Curtea Constitutionala, decizie in privinta articolului care ii interzice lui Liviu Dragnea sa fie premier

politica

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat, pentru 4 aprilie, pronuntarea in cazul sesizarii Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate sa fie membri ai Guvernului.

„S-a amanat pe 4 aprilie pentru ca nu am reusit sa ajungem la o solutie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat pana acum mai multe solutii; niciuna dintre ele nu intrunea o majoritate decizionala si acum ne-am cam apropiat de doua variante si va fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea solutie pe care am avut-o de dat pana acum, pentru ca problemele sunt mai ales de apreciere politica”, a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu, citat de Agerpres

Judecatorii Curtii au mai amanat si pe 7 martie pronuntarea unei decizii in acest caz, invocand nevoia de aprofundare a cauzei.

In 5 ianuarie, Avocatul Poporului a anuntat ca a sesizat CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor, conform caruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in situatie de incompatibilitate.

Potrivit AP, „prevederile art. 2 din Legea 90/2001 incalca principiul echilibrului puterilor in stat, nu intrunesc cerintele constitutionale de previzibilitate si proportionalitate a legii si nu permit recunoasterea dreptului la diferenta pentru ocuparea, in conditii de egalitate si fara restrictii nerezonabile, a unei functii ce implica exercitiul autoritatii de stat”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: ,

Comentarii: