis ceva lesne de incadrat ca dezinformare.

Cum anume a intampinat GCS indrumarile BOR? Acelasi Grup a dat jos site-uri, in ultima luna, pentru fake-uri cu cateva zeci sau sute de distribuiri pe retelele sociale. Ce a facut GCS cu articolul, continand indrumarile clericale, postat pe site-ul oficial al Patriarhiei, care a fost diseminat de zeci de mii de ori?

Si daca GCS nu a facut nimic, lasand minciuna sa se raspandeasca necontrolat, de ce nu a facut? Nu era oare mai simplu ca acest Grup sa reactioneze imediat la fake news-ul BOR si sa anunte ca mersul la biserica dupa painea sfintita nu e motiv de iesit din casa?

Clarificand acest lucru inca de pe 8 aprilie, mai era oare nevoie ca pe 14 aprilie Ministerul de Interne sa bata palma cu BOR?

Biserica Ortodoxa a jucat cu maiestrie strategica: a anuntat o minciuna ca sa forteze transformarea ei in adevar cu mana statului.

Dar statul roman, el ce a facut?

Poate ca 14 aprilie a fost o zi greu de digerat si explicat – dar ea n-ar fi fost posibila fara 8 aprilie si fara tacerea asurzitoare a Grupului de Comunicare Strategica”, a explicat Vlad Stoicescu pe Facebook.

Purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Vasile Banescu, afirma ca acordul Patriarhiei Romane cu MAI a fost unul „interinstitutional, oficial si public” si precizeaza ca „nu Biserica ia deciziile, ea doar le respecta”.

„Acordul Patriarhiei Romane cu MAI fost fost unul interinstitutional, oficial si public. Este firesc, in calitate de crestini si cetateni care respectam riguros Legea, sa cerem in contextul celei mai mari Sarbatori crestine cateva lucruri esentiale care nu intra in conflict cu nimic din reglementarile in vigoare. Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respecta. Asta face BOR riguros de la inceputul pandemiei si ii ajuta concret pe cei afectati. Pana in acest moment, cu aproape 10 milioane de lei. Asta va face Biserica si mai departe”, arata Banescu, intr-o declaratie acordata miercuri Agerpres.

Anterior, Vasile Banescu afirma ca acordul Patriarhiei cu MAI este „in continutul sau, pana la ultima litera, in consonanta cu toate reglementarile starii de urgenta” si subliniaza ca Romania este o tara si o societate edificate pe valorile crestinismului, „nici crestinopata, nici crestinofoba”.

„Acordul Patriarhiei cu MAI este in continutul sau, pana la ultima litera, in consonanta cu toate reglementarile starii de urgenta in vigoare (valabile in spatiul public, inclusiv al magazinelor alimentare, al farmaciilor etc). Politia Romana nu ne asigura tuturor doar protectia si ordinea publica, ci face acum si un gest major de civilitate crestina, un gest de cordialitate civica pentru care toti cetatenii ortodocsi ai acestei tari isi exprima tacut recunostinta. Mai putin ideologii anticrestini mereu de serviciu.

Suntem o tara si o societate edificate pe valorile culturale si spirituale ale crestinismului, o societate toleranta, solidara, civilizata. Nici crestinopata, nici crestinofoba”, a declarat Banescu.

El sustine ca a oferi, cu „masuri de protectie totala si perfect legala, Pasti si Lumina de Pasti celor care le solicita”, reprezinta un gest salutar si nu criticabil.

„A oferi, sub masuri de protectie totala si perfect legala, Pasti si Lumina de Pasti celor care le solicita si le primesc prin voluntari acreditati si corespunzator echipati (mult mai bine decat curierii care ne aduc mancare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri in deplina ordine, nu tuturor la intamplare, este un gest pe care bunul simt, dublat acum atent si de fireasca grija fata de ceilalti, ne invita in mod firesc sa il salutam, nu sa il criticam. Invierea lui Hristos sa ne aduca tuturor in suflet lumina, pace si bucurie in starea de recluziune si reflexivitate in care ne aflam in acest an!”, a mai spus Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca va cere in sedinta cu premierul si ministrii, care are loc la Palatul Cotroceni, revenirea asupra acordului dintre MAI si Biserica Ortodoxa. Presedintele sustine ca, desi intentiile sunt bune, „nu s-a inteles foarte bine ce se doreste acolo”. Iohannis le-a transmis romanilor ca nu este cazul sa se relaxeze. „Stati acasa, altfel, dupa sarbatori, vom avea inmormantari!”, a fost mesajul presedintelui.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: