externe

„Curajul” lui Macron de a insulta public nevaccinatii: „O sa-i ‘emmerdez’ pana se vor vaccina”. 25% dintre francezi sunt nevaccinati

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a lansat un mesaj public de forta la inceput de an in legatura cu campania de vaccinare. El a folosit intentionat un termen cu conotatii vulgare la adresa celor nevaccinati, starnind reactii de furie din partea extremistilor de stanga si de dreapta.

„N-am sa-i bag la inchisoare, n-am sa-i vaccinez cu forta. Dar trebuie sa le repetam: incepand din 15 ianuarie, nu veti mai putea merge la restaurant, cafenea, teatru sau cinema. Am intentia de a-i freca pana au sa se vaccineze (Les non-vaccines j’ai tres envie de les emmerder et donc on va continuer de le faire)”, a spus Macron ntr-un interviu pentru Le Parisien.

Jurnalistul Dan Alexe, corespondent Europa Libera la Bruxelles, explica in detaliu care sunt conotatiile si subtilitatile cuvantului folosit de Macron pentru a-i soca pe francezi.

„Este cu totul neobisnuit ca seful statului francez sa anunte ca doreste sa emmerdeze, o parte a populatiei. Verbul emmerder este vulgar si provine de la bine-cunoscutul merde. A-l traduce in romana prin «a freca la cap», «a face viata dificila», sau «a necaji», este relativ bland”, scrie Alexe in Europa Libera.

Peste 5,1 milioane de francezi, aproximativ 25% din totualul populatiei, sunt acum nevaccinati.

“Consternant”, “ce dispret pentru populatie” (“quel mepris”)… Revista dreptei extreme Valeurs Actuelles rezuma (cu indignare mimata si voluptate) reactiile negative. La randul sau, seful extremei stangi (La France insoumise), Jean-Luc Melenchon, candidat in alegerile prezidentiale din aprilie, a postat pe Twitter: «Oare presedintele isi da seama despre ce vorbeste? OMS [Organizatia Mondiala a Sanatatii] cere „sa convingem, iar nu sa constrangem”.»

Cu toate astea, Le Monde subliniaza ca Macron a exclus in mod explicit ipoteza vaccinarii obligatorii sau propunerea trierii vaccinatilor de nevaccinati in serviciile de urgenta.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Aceasta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

O oră ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

2 ore ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

2 ore ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

3 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

3 ore ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

4 ore ago