externe

Cutremure in Turcia: Cel putin 1.651 de persoane au murit si alte 11.119 au fost ranite. Au fost peste 75 de replici

Cel putin 1.651 de persoane au murit si alte 11.119 au fost ranite in 10 provincii din Turcia din cauza cutremurelor puternice care au zguduit luni sudul tarii, a declarat ministrul sanatatii, Fahrettin Koca, potrivit Anadolu.

In Siria CNN anunta ca numarul de morti a crescut la 1.050 iar numarul de raniti la 2.453. Agentie SANA raporteaza 570 de decese in zonele controlate de guvern, iar grupul „Castile Albe”, cunoscut oficial sub numele de Apararea Civila Siriana, a raportat 480 de decese in zonele controlate de opozitie.

Au avut loc peste 75 de replici, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite.

Aproape 9.700 de membri ai serviciilor de cautare si salvare au fost repartizati in regiune, potrivit comandamentului pentru managementul dezastrelor si situatiilor de urgenta (AFAD).

In prezent, nu exista nicio amenintare de tsunami pentru coastele mediteraneene de est ale Turciei, a spus AFAD.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a spus ca Turcia a fost zguduita de „cel mai mare dezastru” de la cutremurul de la Erzincan din 1939. „Statul nostru a luat masuri. Toate resursele au fost mobilizate”, a spus el la biroul AFAD din capitala Ankara, unde coordona eforturile de salvare. Presedintele a vorbit la telefon cu primarii din Adana, Osmaniye, Hatay si Kilis si a fost informat despre eforturile de cautare si salvare.

Aeroportul Hatay, precum si cele din Kahramanmaras si Gaziantep sunt in prezent inchise pentru zboruri.

Vicepresedintele Fuat Oktay a spus ca 102 statii de baza mobile au fost trimise pana acum in zonele cu cutremure. El a cerut, de asemenea, tuturor institutiilor media, precum si altor institutii si organizatii sa se bazeze pe declaratiile oficiale pentru a se proteja de dezinformare.

Scolile vor fi inchise pana pe 13 februarie si toate evenimentele sportive nationale din Turcia au fost suspendate pana la noi decizii.

Turcia a emis o alarma de nivel 4, care include un apel pentru ajutor international, a declarat AFAD intr-un comunicat. In urma unei discutii cu Ministerul de Externe al Turciei, AFAD a mai spus ca a fost solicitata asistenta internationala prin intermediul Centrului de Coordonare a Raspunsului la Urgenta (ERCC).

Intre timp, personalul medical desemnat din Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Sanatatii a plecat din Ankara catre regiune cu doua avioane ambulanta militara. Pe langa echipe de salvare, in regiune au mai fost trimise paturi, alimente si echipe de sprijin psihologic.

Fortele armate turce au creat un „coridor de ajutor aerian” pentru a livra echipe de cautare si salvare in regiune.

„Am mobilizat avioanele pentru a trimite echipe medicale, echipe de cautare si salvare si vehiculele acestora in zona cutremurului”, a spus ministrul Apararii Nationale, Hulusi Akar.

Un numar mare de aeronave de transport, inclusiv un A-400M al fortelor armate turcesti, au inceput sa trimita echipe si vehicule de cautare si salvare in regiune. Avioanele de ambulanta folosesc si coridorul de ajutor aerian, a adaugat Akar.

O nava de transport de personal naval va acosta in portul Iskenderun din Hatay in aceasta seara pentru a-i transporta pe cei raniti la spitalele din provincia Mersin, la aproximativ 140 de kilometri vest.

Ministrul Sanatatii a declarat ca echipe din toate cele 81 de provincii au venit in zonele dezastrului si isi continua cautarea si salvarea si serviciile de sanatate.

„Ambulantele noastre aeriene si terestre sunt, de asemenea, in regiune. In prezent, desfasuram coordonarea de la Hatay, una dintre provinciile afectate de dezastru”, a spus el pe Twitter.

Erdogan a declarat o saptamana de doliu national. Steagurile din tara si de la reprezentantele diplomatice vor cobori in berna.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Hamas a publicat o inregistrare video cu un ostatic israelian, pentru a dovedi ca acesta este in viata

Hamas a publicat miercuri o inregistrare video cu ostaticul israeliano-american Hersh Goldberg-Polin, prima dovada ca…

2 minute ago

Gabriela Firea, in vizita electorala la CET Grozavesti, unde s-a produs o avarie grava la sistemul termoenergetic al Bucurestiului – VIDEO

Acuzata ca in timpul mandatului ei nu a facut prea multe in privinta repararii si…

16 minute ago

Doi profesori, sot si sotie, de la Universitatea Wisconsin, concediati dupa ce s-a descoperit ca jucau in clipuri pornografice pentru a-si rotunji veniturile

Senatul Universitatii din Wisconsin-La Crosse a facut primii pasi in vederea inlaturarii a doi membri…

31 de minute ago

Premierul spaniol Pedro Sanchez isi intrerupe atributiile publice, in timp ce sotia sa este anchetata

Premierul spaniol Pedro Sanchez si-a suspendat atributiile publice pentru a se „opri si a reflecta”…

46 de minute ago

Statul american Arizona a inculpat 18 colaboratori ai lui Donald Trump, inclusiv fostul avocat al acestuia, Rudy Giuliani, pentru incercarea de fraudare a alegerilor din 2020

Statul american Arizona a inculpat 18 persoane in cadrul tentativei de a rasturna rezultatele alegerilor…

O oră ago