Cursa dupa indicii in urma ciocnirii inexplicabile a doua nave in largul coastei Marii Britanii. Capitanul cargoului Solong a fost retinut

Coliziunea dintre petrolierul care transporta combustibil pentru armata americana si un cargou in largul coastei Marii Britanii este un incident neobisnuit care ridica semne de intrebare cu privire la ce a mers prost, in ciuda masurilor de siguranta in vigoare, au declarat marti trei surse de transport maritim si de asigurari pentru Reuters.
Politia britanica l-a arestat marti pe capitanul cargoului, fiind suspectat de omor din culpa.
Petrolierul Stena Immaculate, sub pavilion american, si cargoul Solong, sub pavilion portughez, inca ardeau marti, la o zi dupa o coliziune inexplicabila in cursul diminetii, care a dus la aparitia unei gauri largi in lateralul petrolierului.
Niciuna dintre nave nu ar urma sa se scufunde, a declarat ministrul transporturilor, Heidi Alexander, intr-o declaratie, dupa ce o evaluare anterioara a spus ca Solong este putin probabil sa ramana pe linia de plutire.
Una dintre surse a descris episodul ca fiind unic si a spus ca este ciudat ca Solong nu a incetinit.
Dar autoritatile ar putea incepe sa raspunda intrebarilor despre incident atunci cand vor gasi dispozitivele de inregistrare a datelor de calatorie ale navelor, a spus sursa.
Ambele nave ar fi fost echipate cu mai multe echipamente tehnice, inclusiv doua sisteme radar, cu trasare automata, sisteme publice de urmarire a navelor AIS, precum si radiouri VHF pentru a contacta autoritatile de coasta, a spus o alta sursa.
Petrolierul Stena Immaculate a fost construit in 2017 si a fost supus unui studiu de certificare a sigurantei in 2023, cu urmatoarea reinnoire in 2027, au aratat datele de transport.
Solong, construit in 2005, are urmatorul sau studiu de certificare de siguranta pentru a fi reinnoit in octombrie, au aratat datele.
Surse maritime au spus ca astfel de dezastre au fost rare in largul coastei Marii Britanii: una dintre cele mai mari a implicat Sea Empress, care s-a lovit de stancile de langa Milford Haven, pe coasta de vest a Marii Britanii, in 1996. Peste 70.000 de tone de petrol s-au deversat atunci.
Managerul si proprietarul Stenei Immaculate au spus ca nava a lovit petrolierul cand era ancorat, in timp ce proprietarul Solong a descris incidentul ca fiind o coliziune.
Sursele de transport maritim au spus ca datele de urmarire AIS si detaliile de navigatie au indicat ca Solong naviga cu 16 noduri, aproape de maximul sau de aproximativ 18 noduri.
In timp ce zona in care a avut loc incidentul este cunoscuta pentru vremea sa mai aspra, in functie de sezon, in apele Regatului Unit sunt aplicate masuri riguroase de siguranta, inclusiv pasi pentru a asigura navigatia in momente de vizibilitate redusa.
O a treia sursa, care, la fel ca celelalte, a refuzat sa fie identificata din cauza sensibilitatii problemei, a spus ca astfel de incidente nu sunt neobisnuite la nivel global, dar acesta a fost „spectaculos”, deoarece incendiul a izbucnit pe ambele nave.
In aprilie 2021, un petrolier care transporta aproximativ un milion de barili de amestec de bitum a fost implicat intr-o coliziune in apropierea orasului-port chinez Qingdao, din cauze conditiilor de ceata, devarsand petrol in Marea Galbena.
Sursele de transport maritim au spus ca primii pasi dupa incidentul de luni ar fi sa se ocupe de eventuale vatamari corporale sau pierdere de vieti si de gestionarea consecintelor poluarii.
Echipajele ambelor nave sunt in siguranta, desi ipoteza de lucru a guvernului britanic este ca un marinar de pe Solong ar fi murit.
Politia britanica a arestat marti un barbat suspectat de omor din culpa in legatura cu coliziunea, iar autoritatile au deschis o ancheta penala pentru a stabili cauza coliziunii.
Datele organismului consultativ non-profit ITOPF privind scurgerile de petrol arata ca numarul deversarilor la nivel global in 2024 a atins sase deversari mari si patru mai mici, fata de 18 in 2009 si peste 100 in cea mai mare parte a anilor 1970.