Cum s-a sucit Viktor Orban: „Cand un stat independent este atacat militar de Rusia trebuie sa scoatem in evidenta acest lucru apasat si tare. Nu trebuie sa le gasim scuze rusilor”

externe

Viktor Orban, santaj, fonduri europene, deblocare, Ungaria

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a sustinut in 2008 un discurs, dupa ce Rusia a invadat Georgia, situat la 180 de grade fata de pozitia sa pro-moscovita de acum. El a tinut sa condamne clar invazia si s-a aratat indignat de cei care gasesc scuze Rusiei. Adica exact ce face el acum.

„Cand un stat independent este atacat militar de Rusia trebuie sa scoatem in evidenta acest lucru apasat si tare (aplauze). Trebuie sa va spun sincer ca sunt intristat de ce vad si aud in aceste zile in Ungaria. Noi am devenit europeni cu adevarat. De aceea, practica tarilor europene de la vest de noi, indiferent ca este vorba despre invazia rusa din 1968 sau 1956, prima lor reactie nu este de a condamna agresorul, clar si fara echivoc, ci de a-i gasi scuze pentru ce a facut. Se creeaza confuzie, se pierd faptele din vedere.

Esenta conflictului din jurul nostru, de astazi, este ca Rusia intreprinde actiuni militare pe teritoriul unui alt stat independent, Georgia. Asta este faptul pe care trebuie sa il vada opinia publica, orice altceva este dublu limbaj, ramasite ale relativismului moral din perioada socialista”, spunea Orban acum 14 ani.

Citeste si: Orban, din nou de partea Moscovei: „UE, un pitic care impune sanctiuni unui gigant. Si piticul va pieri in efort”

Ungaria a lansat oficial, pe 14 octombrie, o „consultare nationala” asupra sanctiunilor Uniunii Europene impotriva Rusiei, pe care premierul nationalist Viktor Orban le critica in permanenta.

„Noi apreciem ca sanctiunile ne distrug”, a lansat in preambul guvernul pe pagina sa de Facebook, publicand formularul. Sanctiunile au fost totusi aprobate de toate cele 27 de state membre, deci si de Ungaria.

„Aprobati sanctiuni care fac sa creasca preturile alimentelor”, crescand astfel „riscul foametei in tarile emergente” si „presiunea migratorie” la frontierele Europei?, iata una din cele sapte intrebari din formularul trimis catre opt milioane de familii.

O alta intrebare le cere cetatenilor sa-si exprime parerea despre masurile care vizeaza sectorul energetic rus, indiferent daca acestea au fost adoptate sau doar discutate.

Aceasta strategie a Bruxellesului a dus la facturi record, „punand in pericol capacitatea gospodariilor de a se incalzi si viabilitatea intregii economii europene”, potrivit guvernului ungar.

Ministrul de externe Peter Szijjarto se afla atunci la Moscova pentru a participa la un forum dedicat energiei, spre deosebire de atitudinea adoptata de partenerii sai europeni.

Viktor Orban a atacat inca o data atunci, in cursul unui interviu la radio, sanctiunile decise de o „elita europeana, in mod nedemocratic”.

El a justificat aceasta consultare prin vointa de a „crea un consens national”. Cetatenii trebuie sa raspunda la chestionar pana in 9 decembrie.

Guvernul ungar a utilizat in mai multe randuri aceasta metoda, fara consecinte legale, pentru a denunta de exemplu politica UE in domeniul migratiei si acordarea de indemnizatii detinutilor si romilor.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: