Cum se protejeaza Alexandru Rafila. Sfaturi utile, ce sa facem cu telefonul, incaltamintea si cumparaturile

news

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a prezentat vineri cum se protejeaza el pentru a nu fi infectat cu coronavirus. Rafila a mai spus ce trebuie facut in cazul cumparaturilor, telefonului, incaltamintei.

„Eu nu ma protejez cu manusi, ma spal pe maini inainte, dar si cand ma intorc de la cumparaturi, folosesc un antiseptic, pot sa-l mai folosesc o data in timpul deplasarii, am grija sa nu-mi ating fata“, a spus Rafila la Digi24.

Rafila a spus ca mastile sunt folositoare, insa trebuie purtate corespunzator.

„O masca simpla este suficienta, cu conditia sa fie plasata corect. Am vazut multe persoane, chiar unele care sunt in serviciu in diverse profesiuni, si poarta masca sub nas. Pai, degeaba poarta masca sub nas. Daca masca nu acopera complet si gura si nasul si nu este profilata exact la baza nasului, are un mic adaptor, atunci este utilizare incorecta sau chiar inutila. Nu trebuie sa o atingem deloc. Cand se scoate, se scoate din lateral si se arunca intr-un cos cu capac, asta este important. Si, bineintels, reducerea la maximum a deplasarilor. Nu trebuie neaparat sa te duci la magazine in fiecare zi. Te duci odata la cateva zile, merge un singur membru al familiei… Asta nu inseamna ca nu trebuie sa faci miscare. Te duci sa faci o plimbare in jurul blocului, atunci cand nu e nimeni pe strada, sau in parcul din apropiere daca este deschis“, a mai spus Rafila.

Spalatul pe maini este cel mai important gest care ne tine departe de infectia cu noul coronavirus, insa doar daca este efectuat corect.

„Spalatul pe maini sa nu dureze doua secunde, sa dureze macar 20 de secunde si sa intereseze mana in intregimea ei, adica nu numai palma, ci si partea dorsala a mainii, spatiile interdigitale sunt foarte importante, sa insistam ca spalatul sa nu fie de forma“, a mai spus Rafila.

Desi este important sa constientizam pericolul, trebuie mentinut un echilibru, pentru ca nici excesele nu ajuta, din contra.

„Telefonul mobil – sa-l stergem din cand in cand cu o substanta dezinfectanta, fara sa facem din chestiunea asta un comportament obsesiv. Eu am vazut pe cineva care lucra la un computer si din 5 in 5 minute isi dadea cu spirt pe mana. Pai, era singur in incapere, astea sunt lucruri care nu fac altceva decat sa ne faca rau, pentru ca pana la urma si aceste substante dezinfectante sunt substante iritante, sunt substante care nu e necesar sa le folosesti prea des. Faci acest gest periodic si mai ales daca iesi, daca intri in contact cu personae . Daca lucrezi la birou nu trebui sa te dezinfectezi pe maini, e inutil“, a mai spus Rafila.

Alte gesturi care trebuie sa constituie de asemenea o rutina sunt legate de grija de a nu aduce virusul pe incaltaminte.

„Trebuie stearsa incaltamintea, sa evitam sa intram cu incaltamintea pana in mijlocul camerei, se poate sterge pardoseala cu o solutie dezinfectanta, dar chiar sa dezinfectezi toate cutiile, ambalajele din magazine, nu cred ca este cazul, mai ales ca in momentul de fata toate produsele sunt deja ambalate, nu prea mai exista produse neambalate, ambalajele nu au cum sa fie contaminate, pentru ca, in principiu, sunt plasate in magazine in maniera industriuala, persoanele in general nu le ating, nu le pun inapoi, chiar sunt reguli indicate in acest sens“, a mai spus Rafila.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: