Curaj nebunesc. Alexei Navalnii se intoarce la Moscova dupa ce a fost otravit. Rusii vor sa-l aresteze

externe

Opozantul rus Alexei Navalnii, care acuza Kremlinul ca l-a otravit vara trecuta, urmeaza sa revina duminica la Moscova, in ciuda dorintei exprimate de autoritatile ruse de a-l aresta si posibil de a-l condamna la multi ani de detentie, relateaza DPA si Reuters, citate de Agerpres.

In varsta de 44 de ani, Navalnii urmeaza sa se imbarce intr-un avion al companiei ruse Pobeda de pe noul aeroport din Berlin, BER, si sa ajunga la ora locala 19.20 (16.20 GMT) pe aeroportul Vnukovo din Moscova.

Opozantul a facut apel la sustinatorii sai sa il intampine acolo. Procuratura din Moscova a atras atentia sa nu aiba loc manifestatii neautorizate la aeroport si a amenintat ca, in caz contrar, vor fi luate masuri.

Dupa o tentativa de a fi asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok, Navalnii s-a recuperat in Germania incepand din august.

Critic dur al presedintelui rus Vladimir Putin, Navalnii si-a anuntat miercuri decizia de a se intoarce din Germania in Rusia, spunand ca ii este dor de Moscova si ca nu este interesat de ceea ce el a numit procesele fabricate impotriva sa.

El a mai spus ca nu a intentionat niciodata sa ramana in afara Rusiei, pentru ca nu si-a parasit niciodata tara de origine de bunavoie si ca a ajuns in Germania „intr-o cutie de resuscitare”.

Joi, serviciul penitenciar din Moscova a anuntat ca va face totul pentru a-l aresta imediat ce va ajunge in Rusia, acuzandu-l ca nu a respectat conditiile unei eliberari conditionate dupa o condamnare la inchisoare cu suspendare pentru delapidare, intr-un caz din 2014 despre care Navalnii spune ca a fost fabricat.

Aleksei Navalnii a fost transferat in august 2020 in Germania, la spitalul Charite din Berlin, dupa ce i se facuse rau la bordul unui avion care il aducea din Siberia la Moscova. El a fost externat la 23 septembrie, dupa ce, conform spitalului, starea sa „s-a imbunatatit suficient”.

Germania, sprijinita de aliatii sai, a afirmat ca opozantul presedintelui rus a fost victima unei otraviri cu un agent neurotoxic din familia Noviciok.

Navalnii a dat vine pentru otravire pe FSB, serviciul secret al Rusiei, la ordinele lui Putin. Liderul rus a respins acuzatiile. Oficiali rusi au refuzat intr-o prima faza sa accepte si ca Navalnii a fost otravit.

Mai mult despre:

Comentarii: