Daca in locul lui Ianis Hagi era baiatul lui Scifo?

sport

Ultimele zile nu au adus in fotbalul romanesc, la nivel de echipe nationale, decit conflictul iscat de declaratiile „Regelui” Hagi la adresa lui Zoltan Kovac.

Adus cu surle si trimbite de un presedinte al FRF obisnuit doar cu fotbalul „de  sala”, Kovac nu a impresionat cu nimic la nivel de rezultate. Ar fi fost poate doar singurul lucru care ar fi putut sa il ajute in situatia actuala. Dar, pe linga dezastrul de la loturile de tineret si juniori, maghiarul- croatul- belgian a mai adus unul: promovarea, prin jignire si umilire, a unui nou „cod de educatie”. Probabil citit tot prin carti…

Nici mai mult nici mai putin, Kovac se pare ca a facut o obisnuinta in a-i pune pe fotbalistii tricolori ai loturilor nationale, sa ii care bagajele. Ca o demonstratie a educatiei primite de acestia acasa… Ca „you are nothing” poate fi interpretat de unii specialisti ca „nu ai demonstrat nimic pina acum”…:) …mai inteleg (desi oricum ai da-o, „you are nothing” tot „esti zero” inseamna), dar sa ii ceri unui copil sa iti care bagajele ca apoi sa spui ca asta tine de educatie, asta nu am cum sa accept.

Indiferent ca este vorba de oricare component al loturilor nationale sau de Ianis Hagi. In ultimele zile, Kovac nu a reusit decit sa demonstreze ca s-a adaptat perfect la plaiurile mioritice, acolo unde, daca ai tupeu si nesimtire, poti sa faci orice. Probabil ca l-a auzit pe Romica Pascu, si a aplicat sintagma acestuia despre presa: „bine rau, nu conteza cum se scrie despre tine, important este sa se scrie”.

Pentru ca pina acum, Kovac, a fost lasat in pace de presa sportiva si de toti cei implicati in fenomen. Lasat in pace, ca o dovada de educatie a romanilor, pe care acum ii blameaza… Sa construiasca, ceea ce stie doar din cartile citite despre fenomenul belgian din ultimii 20 de ani.

Dovedit ca a mintit, si el si presedintele FRF, despre rolul avut in revigorarea fotbalului belgian, Kovac ar fi avut o sansa unica sa iasa din fotbalul romanesc cit mai repede si cit mai pe tacute. Pentru ca nimic nu l-ar fi indreptatit sa faca parte din el, mai mult decit a facut-o deja.

Dar „marele geniu” a preferat sa vorbeasca. Hagi, „regele” fotbalului romanesc a prezentat o situatie hilara si de neacceptat de la loturile nationale: „Kovac la pus pe Raducioiu sa il cheme pe Ianis si sa ii spuna sa ii care costumul acestuia”. In loc sa taca, „magul minune” a inceput sa se rasteasca: „asta tine de educatie. trebuia sa il duca”. Nici nu mai are rost sa spun ca astfel Kovac a umilit doua familii importante din fotbalul romanesc: Hagi si Raducioiu.

Pentru ca, pe linga jignirea lui Ianis, Zoltan Kovac l-a umilit si pe Raducioiu, facindu-l sa fie doar un „mesager” pe cel ce a fost golgeterul Romaniei la CM din 1994. E clar ca astfel de cerinte si vorbe nu au cum sa dezvolte in bine, personalitatea unui tinar. Dar poate ca Kovac are alte idei.

Eu unul stau si ma intreb ce s-ar fi intimplat intr-o altfel de situatie. Daca sa zicem, Kovac, ar fi fost director sportiv si coordonator al tuturor loturilor de juniori al Belgiei. Iar antrenor la lotul de 17 ani ar fi fost, sa zicem, Michael Preud’homme, iar liderul acelei generatii fiul lui Enzo Scifo. La fel ar fi procedat Kovac??? Pentru ca daca da, atunci ar fi fost sfirsitul lui la acele actiuni si poate in fotbalul belgian.

Pentru ca, pe deoparte, fie ar fi demisionat, in cazul in care ar fi avut putina demnitate sau „educatie”, fie ar fi fost demis de presedintele federatiei belgiene. Nu doar pentru ca l-ar fi insultat pe baiatul lui Scifo. Ci pentru ca, simplu, intr-o tara civilizata, astfel de „tratamente” nu sint acceptate. Punct.

Kovac insa nu este in Belgia, ci in Romania. Acolo unde a scapat deja de o demitere. Pentru ca asta ar fi trebuit sa i se intimple cind a fost dovedit ca a mintit in legatura cu implicarea lui in fotbalului belgian juvenil. O spune Michel Sablon, adevaratul creier al programului de renastere al fotbalului belgian. Si poate scapa si acum, dovedit din nou de un lucru pentru care ar trebui inchis, pentru „rele tratamente aplicate minorilor”. Kovac face referire la educatie, dar tocmai el nu da dovada de asa ceva.

Pentru ca, daca ar fi avut o faramita de educatie si demnitate in el, si-ar fi dat demisia deja. In urma rezultatelor catastrofale cu loturile pe care le-a pastorit, dar, mai ales, pentru modul in care a inteles sa faca performanta: umilind niste tineri de viitor ai Romaniei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: