„Daca ma dau afara din magistratura…”. Judecatorul Danilet, tot mai haituit, nu se teme: „Sa nu ne mai ascundem dupa deget: tara noastra colcaie de coruptie si incompetenta”

analize

Judecatorul Cristi Danilet afirma raspicat ca prin actiunile recente ale Inspectiei Judiciare si ale CSM impotriva magistratilor incomozi nu se urmareste decat un singur lucru: „trebuie inchisa gura magistratilor reformisti, care au curajul sa demaste public ce se intampla la Inspectie si la CSM”.

„Deci, e clar ce se intampla: trebuie inchisa gura magistratilor reformisti, care au curajul sa demaste public ce se intampla la Inspectie si la CSM si, in felul acesta, sa se transmita un mesaj de intimidare pentru restul magistratilor care ar mai putea semna memorii si participa la proteste.

Practic, Inspectia si CSM au abandonat misiunea de a asigura calitatea justitiei si a proteja magistratii de politic”, afirma Danilet intr-un interviu pentru Newsweek Romania.

Danilet este vizat, pana acum, de patru actiuni disciplinare, ca urmare a unor declaratii pe care le-a facut pe Facebook sau in interviuri.

„Daca voi fi sanctionat si in aceasta a patra actiune, atunci o voi contesta la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde imi voi face ultimele aparari.

Daca ma dau afara din magistratura, nu voi avea ce face, ca nu am o alta profesie de rezerva si nici nu am venituri din alte parti. Probabil ca voi merge sa dorm in fata CSM, cu o pancarta in mana: ‘Dat afara pentru ca am cerut politicului sa respecte independenta justitiei'”, a mai spus Danilet.

Judecatorul a descris apoi motivele pentru care este haituit de oamenii Liei Savonea.

„La sfarsitul anului trecut, ministrul Tudorel Toader (ministru al Justitiei, la acel moment – n.r.) a spus ca magistratii se fac vinovati de faptul ca ii aresteaza pe unii inculpati care apoi nu sunt condamnati.

Am facut o postare pe pagina mea de Facebook, spunand ca, daca un student ar fi spus asa ceva la facultatea de Drept, ar fi picat examenul de Procedura penala, ceea ce e real: dupa cum nu orice persoana cercetata in stare de libertate va fi achitata, tot astfel nu orice persoana arestata sfarseste prin a fi condamnata, caci motivele arestarii sunt diferite de cele ale condamnarii.

Inspectia Judiciara m-a cercetat disciplinar atunci si a constatat ca nu este vreo abatere disciplinara, dar a considerat ca poate, totusi, am incalcat Codul deontologic si a trimis cazul la Consiliul Superior al Magistraturii, care i-a dat dreptate.

Apoi, un alt episod a fost in perioada numirii Sefului Statului Major al Apararii si a organizarii unor proteste de strada. Atunci am facut o postare, tot pe pagina mea de Facebook, atragand atentia ca trebuie sa fim atenti la cine conduce Armata tarii, pentru a nu cadea in zona politizarii, asa cum s-a intamplat cu varful Ministerului Public, de exemplu.

Am avut in vedere faptul ca, potrivit Constitutiei, Armata este vazuta drept gardianul democratiei si, maine-poimaine, o vom vedea – chipurile – scoasa in strada ca sa linisteasca lumea. Se pare ca cineva de la Inspectia Judiciara nu a inteles ce am scris eu, m-a cercetat disciplinar, iar CSM m-a sanctionat apoi cu reducerea salariului pe doua luni.

Interesant este ca, doar cu 20 de minute mai inainte ca hotararea sa fie publica si sa aflu de ea, o televiziune patronata de un condamnat penal care lauda constant o parte a membrilor CSM a publicat stirea cum ca sunt sanctionat.

Dezvaluirea unei informatii nepublice vizand o procedura in derulare este cel putin o abatere disciplinara. Evident, nimeni nu s-a sesizat.

Inca ceva: desi legea spune ca hotararile CSM se motiveaza in 30 zile, nici pana in ziua de azi nu am primit motivarea celor doua solutii, pentru a putea sa le contest in instanta judecatoreasca.

(…) In fine, ultima cercetare disciplinara care mi s-a facut pana acum este si cea mai complexa: in februarie anul acesta am dat un interviu pentru revista „22“ despre atacurile politice, modificarile legilor justitiei in contra standardelor internationale, ineficienta CSM in a-si indeplini rolul constitutional.

Tot articolul a fost analizat cu lupa de Inspectia Judiciara. Au gasit 12 fraze cu care nu au fost de acord si m-au trimis la CSM ca sa ma judece. Tocmai am fost citat sa ma prezint la sediul institutiei pentru a ma apara”, a explicat Danilet.

„Sa nu ne mai ascundem dupa deget: tara noastra colcaie de coruptie si incompetenta”, a concluzionat judecatorul.

Mai mult despre:

Comentarii: