Cum poate Vladimir Putin sa le vanda rusilor iluzia victoriei in razboiul din Ucraina?

opinii

Nici in zilele sfinte de Pasti, razboiul nu si-a pierdut din amploare. Acest razboi a demonstrat ca nu exista nimic sfant pentru rusii care sustin razboiul intre doua popoare inrudite, slave si mai ales ortodoxe. Pare ca 2 luni de razboi nu sunt suficiente pentru ca Vladimir Putin sa-si dea seama ca razboiul cu Ucraina aduce mai multe pierderi decat castiguri. Totusi pentru ca Putin a declansat acest razboi nu poate ajunge la pace pana nu livreaza niste rezultate pe care rusii sa le perceapa drept o victorie asupra “fascistilor ucraineni”.

Pentru a intelege mai bine ce este in capul unui rus de rand, trebuie sa apelam la mandrie sau orgoliu. Si anume in acest context trebuie sa atragem atentia la ziua de 9 mai – ziua Victoriei asupra nazismului pentru rusi si ziua Europei pentru europeni este o sarbatoare de stat in Federatia Rusa care are o importanta deosebita. Este un moment in care vor fi contabilizate rezultatele razboiului

Anume la aceasta data vom putea vedea un rezultat mult mai palpabil al consecintelor razboiului ruso-ucrainean, vom putea vedea care este deznodamantul razboiului si ce a putut sa obtina Rusia concret, pentru ca un coridor care sa taie Ucraina de la iesirea la Marea Neagra nu va fi posibil de obtinut.

Pana la acest moment Federatia Rusa nu a reusit sa obtina nici macar o victorie importanta in Ucraina, si nu a cucerit inca in totalitate nici un mare oras ucrainean. In ciuda anuntarii de catre Putin a capturarii Mariupolului, ne dam seama ca nici macar Mariupolul, care parea ca va cadea inca la sfarsitul lui februarie nu este cucerit ci doar bombardat in proportie de 90%, iar populatia civila inca este blocata acolo, ultimele trupe ramase (cateva mii) sunt baricadate in subsolurile Azovstal si inca reprezinta o amenintare serioasa pentru trupele ruse.

Dar cum a explicat Vladimir Putin retragerea din Kiev la nivel intern? Prin faptul ca a reusit sa elibereze Ucraina de toti “fascistii” ei, nicidecum un esec asa cum a fost perceput de intreaga lume civilizata.

Ce ar dori sa obtina Vladimir Putin pana la 9 mai pentru a anunta o victorie asupra “nazismului” din Ucraina” si apoi sa poata sa inceapa tratativele de negociere a pacii atunci cand Rusia se afla in avantaj? Cu siguranta ar trebui sa prezinte rezultate reale de castig cel putin in Donbass, batalia din aceasta zona ar provoca pierderi omenesti enorme de pe ambele parti ale razboiului.

Este foarte complicat sa ne dam seama, insa ar putea exista cel putin trei posibilitati mai plauzibile:

Controlul intregii regiuni Donbass (in prezent, asa-numitele republici DNR si LNR reprezinta doar o treime din oblasturile Donetk si Lugansk)

Controlul a cat mai multe orase strategice de la Marea Neagra ( Mariupol, Berdeansk, Melitopol, Herson, Nikolaev si chiar Odesa)

Dezintegrarea Ucrainei prin formarea a mai multor asa-numite state separatiste, pe langa cele existente (un exemplu mai putin vehiculat ar putea fi asa numita Republica Bugeac din sud-vestul Ucrainei de unde ar putea porni un desant spre Odessa)

Scopul final ar fi destramarea Ucrainei si slabirea acesteia prin taierea iesirii la Marea Neagra care este vitala atat militar, cat si economic.

O atentie deosebita trebuie sa acordam si asa-numitei Transnistriei care intra in planurile rusilor drept parte integranta a celei de-a doua etape a “operatiunii speciale rusesti”, drept actor relevant in flancul vestic al Ucrainei si care are armata a 14-a rusa pe teritoriul sau, existand posibilitate ca aceasta armata sa se indrepte spre Odessa la momentul oportun.

Observam deja incercarea a mai multor operatiuni de steag fals care sa ofere un pretext ori pentru intrarea Transnistriei in razboi (pentru ca a fost mai rezervata in a se pronunta) ori chiar pentru a implica Republica Moldova in acest razboi.

Totodata, observam ca incet, incet tintele rachetelor rusesti se indreapta din nou spre Odessa, mai ales ca podul de la Zatoka care facea legatura Sudului Basarabiei cu Odessa a fost distrus. Astfel exista tot mai multe semnale, iar daca ofensiva ruseasca incepe sa prinda contur de la Odessa pana la Chisinau e doar o aruncatura de bat, iar Republica Moldova poate deveni urmatoarea tinta.

Nu numai Transnistria nu doreste sa devina parte beligeranta a razboiului. Aceeasi abordare o are si dictatorul Alexandr Lukasenko prin neimplicarea directa a Belarusul in razboi, ca stat beligerant.

Daca Alexandr Lukasenko nu a anuntat propriu-zis o intrare in razboiul din Ucraina, vedem ca oricum din directia Belarusului sunt lansate rachete de distrugere a oraselor ucrainene.

Nu putem sa spunem cu certitudine ca Belarusul nu e stat stat beligerant in acest razboi pentru ca nici Federatia Rusa nu a anuntat oficial ca ii declara razboi Ucrainei.

Lukashenko va incerca sa nu se implice mai mult decat a facut-o pana acum pentru a evita consecintele economice si umane, aceeasi chestiune incearca sa o faca si Vladimir Krasnoselski, asa-numitul lider al Transnistriei, insa daca cei doi vor fi stransi cu usa nu vor avea incotro si vor deveni si ei actori relevanti in acest razboi pentru ca depind prea mult de Federatia Rusa.

In eventualitatea in care razboiul continua in aceeasi maniera precum retragerea din Kiev si Harikov, unde trupele ruse au suferit o uzura semnificativa, este in stare Vladimir Putin sa foloseasca “solutia finala” in acest caz folosirea armei nucleare? Este o intrebare care in ultimul timp s-a tot vehiculat, numai ca aceasta amenintare nu a fost folosita in ultimele saptamani si s-a lasat ca un as in maneca pentru scenarii mai sumbre pentru Rusia.

Un alt scenariu in care Federatia Rusa ataca un stat membru NATO si apoi recurge la negocierile de pace ar putea avea loc. Pentru ca Federatia Rusa sa nu piarda rusinos in fata unui singur stat, in fata Ucrainei, aceasta poate provoca state ca Polonia, Romania si tarile baltice pentru a avea un motiv prin care a fost incheiata pacea fara nici macar un castig, folosind narativul prin care “cu intrarea NATO in razboi nu ne mai ramane altceva decat sa ne retragem”.

Totusi acest scenariu ramane foarte riscant pentru Putin, pentru ca poate avea consecinte grave cu o posibila dezintegrare a statelor din componenta Federatiei Ruse.

Intr-un final, iluzia victoriei va costa scump pentru rusi pentru ca pornim din start de la premiza ca in acest razboi nu putem avea invingatori ci doar perdanti, iar marele perdant este Federatia Rusa, un stat care va ramane in izolationism, stagnare economica si colaps pentru o perioada de zeci de ani. Numai ca trebuie sa fim atenti, Federatia Rusa si Putin nu trebuiesc subestimati pentru ca pana la urma in negocierile de pace vor incerca sa recurga la cat mai multe tertipuri pentru a domina si a pune in genunchi Ucraina. Iar cand vor vedea in sfarsit rusii ca “regele este gol” va fi prea tarziu iar o sansa de reabilitare a acestui stat va deveni imposibila, chiar si dupa lichidarea lui Vladimir Putin de la butoanele puterii in statul care momentan nu pare unul european – Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: