externe

Curtea Internationala de Justitie a respins o cerere inaintata de Nicaragua de a ordona Germaniei sa inceteze vanzarea de arme catre Israel

Curtea Internationala de Justitie a respins, cu 15 voturi la unu, cererea inaintata de Nicaragua de a emite un ordin de urgenta Germaniei sa renunte la vanzarea de arme catre Israel, transmite The Guardian.

Decizia, conform hotararii citite in instanta de la Haga, se bazeaza in mare parte pe o scadere semnificativa a vanzarilor recente de arme catre Israel, pe natura in mare parte defensiva a armelor recent vandute si pe procesele ample interne ale guvernului german de a lua in considerare daca armele ar putea sa fie folosite pentru urmarirea penala pentru crime de razboi sau genocid.

Nicaragua a sustinut ca Germania a aprobat livrari de echipamente militare in valoare de 326,5 milioane de euro catre Israel in 2023, de 10 ori mai mult decat in 2022, dar avocatii germani au spus instantei ca de atunci a avut loc o scadere semnificativa a vanzarilor, scazand la 1 milion de euro in martie 2024.

Instanta a mai constatat ca doar patru licente pentru arme de razboi au fost eliberate de guvernul german, inclusiv doua pentru munitie de antrenament. Instanta a admis ca au fost furnizate 3.000 de arme antitanc portabile, iar licenta de vanzare a unui submarin este in curs. Germania a spus ca 98% din licentele acordate se refera la echipamente militare defensive, nu la arme de razboi.

Judecatorii au respins, de asemenea, existenta unei cerinte ca Germania sa continue finantarea agentiei ONU pentru ajutor, deoarece contributiile sunt voluntare, argumentand ca exista alte mijloace pentru a oferi ajutor umanitar in Gaza.

Nicaragua a sustinut ca in furnizarea de arme Israelului, Germania nu ar fi putut sa nu stie ca armele erau folosite in Fasia Gaza pentru a comite crime de razboi.

„Pe baza informatiilor de fapt si a argumentelor de drept prezentate de parti, instanta concluzioneaza ca, in prezent, imprejurarile nu sunt de natura sa impuna exercitarea competentei sa de a indica masuri provizorii”, a declarat Nawaf Salam, presedintele instantei.

Cu toate acestea, completul de 16 judecatori a refuzat sa respinga in totalitate cazul, in care Nicaragua sustine ca Germania permite genocidul in Gaza, ceea ce inseamna ca va continua sa fie audiat la tribunal. Germania respinge acuzatiile.

Israelul, care nu este parte in acest caz, neaga cu tarie ca atacul sau asupra Gazei echivaleaza cu acte de genocid si insista ca actioneaza in autoaparare.

Nawaf Salam a spus ca instanta „ramane profund ingrijorata de conditiile catastrofale de viata ale palestinienilor din Fasia Gaza, in special avand in vedere privarea prelungita si larg raspandita de alimente si alte necesitati de baza la care au fost supusi”.

„Nimeni nu este mai presus de lege. Aceasta ne ghideaza actiunile. Salutam decizia de astazi a Curtii Internationale de Justitie”, a scris pe X Ministerul german de Externe dupa pronuntarea sentintei.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Israelul da inapoi in privinta confiscarii echipamentul de transmisiune live ale Associated Press

Autoritatile israeliene au confiscat marti o camera si echipamentul de transmisiune video ale Associated Press,…

4 ore ago

Site-ul presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat numele constitutional al tarii, revenind la abrevierea MK sau simplu, Macedonia

Site-ul oficial al presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat referintele la numele constitutional al tarii…

4 ore ago

In Germania a inceput procesul Printului Reuss care ar fi pregatit o lovitura de stat violenta

Marti a inceput, in Germania, procesul lui Heinrich XIII Printul Reuss, in varsta de 72…

4 ore ago

Noua copii care lucrau in agricultura au murit in Egipt dupa ce microbuzul in care se aflau a cazut in Nil de pe feribot

Cel putin 10 lucratoare agricole, dintre care noua minore, au murit marti in Egipt, dupa…

5 ore ago

Spania isi rechema permanent ambasadorul din Argentina. Presedintele sud-american Milei a spus ca nu va „repeta aceeasi greseala”

Spania a anuntat ca isi retrage definitiv ambasadorul din Argentina ca urmare a disputei diplomatice…

5 ore ago