externe

Cum sunt mintiti rusii de TV-urile lui Putin: „Ucrainenii se impusca intre ei/ Rusii sunt intampinati cu zambete, prietenie si flori”

Jurnalistul Vitalie Cojocari (Euronews Romania), vorbitor de limba rusa, prezinta traducerea unui buletin de stiri la principala televiziune din Rusia, urmarita de milioane de telespectatori. Realitatea din Ucraina este intoarsa pe dos pentru a sprijini propaganda Kremlinului.

„Ce li se spune rusilor la televizor despre invazia din Ucraina?

In asteptarea rezultatelor negocierilor dintre Ucraina si Rusia am zis sa va explic ceva important. Despre ce si cum afla rusii despre ce se intampla in Ucraina.
Principalul program de stiri din Rusia se numeste Bремя/Vremea. Vine din vremuri comuniste, sovietice. Asa ii zicea si atunci.

Este difuzat de Pervai Kanal(Televiziunea de stat). Cuvantul Vremea are acelasi sens ca in romana. Inseamna timp.

Pentru ca site-ul postului public de televiziune este cazut de cateva zile, m-am uitat pe youtube sa vad cum este prezentata rusilor invazia din Ucraina.

Acolo este disponibila “Vremea” din 24 februarie. Adica prima zi a invaziei.

Prezentator este jurnalistul rus Vitalii Eliseev.

Mai jos va prezint desfasuratorul jurnalului de stiri prezentat de el. Parerile vi le faceti voi, la final.

Prima stire a fost despre cum au cucerit rusii un dig din Ucraina pe care apoi l-au distrus ca sa lase apa sa curga spre Crimeea.

Materialul se termina cu ”vara asta in Crimeea va fi bine.”

Al doilea material este despre cum a inceput “operatia de aparare” a Republicilor Donetk si Lugansk. Nu s-a folosit cuvantul razboi.

A treia stire este despre cum Zelenski a fost de acord initial sa participe la negocieri la Minsk, iar apoi a intrerupt orice comunicare cu rusii. A tras de timp ca sa-si puna tehnica militara printre blocuri, ca teroristii, sa nu fie distrusa de armata rusa, care nu trage in cladiri civile, este concluzia prezentatorului.

A patra stire este mai generoasa. O sa ma opresc mai mult aici pentru ca ofera perspectiva Federatiei Ruse asupra invaziei si efectele ei. Materialul edte despre cum s-a asternut haosul in Ucraina. Aflam cum se impusca ucrainenii intre ei cu armele impartite de autoritati. Pe de alta parte, rusii nu vor sa traga in cladirile civile, spre localitati, doar ca antiaeriana ucraineana se ascunde anume acolo, ceea ce ii face pe militarii ucraineni teroristi, spune din nou vocea materialului. In reportaj se mai spune ca militarii ucraineni au tras spre blocul distrus din Kiev.

Aflam apoi ca nu exista grupari diversioniste in Kiev, iar ucrainenii se omoara intre ei crezand ca unii sau altii sunt soldati rusi imbracati in civil. Pana si soldatii ucraineni omoara alti soldati ucraineni se spune in reportaj.

Cand nu se omoara intre ei, ucrainenii isi vand automatele Kalasnicov la mica publicitate.

Dar ce fac soldatii rusi intre timp? Pai, par sa se plimbe fluierand prin tara, fara sa fie deranjati, intreptandu-se spre orasele mari, fiind intampinati cu zambete, prietenie si flori.

Reportajul admite ca armata rusa mai trimite niste rachete, dar acestea sunt doar in scopuri pacifiste si numai spre obiective militare. Au fost distruse 14 aeroporturi, 88 tancuri si tot asa.

A 5-a stire este despre ca Rusia lupta la ONU pentru a condamna stirile false. Un exemplu de fake news este momentul in care un blindat militar trece peste o masina aflata in circulatie distrugand-o complet. Ce este fals in acele imagini devenite virale? Ca tancul nu era rusesc, ci ucrainean. Adica un militar ucrainean a strivit masina unui cetatean ucrainean.

Apoi a venit alta stire despre ucrainenii care ataca Donetkul si Luganskului, dar armata rusa doar se apara cucerind localitate dupa localitate din Ucraina si inaintand spre Kiev intr-un mod pacifist.

Apoi rusii au vazut reportajul despre cum soldatii pacifisti rusi apara centrala nucleara de la Cernobil. Este atata pace si liniste acolo, ca pana si soldatii ucraineni au fost de acord ca rusii sa apere obiectivul strategic.

Apoi din programul de stiri Vremea rusii afla ca Zelenski a fugit din Kiev ori din Ucraina, iar clipurile pe care acesta le publica pentru a infirma stirile ca ar fi fugit – au fost filmate inainte sa fuga. Nu primim nicio dovada in acest sens, ni se spune asta si atat.

Apoi vine o stire despre niste ucraineni care au dorit sa fuga in Rusia, dar au fost impuscati. De ucraineni bineinteles.

Apoi rusilor li se spune ca spatiul aerian rusesc a fost inchis pentru mai multe tari. Este pomenita si Romania pe langa Bulgaria, Marea Britanie si altele.

Aici se incheie jurnalul de stiri. Nu inainte ca prezentatorul sa anunte ca urmeaza un documentar sau un film extraordinar despre inventatorul automatului Kalasnicov. Nicio ironie, chiar asta spune.

Inainte de a incheia trebuie sa va spun ca in Rusia exista presa reala, exista jurnalisti care spun lucrurilor pe nume. Un exemplu este Novaya Gazeta.

Jurnalistii de aici spun razboi, spun invazie, vorbesc despre mortile civililor ucraineni, despre pierderile armatei ruse.

Doar ca Roskomnadzor a decis ca este interzis sa numesti razboiul din Ucraina razboi. Trebuie sa-i zici Operatiune militara. Autoritatile ameninta cu amenzi ori inchiderea completa a institutiilor de presa care nu se supun.

Novaya Gazeta s-a conformat ca sa poata exista, dar a luat expresia de fiecare data in ghilimele”, a relatat Cojocari pe Facebook.

Ministerul de Externe rus a confirmat luni ca in Belarus au inceput negocieri ruso-ucrainene, asa cum anuntase ceva mai devreme un consilier al presedintiei de la Kiev, transmit agentiile de presa internationale. Pozitia Ucrainei la tratative, anuntata de biroul de presa al presedintelui Volodimir Zelenski, este de a cere un armistitiu imediat si retragerea fortelor ruse de pe teritoriul ucrainean. Rusia a fost mai prudenta: Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, a refuzat sa comenteze obiectivele Rusiei la negocieri.

Delegatia rusa este condusa de consilierul prezidential Vladimir Medinski, iar cea ucraineana – de ministrul apararii, Oleksi Reznikov, care s-a prezentat in tinuta militara kaki.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

6 ore ago

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

6 ore ago

Barbatul care l-a atacat cu ciocanul pe sotul lui Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, a primit 30 de ani de inchisoare

Barbatul care a patruns in casa fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi,…

6 ore ago

New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul…

6 ore ago

Serbia: Un tren de calatori a intrat intr-un marfar oprit intr-un tunel. Noua oameni au fost raniti

Noua persoane au ajuns la spital, vineri, dupa ce un tren de calatori s-a ciocnit…

6 ore ago