Curtea Suprema a SUA, dominata de oameni numiti de Donald Trump, refuza sa se pronunte de urgenta asupra imunitatii acestuia, contribuind indirect la amanarea proceselor fostului presedinte

externe

Donald Trump, economie, SUA, prabusire, Hoover

Donald Trump era protejat de imunitatea prezidentiala atunci cand a incercat sa inverseze rezultatele alegerilor din 2020? Curtea Suprema a Statelor Unite a refuzat vineri sa se pronunte de urgenta asupra acestei chestiuni, un avantaj pentru republicanul care spera sa amane inceperea procesului sau, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Turbulentul om de afaceri, candidat la alegerile de la sfarsitul lui 2024, urmeaza sa fie judecat cu incepere din 4 martie pentru presiunile facute cu ocazia ultimelor alegeri prezidentiale.

Avocatii sai, care incearca prin toate mijloacele sa amane inceperea procesului sau pentru ca acesta sa nu coincida cu calendarul electoral, sustin ca Donald Trump se bucura de „imunitate absoluta” pentru actiunile sale in timp ce era la Casa Alba. Si ca, din acest motiv, nu ar trebui sa fie judecat.

Judecatoarea Tanya Chutkan, care va prezida dezbaterile din acest proces federal, a respins la inceputul lui decembrie o prima cerere de imunitate, considerand ca niciun text nu protejeaza un fost presedinte impotriva urmaririi penale.

Avocatii lui Donald Trump au contestat aceasta decizie, cerand Curtii de Apel sa se pronunte in aceasta chestiune. Insa aceasta etapa suplimentara ar putea dura multe saptamani si risca, in cele din urma, sa amane inceperea procesului fostului presedinte.

La mijlocul lui decembrie, procurorul federal Jack Smith a sesizat Curtea Suprema a Statelor Unite, solicitand celei mai inalte instante a tarii sa se pronunte direct asupra acestei chestiuni, fara a astepta Curtea de Apel.

Ceea ce Curtea Suprema, cu o majoritate conservatoare pentru ca a fost larg remaniata de Donald Trump, a refuzat, prin urmare, vineri.

Incercari similare de a invoca imunitatea prezidentiala a lui Donald Trump au fost respinse de judecatori, dar templul dreptului american nu a spus niciodata in mod direct daca un fost sef de stat beneficiaza de imunitate impotriva urmaririi penale.

Jurisprudenta este cu atat mai vaga cu cat Donald Trump este primul fost presedinte al Statelor Unite care a fost inculpat penal.

Omul de afaceri republican se pregateste sa traiasca un an extraordinar din toate punctele de vedere, punctat de plimbari intre salile de judecata si mitingurile de campanie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: