Curatenie in justitia din Moldova, patru judecatori de top au demisionat brusc. Campania anticoruptie lansata de Maia Sandu merge inainte in pofida razboiului din Ucraina

externe

Patru judecatori de top din Republica Moldova si-au anuntat demisiile, fiind aprobate de catre CSM. Toti patru au avut o activitate controversata, demisiile lor survenind in contextul in care maia Sandu a declansat o ampla actiune de „curatire” a justitiei.

Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat vineri cererea de demisie a lui Vladislav Clima din functia de judecator si presedinte al Curtii de Apel Chisinau. Membrii CSM au admis si cererile de demisie ale magistratilor Tudor Berdila, Sergiu Bularu si Ion Cazacu, mentioneaza TV 8 Moldova.

Cele patru cereri au fost transmise presedintelui tarii pentru emiterea decretelor de demisionare a magistratilor respectivi.

Vladislav Clima a fost demis de la sefia Curtii de Apel Chisinau in mai 2021, atunci cand sefa statului, Maia Sandu, a anulat decretul prin care acesta a fost numit in functie. Clima a actionat in judecata Presedintia si s-a intors la sefia Curtii de Apel Chisinau la inceputul lunii ianuarie, dupa ce a fost restabilit in functie prin decizie de judecata.

Sergiu Bularu este judecatorul care a admis demersul privind suspendarea executarii pedepsei de catre Veaceslav Platon. Anterior, Bularu a figurat in investigatia „Ministerul Interceptarilor”, realizata de rise.md, ca fiind unul dintre judecatorii de instructie care au autorizat interceptarea mai multor persoane incomode fostului regim controlat de liderul de atunci al PDM, Vladimir Plahotniuc.

Tudor Berdila a fost judecator la Curtea de Apel Cahul. El este magistratul, care anul trecut a fost surprins la o intalnire cu unul dintre avocatii deputatului fugar Ilan Sor. Atat avocatul, cat si magistratul au confirmat presei ca s-au intalnit cu la o statie PECO din Cahul, precizand ca aceasta a fost o intalnire neplanificata.

Ion Cazacu, magistrat la Judecatoria Drochia, cu sediul Glodeni, a fost suspendat din functie in 2014, in timp ce ar fi primit 10 mii de lei de la un inculpat, si judecat ulterior pentru luare de mita. A revenit in sistemul in 2019, dupa ce a fost achitat.

Citeste si: Marea curatenie, judecatorii demisioneaza pe capete in Moldova. Maia Sandu: „Isi fac griji sa nu vina procurorul sa-i intrebe de unde si-au adunat averile”

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anuntat in decembrie 2021 ca demisiile din partea judecatorilor sunt motivate de teama de a nu da socoteala pentru averile lor. „Isi fac griji sa nu vina procurorul sa-i intrebe de unde si-au adunat averile”, a subliniat Maia Sandu.

„Eu cred ca o mare parte dintre cei care pleaca din sistem isi fac griji pentru procedura de evaluare sau unii poate isi fac griji sa nu vina procurorul sa-i intrebe de unde si-au adunat averile si daca aceste averi sunt impunatoare. Cam asa s-au intamplat lucrurile in toate tarile, inclusiv si in Romania, chiar daca ei au avut un altfel de proces. Si acolo au fost oameni care au plecat din sistem, au fost oameni carora li s-au oferit pensii mai bune ca sa plece din sistem. Ei nu au aplicat procedura de evaluare externa extraordinara. Aceasta este o experienta mai recenta care se foloseste in tarile din regiune, dar cam asa au inceput schimbarile in mai multe tari”, a declarat Maia Sandu la TVR Moldova.

Ea a mentionat ca una dintre prioritatile guvernarii este de a face curatenie in sistemul judecatoresc, inclusiv in randul procurorilor.

„Probabil ca in urmatoarea perioada judecatorii si procurorii din Republica Moldova vor fi supusi unei evaluari externe pentru a avea un sistem mai curat. Cei care sunt vizati in anchete sunt oameni cu probleme de integritate. In mare parte, ceea ce citim despre judecatori si tot felul de functionari care si-au adunat averi ilegale denota ca s-au pornit lucrurile”, a explicat Maia Sandu.

In decembrie, sase judecatori au demisionat din functii: Eduard Ratoi de la Curtea de Apel Balti, Boris Birca de la Curtea de Apel Chisinau, Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chisinau, Andrei Niculcea de la Judecatoria Chisinau si Dumitru Gherasim de la Judecatoria Balti. Marti, 30 noiembrie, CSM a aprobat si cererea de demisie a judecatorului Curtii de Apel Chisinau (CA) Igor Manascurta.

Magistratii nu au oferit detalii despre motivele plecarii din sistem. In unele cereri de demisie, acestia au mentionat ca demisioneaza „din propria initiativa”.

Pe 15 noiembrie, Ministerul Justitiei (MJ) a publicat proiectul privind evaluarea extraordinara a judecatorilor si procurorilor. Astfel, potrivit MJ, evaluarea externa (extraordinara) este propusa sa aiba loc prin crearea unei misiuni internationale de monitorizare (MIM), a Comisiei de evaluare (CE), formata din patru Colegii de Evaluare (CEL), precum si a Colegiului special de Apel (CSA). Detalii aici.

Misiunea internationala de monitorizare (MIM) se propune de a fi formata din 7 membri, nominalizati de partenerii internationali (5 membri) si societatea civila (2 membri). Scopul principal al activitatii MIM este de a sprijini activitatea Comisiei de Evaluare (CE), inclusiv prin selectarea membrilor CE si ai Colegiului special de Apel (CSA), sprijinirea in motivarea deciziilor CE, contestarea deciziilor CE si ale CSM si CSP cu privire la deciziile legate de cariera judecatorilor si procurorilor.

Evaluarea performantelor si activitatii procurorilor si judecatorilor, cu participarea unei comisii externe, este masura prin care Partidul Actiune si Solidaritate (PAS) a anuntat ca vrea sa curete justitia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: