Cum s-au impartit pozitiile cheie in noul Parlament European. PPE si-a luat partea leului

externe

cod, frontiere Schengen, Austria, votat, Parlamentul European, obligatoriu, Vlad Gheorghe

Grupurile politice din Parlamentul European si-au desemnat candidatii pentru presedintii de comisii, cu PPE de centru-dreapta ocupand rolurile principale si socialistii vizand alte posturi-cheie.

Grupurile politice din Parlamentul European au inceput sa isi imparta rolurile cheie inainte de sesiunea inaugurala de saptamana viitoare, Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta rezervandu-si roluri cheie, potrivit unui document intern consultat de Euronews.

In cadrul unei reuniuni care a avut loc luni seara, fiecare grup politic si-a ales pe rand preferintele pentru presedintiile comisiilor si subcomisiilor, incepand cu cea mai mare delegatie si aplicand o formula proportionala care acorda grupurilor mai multa influenta in raport cu marimea lor.

PPE, care a obtinut cele mai multe locuri la alegerile UE, si-a asigurat presedintia a trei comisii de varf – Industrie (ITRE), Afaceri Externe (AFET) si Agricultura (AGRI). De asemenea, doreste sa preia conducerea comisiilor pentru afaceri constitutionale (AFCO), pescuit (PECH) si control bugetar (CONT), precum si a subcomisiei pentru sanatate publica (SANT).

Socialistii si Democratii (S&D) au solicitat conducerea influentei Comisii pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI), care, alaturi de ITRE, este cea mai mare din Parlamentul European, cu 90 de membri. Grupul doreste, de asemenea, sa prezideze comisiile pentru comert international (INTA), afaceri economice si monetare (ECON), dezvoltare regionala (REGI) si drepturile femeii si egalitatea de gen (FEMM).

Conservatorii si Reformistii Europeni (ECR), al treilea grup ca marime la data limita de 4 iulie pentru constituirea grupului, a solicitat presedintia Comisiei pentru bugete (BUDG), esentiala pentru gestionarea bugetului pe termen lung al UE. Grupul a solicitat, de asemenea, presedintia comisiilor pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) si petitii (PETI).

Al patrulea grup ca marime la data-limita de 4 iulie – pozitia sa a fost ulterior inlocuita de Patriotii Europei, in prezent al treilea grup ca marime – liberalii din Renew Europe (RE) si-au propus sa prezideze comisii mai mici, dar influente, precum cea pentru dezvoltare (DEVE), cea pentru afaceri juridice (JURI) si subcomisia pentru securitate si aparare (SEDE).

Verzii incearca sa obtina conducerea pietei interne si a protectiei consumatorilor (IMCO) si a subcomisiei pentru drepturile omului (DROI). Grupul Stangii incearca sa obtina controlul asupra comisiilor pentru chestiuni fiscale (FISC) si pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale (EMPL).

Grupul Patriotilor este implicat in impartirea puterii, desi a ratat termenul limita de 4 iulie si a reusit sa revendice comisiile pentru transport si turism (TRAN) si cultura si educatie (CULT). Cu toate acestea, majoritatea grupurilor politice aplica un cordon sanitar impotriva partidelor de extrema dreapta, excluzandu-le din pozitiile influente din Parlament.

Prin urmare, datorita cordonului sanitar, posturile la nivel inalt atribuite in mod neoficial grupului de extrema dreapta ar trebui sa ramana vacante si ar putea fi redistribuite altor grupuri intr-o etapa ulterioara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: