Cum s-a intamplat „minunea” ca CCR sa-i faca pe plac lui Dragnea. Judecatorul raportor va fi candidat PSD la europarlamentare

politica

Prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan a declarat, miercuri, ca judecatorul CCR Maya Teodoroiu va fi candidat al PSD la alegerile parlamentare. Teodoriu a fost judecator raportor in cazul sesizari la CCR privind formarea completurilor de cinci judecatori.

”Situatia e complicata. Avem institutii ale statului care actioneaza exclusiv la comanda si in folosul liderului absolut Liviu Dragnea. Ma refer aici la Parlament, Guvern, ministere. Mai multe comentarii voi face dupa ce va fi prezentata argumentatia CCR si calea de urmat indicata. Dar cred ca mai trebuie clarificata o informatie care circula in mediul politic, si anume ca judecatorul raportor al acestei spete, de conflict constitutional intre Parlament si Guvern, va fi candidat pentru PSD la europarlamentare”, a declarat Turcan pentru g4media.ro.

Curtea Constitutionala a admis miercuri sesizarea Guvernului privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, in legatura cu formarea completelor de cinci judecatori judecatori, ceea ce ar insemna ca, in conformitate cu decizia Curtii, completele ar trebui refacute.

Curtea a anuntat ca a admis sesizarea formulata de prim-ministru si „a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de hotararile Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, incepand cu Hotararea nr.3/2014, potrivit carora au fost desemnati prin tragere la sorti doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecatori, contrar celor prevazute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr.255/2013”.

Potrivit comunicatului CCR, „Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza a proceda de indata la desemnarea prin tragere la sorti a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecatori, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr.207/2018”.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului, Senatului, Camerei Deputatilor si Inaltei Curti de Casatie si Justitie si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Un punct de vedere similar a fost sustinut in fata Curtii de reprezentantul Guvernului, fostul judecator CCR Toni Grebla, in prezent secretar general al Executivului.

Presedinta ICCJ Cristina Tarcea a afirmat ca nimeni nu o va putea convinge ca tragerea la sorti a completelor de cinci judecatori trebuia facuta in iulie 2018, cand au intrat in vigoare modificari ale Legii de organizare judiciara.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: