Cutremur in vestul Afganistanului. Autoritatile locale estimeaza 100 de morti si 500 de raniti, dar bilantul mortilor este in curs de verificare

externe

Zeci de oameni au murit in urma mai multor cutremure puternice care au lovit, sambata, vestul Afganistanului, potrivit The Guardian.

ONU a declarat ca numarul mortilor a crescut la 320, inainte de a spune ulterior ca cifra este inca in curs de verificare. Autoritatile locale estimeaza ca 100 de persoane au fost ucise si 500 au fost ranite, potrivit aceleiasi actualizari din Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. Multe victime sunt inca prinse sub daramaturi, astfel incat bilantul va creste.

Epicentrul cutremurului initial, cu magnitudinea 6,3 grade pe scara Richter a fost la 40 km nord-vest de cel mai mare oras din regiune, Herat. A fost urmat de o replici cu o magnitudine de 5,5, a raportat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS).

Cutremurele au inceput in jurul orei locale 11 si au durat peste o ora. Au existat rapoarte despre alunecari de teren si oameni prinsi sub cladiri

Femei si copii au fugit departe de cladirile inalte, in momentele de dupa primul cutremur.

„Sunt probabil victime semnificative, iar dezastrul este potential raspandit. Evenimentele trecute cu acest nivel de alerta au necesitat un raspuns la nivel regional sau national”, se arata un raport preliminar al USGS.

O harta postata pe site-ul USGS a indicat sapte cutremure in regiune, inclusiv un cutremur cu magnitudinea 5,9 la 35 de kilometri nord-nord-vest de Herat, un cutremur cu magnitudine 6,3 la 30 e kilometri nord-nord-est de Zindah Jan si un alt cutremur cu magnitudine 6,3 la 45 de kilometri nord-nord-est de Zindah Jan, care se afla la aproximativ 40 de kilometri vest de orasul Herat.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea oficialilor guvernamentali talibani cu privire la posibilele victime sau pagube.

Legaturile telefonice au fost intrerupte, ducand la dificultati in obtinerea unor detalii precise din zonele afectate. Videoclipurile postate pe retelele de socializare au aratat sute de oameni pe strazile din fata caselor si birourilor lor din orasul Herat.

Provincia Heart se invecineaza cu Iranul. Cutremurul a fost resimtit in provinciile din apropiere Farah si Badghis, potrivit presei locale.

In iunie 2022, un cutremur puternic a lovit o regiune muntoasa accidentata din estul Afganistanului, turtind casele construite din piatra si chirpici. Cutremurul a fost cel mai mortal din Afganistan din ultimele doua decenii, ucigand cel putin 1.000 de persoane si ranind aproximativ 1.500.

Tara este frecvent lovita de cutremure, in special in lantul muntos Hindu Kush, care se afla langa jonctiunea placilor tectonice eurasiatica si indiana.

Afganistanul se afla deja intr-o criza umanitara din cauza retragerii pe scara larga a ajutorului extern de cand talibanii au revenit la putere in 2021.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: