Geniul din Caracal. Cumpanasu a scris 3 „carti” in 2 luni pentru care a incasat un milion de lei de la stat: „Am si eu niste capabilitati, aveam ideile dinainte”

politica

Alexandru Cumpanasu, candidat la Presedintia Romaniei, a primit anul trecut aproape 900.000 de lei de la Ministerul Culturii ca „drepturi de autor” pentru trei brosuri ale caror continut l-a copiat de pe internet, informeaza Libertatea.

In august 2018, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, condus atunci de actorul George Ivascu, a lansat un concurs de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri si realizate de ONG-uri. Din cele 232 de proiecte depuse, 119 au primit finantare. Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID) a primit 1.000.000 de lei finantare pentru proiectul „Romanismul – trecut, prezent si viitor”. Contractul de finantare dintre Minister si AID a fost incheiat pe 6 septembrie 2018 si s-a derulat pana pe 7 decembrie 2018.

Banii au fost livrati de Ministerul Culturii in trei transe, in contul asociatiei lui Cumpanasu. Din contul AID, 837.080 de lei (aproximativ 178.000 de euro) au fost virati direct in contul lui Alexandru Cumpanasu, ca venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru ”realizarea a trei opere”. ”Operele” sunt de fapt 3 brosuri care, conform contractului, trebuiau sa contina texte dedicate ”omagierii inaintasilor nostri” si nu au avut mai mult de 18 pagini, in total fiind 50.

Pe 6 septembrie 2018, intre AID si Cumpanasu a fost incheiat un contract de cesiune a drepturilor de autor, pentru cele trei “opere”, acesta fiind introdus ca anexa la contractul de finantare cu Ministerul Culturii. Asta dupa ce, printr-o adresa din 4 septembrie 2018, Cumpanasu, in calitate de persoana fizica, a negociat cu propria asociatie, cerand mai multi bani pentru brosuri: “Stimata Doamna Baltag, va comunic faptul ca onorariul pe care il solicit pentru realizarea operelor este in cuantum de 660.000 lei”, respectiv cate 220.000 pentru fiecare brosura.

“Doamna Baltag” este Simona-Gabriela Baltag, sotia lui Cumpanasu. Dupa negociere, Simona Baltag si-a ”convins” sotul sa mai lase din pret: “S-a convenit ca domnul Cumpanasu Alexandru sa realizeze cele 3 opere pentru o remuneratie in cuantum de 604.800 lei, respectiv 201.600 lei pentru fiecare opera in parte”.

604.800 de lei pentru 50 de pagini inseamna putin peste 12.000 de lei pentru fiecare pagina. Salariul lunar al presedintelui Romaniei, incasat in 2018, a fost de 13.758 de lei.

Cele trei “opere” sunt, de fapt, texte preluate din mai multe surse, printre care: Wikipedia, Google, volumul “O scurta istorie ilustrata a romanilor”, de Neagu Djuvara, historia.ro, site-ul Jandarmeriei Romane, site-ul ziaristionline.ro.

Presedintele Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, Alexandru Cumpanasu, sustine ca nu a primit banii doar pentru 3 brosuri, ci pentru 3 carti, de peste 200 de pagini fiecare. El a precizat ca a scris cartile in doua luni si a explicat ca a putut sa faca asta pentru ca ”am si eu niste capabilitati, aveam ideile dinainte”.

Intrebat ce pregatire are pentru a scrie despre fauritorii Marii Uniri, Cumpanasu a spus: ”Sunt specialist in politica externa, pentru ca am realizat emisiunea Ambasador, la Realitatea TV, si sunt calificat si ca istoric, pentru ca predau la Colegiul National de Aparare si am fost activist civic zeci de ani. Cine ar putea sti mai bine decat mine cum era societatea civila la 1918?”.

Mai mult despre:


Comentarii: