Cum sunt batjocoriti refugiatii din Ucraina de televiziunile lui Putin: „Creeaza o groaza de neplaceri acolo unde se duc”

analize

Jurnalistul Vitalie Cojocari (Euronews Romania), vorbitor de limba rusa, prezinta din nou modul in care televiziunile din Rusia isi dezinformeaza si manipuleaza publicul. Cojocari a tradus un buletin de stiri de la televiziunea de stat din Rusia in care refugiatii din Ucraina sunt batjocoriti.

„Ce li se spune rusilor despre refugiatii ucraineni care au fugit speriati de bombardamente si moarte? Televiziunea de stat din Rusia, Pervai Kanal, a pus pe post un material despre refugiatii din Ucraina care au ajuns in Republica Moldova.

Din material nu aflam nimic despre situatia lor, despre cum le-a schimbat razboiul soarta. Despre copii si femei care s-au despartit de rude, de soti. Despre cozile uriase de la punctele de frontiera. Despre cum s-a tras asupra lor cat fugeau din tara distrusa de razboi.

Postul de stat din Rusia le spune cetatenilor rusi ca refugiatii ucraineni creeaza o groaza de neplaceri acolo unde se duc.

Am pus aici clipul prezentat la postul public rus de televiziune in ceea ce se numeste Prime Time. Si cetatenii moldoveni este posibil sa fi vazut materialul pentru ca Pervai Kanal este retransmis si la Chisinau, in toata Republica Moldova.

Am tradus pentru voi ca sa intelegeti ce se spune. O sa va dau si contextul. Stirea incepe cu prezentatoarea Ekaterina Andreeva, o veche crainica din Rusia, spunand:

“Locuitorii din Moldova sa plang pe comportamentul neplacut si agresiv al refugiatilor din Ucraina. Micuta tara a primit deja peste 100 de mii de refugiati. Li s-a oferit cazare si masa, dar s-a dovedit ca primirea buna nu a fost apreciata de toti. Pe gazde le-a nemultumit faptul ca musafirii au inceput sa isi stabileasca propriile reguli. In primul rand au vopsit in culorile steagului lor un monument din al II-lea Razboi Mondial. Fac scandal atunci cand li se vorbeste ruseste.”

Aici trebuie sa fac o pauza si sa va dau urmatoarea informatie.

Postamentul pe care sta tancul sovietic, monumentul despre care vorbeste postul rusesc de televiziune, se afla in satul Leuseni din raionul Hancesti. Adica aproape de granita cu Romania, nu in zona granitei cu Ucraina. Este adevarat, a fost vopsit in galben si albastru, culorile steagului ucrainean. Doar ca gestul a fost asumat de niste tineri dintr-un partid politic din Moldova, PUN. Ei spun ca si-au exprimat astfel “solidaritatea cu poporul ucrainean care lupta acum sa-si apere tara intr-un razboi declansat de Federatia Rusa”.

Revenim la reportajul despre refugiati.
La televizor apar pe rand niste cetateni despre care nu stim prea multe. Acestia se filmeaza, vorbesc ruseste si cearta refugiatii pe diverse motive despre care nu stim cat de adevarate sunt. Avem doar cuvintele lor.

O femeie este suparata ca un refugiat i-ar fi spus sa vorbeasca in ucraineana.

Un barbat este nu stim de ce suparat si le spune refugiatilor sa fie oameni pentru ca moldovenii le dau ultima bucata de paine.

O alta femeie spune cam acelasi lucru. Ca o batranica ar fi pregatit niste mancare, dar un refugiat i-ar fi spus ca nu mananca asa ceva.

Un barbat ii indeamna pe refugiati sa nu vina in Republica Moldova daca nu le place ca aici nu gasesc conditii pe gustul lor.

Materialul se incheie cu vocea Ekaterinei Andreeva care sustine ca refugiatii ucraineni ar fi cerut piscina, nu ar fi fost de acord sa plateasca in restaurante. In plus, i-ar fi umilit pe localnici numindu-i saraci”, a relatat Cojocari.

Citeste si: Dincu, mesaj umilitor la adresa refugiatilor: „Vine o populatie saraca, care nu isi mai permite sa tranziteze prin Romania. Vor trebui sa ramana in Romania”

Citeste si: BBC arata ce vad rusii la televizor: „Ucraina isi bombardeaza propriile orase. Sa lovesti Harkov si sa spui ca a fost Rusia. Ucraina se loveste singura si minte Occidentul. Cum este posibil sa insele poporul?”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: