Curiosul caz al celor TREI Vladimiri Putin

analize

Nu mai putin de sase Vladimiri Putin – atatea personalitati ale presedintelui rus au identificat Fiona Hill si Clifford Gaddy in cartea „Mr. Putin”. Scriitorul Stephen Sestanovich, profesor la Scoala de Relatii Publice si Internationale din cadrul Universitatii Columbia, pornind de la ideea acestei carti, prezinta trei dintre personalitatile observate la Putin in timpul discursului anual adresat Adunarii Federale, toate trei importante, fiecare din ele avand un mesaj de transmis diplomatilor din vest.

Primul Putin a fost cel care apare pe prima pagina a ziarelor, presedintele razboinic ce indeamna o lume intreaga sa ii sustina campania „anti-terorism” din Siria si ameninta pe oricine ii sta in cale. Declaratiile cheie ale discursului au fost remarcile belicoase la adresa Turciei. Putin s-a referit la guvernul Turciei ca fiind „clica aflata la conducere”, sugerand ca oficialii turci si-au pierdut mintile, si a promis ca va continua represaliile pentru avionul doborat la granita Siriano-Turca („Vor regreta. Stim ce avem de facut.”). Chiar si pentru standardele teatrale ale lui Putin, aceste declaratii sunt destul de grave. Confruntarea cu Turcia e pe cale sa devina si mai ingrijoratoare.

Al doilea Putin a fost cel invizibil, presedintele razboinic care creaza o criza si apoi pur si simplu renunta la ea. „Am asteptat pe toata durata dicursului de o lungime comparabila cu cea a discursurilor lui Fidel Castro, intrebandu-ma daca Putin va face vreo referire la Ucraina. Raspunsul e da, chiar la final, o singura propozitie despre Crimea. Dar despre criza neintrerupta din estul Ucrainei, niciun cuvant”, spune Stephen Sestanovich in Wall Street Journal.

Putin nu vrea neaparat sa isi incheie aventura ucraineana. Nu concepe sa fie infrant – inca. Dar chiar si asa, pare sa inteleaga ca victoria iese din discutie. Guvernele din vest ar trebui sa-si aminteasca acest succes in urmatoarea faza a conflictului dintre Turcia si Rusia. Putin are un discurs foarte dur si belicos. Insa isi cunoaste limitele si stie cand sa bata in retragere.

Discursul de joi nu a fost despre razboi si pace, ci despre problemele Rusiei, in principal scaderea economica. Aici s-a putut observa inca un Putin, care nici nu a facut un scandal din problemele pe care le are, nici nu s-a prefacut ca nu ar exista. Uneori a scos in evidenta partea buna a lucrurilor (avansul tehnologic in medicina rusa, de exemplu, sau cresterea sperantei de viata). Insa, per total, mesajul a fost unul pesimist. Nu a promis revenirea cresterilor; pretul energiei va ramane mic, a recunoscut Putin.

Acesta a spus auditoriului ca Rusia se confrunta cu probleme grave in ceea ce priveste coruptia in cadrul guvernului, in special in cazul fortelor de ordine. Prospectele economice ale tarii sunt distruse prin intimidarea sistematica a afacerilor legitime de catre oficiali corupti.

Cu toata isteria pe care o cultiva – intr-un an Ucraina, urmatorul an, Turcia – Putin nu poate ignora ceea ce gandeste natiunea rusa: ingrijorare fata de sistemul predatorial pe care l-a construit. Mai devreme sau mai tarziu, Putin (sau succesorul lui), va trebui sa se ocupe de aceasta problema.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: