Curtea de Apel, oficina PSD. O noua decizie lasa Armata Romana fara sef. Decretul lui Klaus Iohannis este suspendat

news

Curtea de Apel Bucuresti a admis joi o cerere depusa de Ministerul Apararii Nationale (MApN) prin care se solicita suspendarea decretului semnat de presedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul sefului Statului Major al Apararii (SMAp), generalul Nicolae Ciuca.

Administratia Prezidentiala poate face recurs, insa decizia este executorie.

„Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondata. Respinge exceptia inadmisibilitatii cererii de suspendare, exceptia lipsei calitatii procesual active a reclamantului si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Administratia Prezidentiala ca nefondate. Ia act de renuntarea reclamantului la judecata capatului de cerere privind anularea Decretului nr. 1.131/2018. Admite cererea in parte. Dispune suspendarea executarii Decretului nr. 1.131/2018 pana la pronuntarea instantei de fond. Cu recurs in termen de 5 zile de la comunicare. In cazul declararii, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucuresti. Pronuntarea hotararii se face prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei”, se arata in decizia CAB.

Judecatorul care a dispus suspendarea decretului este Vasile Bicu. Este cunoscut la Curtea de Apel Bucuresti ca fiind unul din apropiatii Liei Savonea si Alinei Ghica, informeaza g4media.ro. Este judecatorul care, investit sa judece dosarul privind anularea hotararii colegiului de conducere al ICCJ referitoare la constituirea completurilor de 5 judecatori si anularea partiala a prejudiciului in dosarul Tel Drum, si-a luat subit doua zile de concediu inaintea sedintei de judecata , facilitand astfel ca Alina Ghica sa il inlocuiasca in complet

MApN a depus la Curtea de Apel Bucuresti doua actiuni in contencios administrativ avand acelasi obiect – „anulare act administrativ + suspendare dec. nr. 1331/28.12.2018”.

Primul dosar s-a judecat marti, insa pronuntarea a fost stabilita pentru joi, iar al doilea dosar a fost amanat pentru 12 februarie.

In sala de judecata, reprezentantul Administratiei Prezidentiale a ridicat trei exceptii, printre care si una ce priveste inadmisibilitatea actiunii in instanta, deoarece MApN a deschis doua procese cu acelasi obiect de judecata.

De asemenea, reprezentantul Administratiei Prezidentiale a declarat ca MApN nu a facut dovada faptului ca a fost prejudiciat prin emiterea decretului de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciuca la conducerea SMAp.

„Daca nu se prelungea mandatul generalului Nicolae Ciuca, exista riscul de a se periclita misiunile din strainatate ale Armatei Romane si se perturba grav continuitatea conducerii structurilor de forta ale Armatei. MApN nu dovedeste prin ce a fost vatamat. Seful Statului Major exercita conducerea de forta a Armatei Romane si are gradul cel mai inalt, fiind numit de presedintele Romaniei. Actele care tin de securitatea nationala nu pot fi suspendate de instantele de contencios. Demersul MApN este unul politic. MApN a introdus o actiune in instanta inainte de a primi un raspuns la plangerea prealabila depusa la Administratia Prezidentiala. MApN nu era indreptatit sa introduca actiunea in instanta, deoarece interesul decretului este de a asigura continuitatea la conducerea Armatei”, a spus marti reprezentantul Administratiei Prezidentiale.

De cealalta parte, consilierul MApN a invocat motive de nelegalitate privind prelungirea mandatului generalului Ciuca, subliniind ca se creeaza falsa imagine ca Armata ramane fara conducator, de vreme ce sunt si alti ofiteri care pot indeplini functia de sef al SMAp.

Pe 28 decembrie 2018, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a semnat decretul prin care ii prelungeste mandatul generalului Nicolae Ciuca la conducerea SMAp. Tot atunci, Iohannis preciza ca nu a fost aprobata propunerea facuta de ministrul Apararii, Gabriel Les, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la sefia Statului Major al Apararii.

Ulterior, Ministerul Apararii a depus o plangere prealabila la Administratia Prezidentiala, prin care solicita revocarea decretului din 28 decembrie 2018.

Conform MApN, decretul semnat de presedintele Iohannis incalca dispozitiile prevazute in Legea 346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale, si anume articolul 32, alineatul 5, conform caruia „seful Statului Major al Apararii este militarul cu rangul de conducere cel mai inalt din armata, numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Apararii, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu pana la un an”.

In data de 9 ianuarie, ministrul Apararii, Gabriel Les, sustinea ca decretul privind prelungirea mandatului lui Nicolae Ciuca „s-a facut ilegal”, adaugand ca „instanta este cea care va stabili” care este situatia de drept.

Pe 14 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a calificat drept un demers „inoportun” si „riscant” contestarea in contencios a decretului privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciuca la sefia Statului Major al Apararii. Presedintele a adaugat ca „pur si simplu” propunerea ministrului Apararii a fost nelegala.

„Propunerea ministrului a fost pur si simplu nelegala, iar o propunere pentru seful Armatei a lipsit pur si simplu. Faptul ca se adreseaza acum in contencios cu ierarhia militara mi se pare un demers inoportun, riscant. Generalul Ciuca este o persoana foarte respectata si cu o pozitie importanta si in cadrul presedintiei noastre si in structurile militare europene si in structurile militare NATO. Ce va gandi un inalt responsabil, de exemplu, din armata unei tari cu care suntem aliati daca afla ca ministrul Apararii merge in contencios sa isi conteste propriul sef al Armatei? Niste actiuni prost gandite de tip PSD-ist”, a sustinut atunci presedintele.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: