Cum sa petreci 32 de minute in bucatarie: Oamenii de stiinta spun ca au descoperit formula de fierbere a oului perfect

Oamenii de stiinta spun ca au reusit sa descopere cum se fierbe un ou perfect, cu un galbenus catifelat si un albus solid dar moale, potrivit AP.
Atingerea acestui echilibru poate fi o provocare deoarece galbenusul se gateste la o temperatura mai scazuta decat albusul.
Fierberea unui ou tare inseamna un galbenus cretos, in timp ce o fierbere lenta poate face ca albusurile sa fie de consistenta jeleului, putin fierte.
Cercetatorii au gatit sute de oua si au folosit o formula matematica pentru a rezolva aceasta enigma. O ecuatie s-a ocupat de modul in care caldura se deplaseaza intre o suprafata fierbinte si un ou; o alta a surprins modul in care continutul oului se transforma din lichid in solid, trecand printr-o consistenta asemanatoare gelatinei.
Reteta lor finala implica transferul oualor la fiecare doua minute intre doua boluri, unul cu apa clocotita si celalalt cu apa calduta la 30 de grade Celsius timp de 32 de minute inainte de a le raci sub jet de apa.
In metoda propusa de cercetatori, denumita gatire periodica, albusurile s-au incalzit si s-au racit pana s-au intarit complet.
Galbenusul, in schimb, a ramas la o temperatura constanta si a fiert pana a devenit cremos.
„Aproape ca il poti intinde pe paine”, a spus autoarea studiului, Emilia Di Lorenzo de la Universitatea Federico II din Napoli.
Pentru a confirma ca au gatit ceva nou, cercetatorii au testat compozitia chimica a oualor preparate si le-au servit unui grup de opt degustatori alaturi de oua fierte traditionale.
Cercetarea a fost publicata in revista Communications Engineering.