Cutremur in Siria: De ce a durat atat de mult sa ajunga ajutorul ONU?

externe

ONU nu trebuia sa astepte acordul guvernului sirian sau al Consiliului de Securitate pentru a livra ajutoare vitale victimelor siriene ale cutremurului devastator de luna trecuta, au declarat experti juridici pentru BBC.

A fost nevoie de o saptamana pana cand ONU a obtinut aprobarea presedintelui sirian pentru a deschide puncte de trecere a frontierei suplimentare pentru a permite accesul in nord-vestul tarii, controlat de opozitie.

„Ceea ce conteaza in ceea ce priveste raspunsul la un cutremur este timpul si iminenta raspunsului. Iar ONU a stat acolo complet paralizata”, a declarat pentru BBC avocatul international pentru drepturile omului Sarah Kayyali.

Peste 4.500 de persoane au fost ucise si peste 8.700 au fost ranite in nord-vestul Siriei in urma cutremurului, potrivit ONU.

Centrat in apropiere de Gaziantep, in Turcia, cutremurul din 6 februarie, cu magnitudinea de 7,8 grade, precum si cutremurele si replicile ulterioare au ucis cel putin 45.968 de persoane in Turcia, potrivit oficialilor de acolo, si aproximativ 6.000 in intreaga Sirie.

Andrew Gilmour a fost un oficial de rang inalt al ONU atunci cand a fost negociata prima rezolutie privind livrarea de ajutoare in teritoriile controlate de rebeli in Siria, in 2014. „Daca legea spune ca nu poti furniza lapte praf unui copil infometat pentru ca se afla peste o granita internationala, atunci la naiba cu legea”, a declarat el pentru BBC.

BBC a vorbit cu peste o duzina de experti in total, inclusiv cu avocati eminenti, profesori, judecatori pensionari ai Curtii Internationale de Justitie si fosti oficiali juridici ai ONU. Toti au spus ca mortile ar fi putut fi prevenite, daca ONU ar fi folosit o interpretare diferita a dreptului international care sa-i permita sa intervina in nord-vestul Siriei.

Purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric, a declarat pentru BBC ca: „Pentru a livra ajutor umanitar peste o granita internationala, avem nevoie fie de consimtamantul guvernului, fie, in cazul pe care il avem in Siria, de o rezolutie obligatorie a Consiliului de Securitate… putem avea discutii academice timp de saptamani, luni si ani de zile despre dreptul international. Pozitia noastra este ca dreptul international nu a intarziat activitatea noastra.”

Pe langa furnizarea propriu-zisa de ajutoare, ONU joaca, de asemenea, un rol vital in coordonarea eforturilor internationale de ajutorare oferite de alte tari dupa un dezastru natural. Aceasta organizeaza operatiunile de cautare si salvare prin intermediul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Evaluarea si Coordonarea Dezastrelor (Undac). Echipele Undac se pot desfasura oriunde in lume in termen de 12 pana la 48 de ore de la o solicitare, ceea ce s-a intamplat in Turcia.

Dar ONU nu a facut nicio cerere oficiala pentru ca echipele medicale de urgenta sa intre in nord-vestul Siriei. Specialistii internationali in domeniul umanitar care lucreaza la acest raspuns au declarat pentru BBC ca, fara acel apel din partea ONU, nu a existat nicio modalitate clara de desfasurare a echipelor de urgenta.

Stephane Dujarric, de la ONU, spune ca lipsa echipelor de urgenta se datoreaza procesului decizional al guvernelor nationale. „Exista preocupari legate de securitate. Exista tot felul de preocupari politice” care ar fi putut influenta acest lucru, spune el.

Marco Sassoli, consilier special al procurorului de la Curtea Penala Internationala, a declarat ca Conventiile de la Geneva – care stau la baza dreptului umanitar international – ofera un cadru pentru ca ONU sa livreze ajutoare fara a fi nevoie de permisiunea Siriei.

„Conventiile de la Geneva, la care Siria este parte, au o prevedere care stipuleaza ca un organism umanitar impartial… isi poate oferi serviciile” tuturor partilor implicate intr-un conflict, a declarat el pentru BBC.

Victimele cutremurului s-au plans de raspunsul ONU.

Omar Hajji si-a pierdut sotia si cei cinci copii in urma dezastrului.

„Ajutoarele ONU nu au fost suficiente”, spune Omar, care a petrecut zile intregi sapand printre daramaturi in cautarea prietenilor si familiei cu mainile goale. „Cel mai important ajutor pe care l-am primit a fost de la localnici… Daca ajutorul ONU ar fi ajuns mai devreme, lucrurile ar fi fost foarte diferite”.

La o saptamana dupa cutremur, Martin Griffiths, seful ONU pentru ajutor de urgenta, a vizitat punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa. ONU „a dezamagit pana acum oamenii din nord-vestul Siriei”, a scris acesta pe Twitter. „Ei se simt, pe buna dreptate, abandonati. Cauta ajutor international care nu a sosit”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: