CUTREMURE repetate in Romania in ultimele zile. Anunta acestea cutremurul cel MARE?

news

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs in Vrancea, luni, la ora 08.44, la adancimea de 146 de kilometri, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).

Seismul de luni din Vrancea s-a produs la aproape 30 de ore dupa cutremurul cu magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter, care a avut epicentrul in judetul Buzau si a fost simtit si in Bucuresti. Cutremurul de 4,9 grade este cel mai mare ca magnitudine inregistrat in acest an.

Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,7 grade, s-a produs in noaptea de vineri spre sambata, tot in Vrancea.

De la inceputul acestui an, in zona Vrancea au fost inregistrate doua cutremure cu magnitudinea de 4,6 grade, in 24 ianuarie si 16 martie, ultimul avand epicentrul in judetul Buzau, mai scrie Mediafax.

In 22 noiembrie 2014, in Vrancea s-a produs un cutremur de 5,7 grade, fiind cel mai mare ca magnitudine inregistrat in Romania in ultimii 10 ani. Seismul a fost simtit si in Bucuresti si a fost urmat de mai multe replici, care nu au depasit insa 3,3 grade.

Avem motive de ingrijorare?

Noua succesiune rapida a cutremurelor a starnit ingrijorare in Romania. Ar putea sa anunte acestea un cutremur de o amplitudine mult mai mare?

„Este falsa teoria potrivit careia o succesiune de cutremure mici ar pregati un seism mare”, explica Gheorghe Marmureanu, fost director al Insititutului de Fizica a Pamantului, dupa o perioada similara de cutremure repetate, care au avut loc in 2010.

„Pamantul nu stie nici statistica, nici matematica, nici probabilitati. Este pur si simplu un sistem care, atunci cand nu mai poate suporta fortele la care este supus, se rupe”, a mai explicat specialistul pentru gandul.info.

Cutremurele produse in Vrancea sunt influentate de miscarea placilor tectonice din alte parti ale lumii pe de o parte, iar pe de alta seismele din Vrancea se pot resimti la vecinii din est. „Sistemul tectonic din Vrancea adanca este foarte puternic influentat de sistemul indo-australian, dar se resimte si cand lucreaza Africa, caci avem legaturi si acolo. Acesta se deplaseaza in fiecare an spre nord, cu 40 – 50 de milimetri”, a mai spus cercetatorul.

El spunea atunci ca un mare cutremur ar putea ameninta Romania de abia in 2020.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: