externe

Cutremurele din Turcia si Siria: numarul mortilor depaseste 4.300 iar cifrele continua sa creasca. Conditiile dificile si temperaturile scazute au impiedicat eforturile de salvare peste noapte

Numarul mortilor din cele doua cutremure a crescut la peste 4.300, potrivit cifrelor guvernamentale. Cel putin 2.921 de morti si 15.834 de raniti au fost confirmati in Turcia, a anuntat Autoritatea de gestionare a dezastrelor si a situatiilor de urgenta (AFAD), si 1.444 in Siria, potrivit cifrelor guvernului de la Damasc. Numarul mortilor este de asteptat sa creasca.

Conditiile dificile si temperaturile scazute au impiedicat eforturile de salvare peste noapte.

Supravietuitorii sunt evacuati cu un avion militar in zonele in care spitalele au o capacitate mai mare.

Yunus Sezer, seful AFAD, a declarat ca au urmat 243 de replici si 6.217 de cladiri s-au prabusit.
Aproximativ 16.400 de salvatori se afla in regiune, a spus Sezer, adaugand ca 65 de tari au oferit ajutor pana acum.

Vicepresedintele Turciei, Fuat Oktay, a declarat ca 338.000 de victime ale cutremurului au fost gazduite in camine, universitati si adaposturi.

Orhan Tatar, directorul general pentru reducerea riscurilor al AFAD, a declarat la inceputul zilei ca aproximativ 13,3 milioane de dolari in fonduri de urgenta au fost trimise pana acum in provinciile din zona dezastrului.

Ca „precautie”, compania turca de conducte de petrol (BOTAS) a oprit fluxul de titei in regiune, a adaugat Tatar.

Peste 7.800 de oameni au fost salvati in cele 10 provincii, a adaugat acesta.

Pe masura ce amploarea devastarii cauzate de cutremurul cu magnitudinea de 7,8 a continuat sa se desfasoare, Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca numarul victimelor ar putea depasi 20.000.
Misiuni internationale de salvare s-au grabit in ambele tari si au lucrat toata noaptea pentru a gasi supravietuitori.

Incepand cu ora 6 dimineata, 13.000 de salvatori, multi dintre ei voluntari, au parasit Istanbulul, potrivit organizatiei de stiri Sabah, care il citeaza pe guvernatorul Istanbulului. Multi se indreapta spre Hatay, unde, potrivit rapoartelor,  furia este in cresteredin cauza lipsei de asistenta pentru persoanele prinse sub daramaturi.

Echipa de sprijin din Romania se aflat tot in provincia Hatay.

Guvernul Noii Zeelande va oferi 950.000 de dolari SUA pentru eforturile de ajutor din Turcia si Siria, a declarat ministrul de externe Nanaia Mahuta.

Contributia prin Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie va fi folosita pentru „articole de ajutor esentiale”, cum ar fi alimente, corturi, paturi si asistenta medicala, a spus Mahuta intr-un comunicat.

„Sute de familii” sunt inca prinse sub daramaturi, a declarat marti seful serviciului de aparare civila condus de opozitia siriana.

Raed al-Saleh a declarat pentru Reuters ca este nevoie de ajutor urgent din partea grupurilor internationale pentru efortul de salvare al organizatiei cunoscute sub numele de Castile Albe din nord-vestul Siriei aflat sub controlul rebelilor, unde sute de oameni au fost ucisi si raniti.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Kim Jon Un primeste cadou un cantec in care este descris drept „tata prietenos” si un „marel lider”

In Coreea de Nord a fost lansata o noua melodie care il lauda pe liderul…

6 ore ago

Politia suedeza a impuscat un barbat care a ranit trei femei cu un cutit

Politia suedeza a impuscat si arestat un barbat care ar fi ranit trei femei cu…

7 ore ago

Castigatorul semimaratonului de la Beijing si-a pierdut medalia. La fel si celilalti trei atleti care au incetinit pentru a-l lasa sa castige

Organizatorii i-au retras medalia de aur lui He Jie la semimaratonul de la Beijing de…

7 ore ago

Aproape jumatate din marile orase ale Chinei se scufunda

Aproape jumatate dintre orasele mari ale Chinei sufera niveluri „moderate pana la severe” de subsidenta…

7 ore ago