Categories: externe

Curtea Suprema din Texas a blocat temporar decizia luata de o instanta inferioara ca o femeie insarcinata sa poata face un avort de urgenta

Curtea Suprema din Texas a blocat temporar decizia ca o femeie insarcinata sa poata face un avort de urgenta, la scurt timp dupa ce procurorul general al statului a solicitat acest lucru, potrivit Reuters.

Anul trecut, Curtea Suprema a SUA a anulat dreptul constitutional la avort, permitand statelor precum Texas sa adopte interdictii aproape complete.

Curtea din Texas a blocat hotararea unei instante inferioare care a permis avortul de urgenta, in urma petitiei procurorului general din Texas, Ken Paxton.

„Fara a tine seama de fond, Curtea suspenda administrativ ordonanta judecatoriei din 7 decembrie 2023”, se arata in hotarare.

Kate Cox, in varsta de 31 de ani, din zona Dallas-Fort Worth, a cerut permisiunea sa faca un avort de urgenta, deoarece fatul ei a fost diagnosticat pe 27 noiembrie cu trisomie 18, o anomalie genetica care de obicei duce la avort spontan, nasterea fatului mort sau deces la scurt timp dupa nastere.

Cox, care este insarcinata in aproximativ 20 de saptamani, a spus in procesul ei ca va trebui sa faca a treia operatie cezariana daca va continua sarcina. Acest lucru i-ar putea pune in pericol capacitatea de a avea mai multi copii, ceea ce ea a spus ca si ea si sotul ei isi doresc.

Judecatoarea Maya Guerra Gamble a emis o hotarare care i se aplica numai lui Cox si nu extinde accesul la avort mai larg.

Dar Paxton, care a avertizat anterior ca orice doctor implicat in asigurarea avortului de urgenta nu va putea fi urmarit penal, a cerut instantei supreme a statului sa intervina.

„Nimic nu poate restabili viata copilului nenascut care va fi pierduta ca urmare”, se spune in dosar.

Interdictia avortului include doar o exceptie restransa pentru a salva viata mamei sau a preveni afectarea substantiala a unei functii corporale majore.

Cox a spus in procesul ei ca, desi medicii ei credeau ca avortul este necesar din punct de vedere medical pentru ea, nu au fost dispusi sa efectueze unul fara o hotarare judecatoreasca in fata potentialelor sanctiuni, inclusiv inchisoarea pe viata si pierderea licentei.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

2 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

6 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

6 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

6 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

7 ore ago