Curajul mare al Lituaniei, Rusia este catalogata oficial drept „stat terorist”: „A comis genocid in Ucraina”

externe

Parlamentul din Lituania (Seim) a votat marti in unanimitate o rezolutie in care califica actiunile comise de trupele ruse in Ucraina drept „genocid”, iar Rusia drept un „stat terorist”, si cheama la instituirea unui tribunal international, dupa modelul procesului de la Nurnberg, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, pentru a urmari in justitie suspectii de crime de razboi, relateaza Reuters si EFE, citate de Agerpres.

„Seimul recunoaste agresiunea armata la scara larga – razboi – din partea fortelor armate ale Rusiei, liderilor sai politici si militari impotriva Ucrainei, incepand din 24 februarie 2022, drept genocid impotriva poporului ucrainean”, se arata in rezolutie, citata de portalul local Delfi.

Rezolutia, printre ai carei coautori se numara si premierul Ingrida Simonyte, subliniaza ca crimele de razboi comise de fortele ruse in Ucraina vizeaza ucideri deliberate de civili, violuri in masa, relocarea fortata a cetatenilor ucraineni in Rusia si distrugerea infrastructurii economice si a siturilor culturale.

Documentul, aprobat de cei 128 de deputati ai Seimului, arata ca fortele armate si mercenarii rusi au comis crime de razboi in masa pe teritoriul Ucrainei, in special in orasele Bucea, Irpin, Mariupol, Borodianka si Hostomel.

Moscova neaga ca trupele sale au tintit civili si numeste invazia, declansata la 24 februarie, drept „operatiune speciala militara” pentru „dezarmarea” Ucrainei si „eliminarea” a ceea ce ea numeste nationalisti rusofobi. Ucraina si Occidentul considera aceasta drept un fals pretext pentru un razboi de agresiune neprovocat.

„Federatia Rusa, ale carei forte selecteaza in mod deliberat si sistematic tinte civile pentru bombardare, este un stat care sprijina si comite terorism”, se arata in motiunea parlamentara lituaniana.

Documentul subliniaza, de asemenea, ca toti autorii dovediti trebuie sa fie trasi la raspundere, iar comunitatea internationala trebuie sa creeze o Curte Penala Internationala speciala care sa investigheze si sa evalueze crimele agresiunii ruse impotriva statului suveran Ucraina.

Rezolutia a fost adoptata dupa o interventie in Seim a vicepresedintei Radei Supreme (parlamentul unicameral de la Kiev), Olena Kondratiuk.

Aceasta decizie a Lituaniei urmeaza unui vot unanim similar al parlamentarilor canadieni din 27 aprilie pentru a califica atacurile Rusiei din Ucraina drept „genocid”.

Leonid Slutki, seful Comisiei pentru afaceri internationale din Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), a spus ca rezolutia nu este constrangatoare din punct de vedere juridic si ca doar repeta ceea ce el a numit opiniile rusofobe ale SUA.

El a afirmat ca aceasta rezolutie face parte dintr-un „proiect anti-Rusia” si din actiuni partinitoare impotriva Rusiei, care „nu au nimic de-a face cu realitatea”, potrivit TASS.

Lituania, fosta republica sovietica, care face parte in prezent din UE si NATO, s-a numarat printre vocile critice cele mai virulente la adresa invaziei Rusiei in Ucraina.

Vilniusul l-a expulzat pe ambasadorul rus luna trecuta, dupa ce Ucraina a acuzat fortele ruse ca au ucis civili in orasul Bucea, de langa Kiev.

Presedintele american Joe Biden a declarat in aprilie ca el crede ca invadarea Ucrainei echivaleaza cu un genocid, adaugand:”‘Vom lasa avocatii sa decida la nivel international daca se califica sau nu, dar in mod sigur mie, asa mi se pare”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: