Daca gafeaza si acum va iesi prapad. Dancila, trimisa in Turcia intr-un context foarte delicat. Avertismentul lui Cristian Diaconescu

politica

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, considera ca turneul pe care Dancila l-a inceput astazi in Turcia si in tarile din Golful Persic transmite un „semnal cat se poate de ciudat”.

„O chestiune care mi se pare oarecum neclara este faptul ca din Turcia premierul Dancila merge in Emirate, cel putin asa am inteles. Semnalul pentru Ankara este cat se poate de ciudat, pentru ca relatiile dintre Turcia si Emirate Arabe Unite sunt cat se poate de tensionate in acest moment, au existat acuzatii reciproce.

Ministrii de Externe din Emiratele Arabe au acuzat Turcia ca se amesteca in problemele Orientului Mijlociu, Turcia este un sprijinator al Qatarului, Emiratele, fiind aproape de Arabia Saudita, se situeaza pe o pozitie opusa.

Turcia a acuzat Emiratele Arabe Unite ca s-au amestecat in lovitura de stat din 2016 … Deci nu stiu cum este vazut la Ankara faptul ca, intr-un astfel de turneu, dupa dialogul cu partea turca se discuta imediat cu cealalta parte”, a declarat Cristian Diaconescu pentru ziare.com.

Intrebat daca Dancila ar putea avea un rol de mediator, Diaconescu a negat categoric.

„Nu, nu este. Nu este deocamdata nici macar pe lista de asteptare la asa ceva. A face shuttle diplomacy este o chestiune extrem de complexa, tine de garantiile pe care o anumita personalitate le are in legatura cu o situatie complicata, cu credibilitatea lui, de ambele parti.

Mai ales ca diplomatia itineranta de acest fel presupune transmiterea de mesaje de la rivali. Este nevoie de foarte multa experienta si de un nivel foarte mare de incredere pentru a juca un astfel de rol”, a mai spus Diaocnescu.

Premierul Viorica Dancila pleaca luni intr-o vizita de lucru in Turcia, Emiratele Arabe Unite si Kuveit, afirmand ca va discuta cu oficialii straini despre infrastructura de transport, sanatate, turism si energie.

Prima oprire este in Turcia, unde Dancila urmeaza sa se intalneasca luni cu presedintele Recep Tayyip Erdogan. Premierul a subliniat ca va fi insotit de mai multi ministri, dar nu a precizat care sunt acestia.

„Voi incepe azi o vizita in Republica Turcia si in Golful Persic, in Emiratele Arabe Unite si in Kuweit, state cu potential de dezvoltare a relatiilor economice cu Romania. Promovarea investitiilor si a oportunitatilor de afaceri reprezinta prioritatea Guvernului in acest moment. In aceasta deplasare ma vor insoti mai multi ministri, vom prezenta proiecte importante din domeniile infrastructura de transport, sanatate, turism, energie, pe care investitorii privati le pot dezvolta inclusiv in parteneriat public privat.

Astazi voi avea intalniri cu presedintele Republicii Turcia, domnul Erdogan, conducerea Marii Adunari Nationale a Turciei, precum si cu presedintele Uniunii Camerelor de Comert Industrie si Burse. In urmatoarele zile, voi avea mai multe intrevederi cu inalti oficiali din Emiratele Arabe Unite si Kuweit si vreau sa subliniez ca voi participa la Forumul Oamenilor de Afaceri din Romania si Kuweit”, a anuntat Viorica Dancila, luni, in deschiderea sedintei de guvern.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: