Curaj nebun in Coreea de Nord, graffiti in Phenian: „Kim Jong Un, fiu de *****. Oamenii mor de foame din cauza ta”

externe

Un graffiti care il ataca direct pe liderul nord-coreean Kim Jong Un a fost descoperit recent in Phenian.

Descoperirea a fost facuta in timp ce orasul gazduia cea de-a patra reuniune plenara a celui de-al optulea Comitet Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, aflat la putere.

Potrivit unei surse a Daily NK, mesajul a fost descoperit pe exteriorul unui apartament din districtul Pyongchon din Phenian pe 22 decembrie.

Pe graffiti scria: „Kim Jong Un, fiu de *****. Oamenii mor de foame din cauza ta”.

Un locuitor al districtului Pyongchon – identificat dupa numele de familie Kim – a descoperit graffiti-ul in jurul orei 4:20 dimineata, in timp ce patrula prin cartier.

In conformitate cu protocolul, seful inminban (unitatea populara) a raportat incidentul ofiterului de securitate local, care l-a raportat la filiala districtuala a Ministerului Securitatii Statului, care, la randul sau, l-a raportat la filiala de oras a ministerului; in cele din urma, a fost raportat la filiala nationala a ministerului.

Ulterior, filialele nationala, oraseneasca si districtuala ale Ministerului Securitatii Statului au mobilizat toti agentii sai pentru a inchide locul incidentului si a sterge graffiti-ul.

Coreea de Nord interzice cu strictete toate actele care il critica direct pe liderul natiunii. Autoritatile i-au acuzat pe cei prinsi de infractiuni impotriva statului sau de razvratire, trimitandu-i in lagare de prizonieri politici sau chiar executandu-i.

In martie 2018, un colonel din cadrul Departamentului Statului Major General a fost executat in public dupa ce a fost numit „liderul” din spatele graffiti-ului lasat pe Casa de Cultura 25 aprilie, monument istoric din Phenian, in care era criticat regimul lui Kim.

Faptul ca un incident major a aparut brusc dupa trei ani fara tulburari semnificative a atras atentia Securitatii din Coreea de Nord.

Acestia se tem ca graffiti-ul ar putea fi o dovada ca reglementarile si controalele excesive implementate sub pretextul „eforturilor de carantina de urgenta COVID-19” de la inceputul anului trecut au generat mai multa nemultumire publica decat se astepta.

In plus, aparitia graffiti-ului inainte de cea de-a patra reuniune plenara a Comitetului Central a pus autoritatile de securitate in alerta maxima.

Sursa a precizat ca autoritatile iau incidentul cu atat mai in serios cu cat graffiti-ul a aparut in preajma celei de-a zecea aniversari a mortii regretatului lider nord-coreean Kim Jong Il (17 decembrie), a zilei de nastere a mamei lui Kim Jong Il, Kim Jong Suk (24 decembrie), si a reuniunii plenare a partidului din 27 decembrie.

Sucursala Securitatii din districtul Pyongchon a efectuat „analize grafologice” ale lucratorilor din fabricile si intreprinderile locale si chiar ale studentilor incepand cu 23 decembrie, precum si investigarea locului unde se aflau in acea zi.

Cu toate acestea, oamenii speculeaza ca, avand in vedere ca autoritatile au instalat camere de supraveghere peste tot de cand Kim Jong Un a preluat puterea, gasirea vinovatului ar trebui sa dureze putin timp.

Intre timp, agentii de securitate sunt in alerta impotriva unor incidente similare care ar putea avea loc in provincie, avand in vedere ca acest ultim caz a avut loc in capitala Phenian, unde locuitorii sunt foarte loiali regimului si se bucura de conditii mai bune pe toate planurile, inclusiv in ceea ce priveste aprovizionarea cu alimente.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: