Curtea de Justitie a UE anuleaza aprobarea unui ajutor de stat de 6 miliarde de euro, acordat de Germania companiei Lufthansa in timpul pandemiei

externe

Un tribunal al Uniunii Europene a anulat aprobarea de catre Bruxelles a unui ajutor de stat german acordat companiei Lufthansa in valoare de 6 miliarde de euro in timpul pandemiei COVID-19, scrie Deutsche Welle.

Comisia Europeana nu ar fi trebuit sa aprobe decizia guvernului german de a acorda companiei Lufthansa un ajutor de stat de miliarde de euro in timpul pandemiei de coronavirus, a decis miercuri Tribunalul UE.

Orientarile stricte ale UE impotriva salvarii companiilor de catre guverne au fost relaxate in timpul pandemiei, iar Comisia a aprobat pachetul de 6 miliarde de euro in iunie 2020.

Procesul impotriva ajutorului a fost intentat de Ryanair si Condor, care au calificat sprijinul de stat drept incorect.

In hotararea sa, instanta a declarat: „Comisia a comis mai multe erori, in special prin faptul ca a considerat ca Lufthansa nu a fost in masura sa obtina finantare de pe piete pentru toate nevoile sale”.

De asemenea, Comisia a apreciat gresit puterea de piata a companiei aeriene germane pe anumite aeroporturi si a acceptat conditii care nu au asigurat o concurenta efectiva intre companiile aeriene, a constatat instanta UE.

Lufthansa a precizat ca „masurile de stabilizare” au fost „deja incheiate in totalitate inainte de hotararea de astazi a instantei”.

Acest lucru inseamna ca a rambursat deja banii de salvare, ceea ce face neclar ce efect va avea hotararea.

Compania aeriana poate ataca hotararea la Curtea Europeana de Justitie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: