externe

Curtea Suprema a Statelor Unite va dezbate asupra imunitatii prezidentiale a lui Donald Trump pe 25 aprilie

Curtea Suprema a Statelor Unite a anuntat ca pledoariile orale in cazul imunitatii prezidentiale a lui Donald Trump vor avea loc pe 25 aprilie.

Saptamana trecuta, Curtea Suprema a fost de acord sa audieze cazul lui Trump, dupa ce instantele inferioare au respins apararea sa de imunitate prezidentiala in fata acuzatiilor penale legate de presupusele sale incercari de a anula rezultatele alegerilor prezidentiale din 2020.

Argumentele vor avea loc in ultima zi din calendarul Curtii. Decizia instantei este foarte asteptata dupa ce cazul de conspiratie electorala, instrumentat de procurorul special Jack Smith la Washington, DC, s-a oprit practic atunci cand Trump a venit cu apararea sa.

Intr-un dosar depus miercuri la Inalta Curte, Smith a subliniat necesitatea unui proces rapid inainte de alegerile prezidentiale din 2024, afirmand ca o intarziere „ameninta sa zadarniceasca interesul public pentru un verdict rapid si corect”.

Procurorul special a declarat ca acest caz prezinta o „importanta nationala unica”, deoarece il implica pe Trump, care este candidatul republican prezumtiv neoficial la alegerile prezidentiale din 2024.

Pana in prezent, apararea lui Trump a fost respinsa atat la curtea de apel, cat si de catre judecatorul federal care supravegheaza cazul. Luna trecuta, judecatorii curtii de apel au scris ca „cetateanul Trump” nu este protejat de imunitatea executiva si ca „presupusele sale eforturi de a ramane la putere, in ciuda pierderii alegerilor din 2020, au reprezentat, daca ar fi fost dovedite, un atac fara precedent asupra structurii guvernului nostru”, transmite CNN.

Acest anunt vine dupa ce echipa juridica a lui Trump a sustinut in fata Curtii Supreme un caz separat, unul care contesta o hotarare a unui tribunal din Colorado care l-a descalificat de pe buletinele de vot ale statului 2024 in temeiul clauzei de insurectie din Constitutia SUA.

Curtea Suprema a emis saptamana aceasta o decizie in favoarea candidatului republican, stabilind ca doar Congresul – nu statele – are autoritatea de a-l elimina din buletinul de vot. In special, Curtea nu a comentat daca Trump a participat la o insurectie.

Decizia a fost luata in unanimitate. Cu toate acestea, judecatoarea Amy Coney Barrett s-a alaturat judecatorilor liberali ai Curtii, sustinand ca majoritatea conservatoare a exagerat in motivarea deciziei.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Miting urias in Tbilisi, Georgia: „Nu vrem sa ne intoarcem in Uniunea Sovietica” – Video

Zeci de mii de georgieni au marsaluit sambata prin capitala Georgiei, Tbilisi, la 11 mai,…

2 ore ago

Aurora boreala va putea fi vazuta pana duminica si in Romania. Care este cauza acestui fenomen

Cerul noptii a fost luminat vineri noapte de aurora boreala in locuri in care aurorele…

10 ore ago

Tragedie in muntii Rodnei. O turista, cautata de salvamontisti, a facut gasita moarta

Potrivit reprezentantilor Salvamont, salvatori din judetul Bistrita Nasaud au intervenit, sambata, pentru recuperarea unei femei…

10 ore ago

Romania va avea 915 sectii de votare, in strainatate, pentru europarlamentare. In 2020 au fost 748 de sectii

 „Ministrul afacerilor externe Luminita Odobescu a emis, in acest sens, ordinul ministrului afacerilor externe nr.…

10 ore ago

Fermierii, manifestatii masive in Polonia. Si agricultorii romani pregatesc „proteste ample”

Mii de fermieri polonezi au manifestat ieri impotriva reglementarilor in materie de mediu ale UE,…

10 ore ago

Parlamentul din Kuweit a fost dizolvat din cauza „coruptiei extinse”. Conducatorul statului: „Am luat aceasta decizie dificila pentru a salva tara”

Incertitudine politica in Kuweit dupa ce conducatorul statului a suspendat parlamentul national, acuzand faptul ca…

7 ore ago