externe

Cursa inarmarii supersonice. SUA recupereaza rapid, ajutata de companii mici care deja testeaza arme hipersonice – Video

Castelion, o firma nou infiintata care incearca sa construiasca o arma hipersonica pentru Pentagon, si-a testat sistemul pentru prima data. Un grup tot mai larg de mici producatori de arme hipersonice le dau dureri de cap marilor contractori din domeniul apararii venind cu produse mai putin costisitoare si fabricate rapid, relateaza Euractiv.

Presedintele rus Vladimir Putin sustine ca tara sa are un avantaj strategic fata de SUA cu rachetele hipersonice pe care Rusia le-a dezvoltat. Putin a anuntat o serie de noi arme hipersonice in 2018 intr-unul dintre cele mai belicoase discursuri ale sale din ultimii ani, afirmand ca acestea ar putea lovi aproape orice punct din lume si ar putea eluda si scutul antiracheta construit de SUA.

Rusia a testat aproximativ 10 noi rachete de croaziera hipersonice Tsirkon (Zircon) de pe o fregata si alte doua de pe un submarin, a anuntat vineri agentia de stiri Interfax.

Pentru a recupera decalajul, Statele Unite si China sunt angajate intr-o cursa a inarmarii pentru a dezvolta arme hipersonice, care se deplaseaza in atmosfera superioara cu o viteza de peste cinci ori mai mare decat viteza sunetului si sunt concepute pentru a se sustrage apararilor traditionale.

„Acest zbor de testare, primul din multele planificate pentru acest an, demonstreaza abordarea noastra de dezvoltare rapida si reprezinta o etapa importanta pentru companie. Avem acum o platforma de testare hipersonica low-cost, gata de lansare la cerere”, a declarat Bryon Hargis, CEO si cofondator al Castelion, pentru Reuters.

Companiile americane precum Castelion, Raytheon, RTX si Lockheed Martin lucreaza la dezvoltarea noii clase de arme, care se vor traduce in contracte mari daca productia va putea fi extinsa.

Castelion are deja contracte cu Fortele Aeriene si Marina americane, a declarat Hargis pentru Reuters, care a precizat ca testul, fara un dispozitiv exploziv, a avut loc sambata.

Compania si-a stabilit obiectivul de a proiecta si construi un sistem de arme complet care sa includa o racheta hipersonica, o statie de control si un centru de date.

Testul reusit al sistemului de rachete ridica miza pentru rivalii RTX si Lockheed Martin – contractori de armament ai Pentagonului care se lupta pentru miliarde de dolari destinate construirii de arme hipersonice.

China si Rusia au amandoua programe competitive de arme hipersonice in ceea ce a devenit o cursa geopolitica pentru a dezvolta rachete care isi pot schimba directia in timp ce se deplaseaza cu o viteza de cateva ori mai mare decat viteza sunetului.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Romanii isi vor putea deduce din impozit costurile pentru cresa, gradinita, after-school, stomatolog. Masurile vor intra in vigoare din 2025, anunta premierul

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat joi ce masuri are Guvernul in vedere mai multe masuri…

19 minute ago

Vlad Pascu a declarat azi in fata judecatorului ca un „doctor de la Floreasca” ii vindea droguri: „Aveam trei locuri de intalnire”

Vlad Pascu, soferul drogat care a ucis doi adolescenti la intrarea in 2 Mai, a…

2 ore ago

Ciolacu anunta ca PSD va obtine o victorie zdrobitoare la alegerile de duminica: „Vom lua cu 20% mai multe CJ-uri”

Premierul Marcel Ciolacu a sustinut, joi, ca PSD va obtine o victorie fulminanta la alegerile…

34 de minute ago

Nvidia depaseste Apple si devine a doua cea mai valoroasa companie din lume, dupa Microsoft

Nvidia a crescut miercuri cu 5% si a devenit a doua cea mai valoroasa companie…

O oră ago