Cum se va schimba Romania dupa epidemie. Rectorul Universitatii Bucuresti: „Vor fi consecinte sociale majore”

analize

Rectorul Universitatii Bucuresti, sociologul Marian Preda, afirma va Romania va ramane puternic marcata de aceasta perioada in care epidemia de coronavirus a impus numeroase restrictii.

„Cred ca vor fi consecinte sociale majore. Oamenii percep diferit criza si sunt afectati in mod diferit de ea. Probabil copiii si tinerii vor fi afectati ceva mai putin pentru ca generatiile lor oricum traiesc destul de mult in online, in spatiul virtual, comunica mult si in aceasta perioada si nici nu se vor teme prea mult sa iasa dupa criza. La extrema cealalta cred ca vor fi persoanele varstnice si cele cu probleme medicale reale sau percepute subiectiv, care nu cred ca vor iesi usor din autoizolare. Cred ca cei care lucreaza in afara locuintei in aceasta perioada, cei care fac cumparaturile pentru familii, se vor reacomoda cel mai repede.

Criza va ramane, insa, in constiinta publica si, odata cu ea, si noile deprinderi. Oamenii vor cumpara mai mult online, vor fi mai prudenti in cheltuirea resurselor proprii, multi isi vor face stocuri in continuare, vor consuma mai putin si se vor misca mai putin in afara localitatii.

Cred ca anumite deprinderi vor fi mentinute o vreme formal, prin recomandari oficiale si apoi doar cultural, ca deprinderi internalizate. Unii vor continua sa-i ocoleasca pe ceilalti, sa pastreze distanta sociala, sa nu se salute traditional prin strangeri de mana sau prin clasicul sarut pe obraji. Cred ca multa vreme spalatul pe maini frecvent, de exemplu, va fi o practica curenta. Familia va capata o importanta sporita ca principala sursa de sprijin emotional, de siguranta si la fel locuinta, care va deveni pentru multi spatiul de refugiu, de siguranta.

Incet, incet, va fi repopulat spatiul public. Cred ca spatiile de socializare precum restaurantele si mall-urile sau statiunile turistice vor fi reumplute cu adevarat mai lent, intr-o a doua etapa, dupa aparitia unui vaccin sigur si a garantiilor exprimate public, oficial, ca nu se poate reveni la o noua criza. Va fi un an greu pentru turism si restaurante, ca si pentru toata zona de entertainment”, a declarat Preda intr-un interviu pentru Newsweek Romania.

Preda a vorbit si despre modul in care romanii incearca sa faca fata epidemiei.

„Cumva vor rezista, desi va fi din ce in ce mai greu la oras si in special in blocurile cu garsoniere, apartamente mici si cu multi membri de familie. La casele care au curte, in special in mediul rural, unde curtile sunt mari, este ceva mai simplu. La oras, apartamentele mici devin un fel de celule, de inchisori, care sunt si mai greu de suportat in gospodariile fara resurse si cu conflicte sau probleme de diverse tipuri precum alcoolismul, sau violenta in familie. Este greu si va fi si mai greu pe masura ce va trece timpul. Iar lipsa activitatii si a diversitatii este, probabil, foarte apasatoare acolo.

Cred ca pentru noi toti este importanta mentinerea activitatii unde se poate. Ma uit zilnic pe fereastra si vad zeci de oameni lucrand in constructii la Catedrala Neamului. Pentru acesti oameni este mult mai bine si psihologic si cultural sa aiba o activitate zilnica, sa munceasca decat sa stea acasa. Desigur, pastrand distanta sociala si evitand riscurile. Nimeni nu a stiut de la inceput care va fi amploarea crizei si ca va dura mult”, a mai spus Preda.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: