Daca unul din republicanii Donald Trump sau Ron De Santis ajung la Casa Alba dupa alegerile din 2024, Ucraina pierde sprijinul american

externe

Donald Trump, misca-te Europa, ajutor, Ucraina, ipocrit, blocaj

Rusia s-ar putea sa fie impotmolita in atacul sau asupra Ucrainei, dar presedintele Vladimir Putin castiga mult in alta parte – in alegerile primare republicane prezidentiale, scrie CNN.

Cei doi potentiali candidati republicani cu cele mai mari sanse – fostul presedinte Donald Trump si guvernatorul Floridei, Ron DeSantis – arata clar ca, daca vor ajunge la Casa Alba, ajutorul militar pentru Ucraina ar fi in pericol, iar razboiul s-ar putea incheia in termenii lui Putin. Luarile lor de pozitie subliniaza antipatia crescanda a conservatorilor fata de razboi si fata de faptul ca presedintele Joe Biden a mobilizat Occidentul pentru a finanta rezistenta Kievului la invazia neprovocata a lui Putin.

„Moartea si distrugerea trebuie sa inceteze acum!” a scris Trump in raspunsurile la un chestionar al lui Tucker Carlson de la Fox News despre razboi si implicarea SUA. DeSantis, raspunzand la aceleasi intrebari, a replicat cu cel mai neechivoc semnal de pana acum ca va reduce ajutorul SUA pentru Ucraina daca va castiga presedintia. „Nu putem prioritiza interventia intr-un razboi strain in escaladare in detrimentul apararii propriei noastre patrii”, a scris el.

Avertismentele lui Trump ca doar el poate opri cel de-al treilea razboi mondial si principalul argument al lui DeSantis, potrivit caruia salvarea Ucrainei nu este un interes central al securitatii nationale a SUA, vor castiga probabil si mai multa tractiune dupa unul dintre cele mai alarmante momente de pana acum in razboi. Aparenta doborare a unei drone americane de catre un avion de vanatoare rusesc deasupra Marii Negre a fost un pas mai aproape de scenariul de care toata lumea se teme de cand a izbucnit razboiul in urma cu un an – o ciocnire directa intre fortele americane si cele rusesti.

„Acest incident ar trebui sa serveasca drept un semnal de alarma pentru izolationistii din Statele Unite ca este in interesul nostru national sa il tratam pe Putin ca pe amenintarea pe care o reprezinta cu adevarat”, a declarat marti senatorul de Mississippi Roger Wicker, republicanul de rang inalt in Comisia pentru servicii armate, intr-o declaratie in care i-a mustrat pe principalii candidati la presedintie din partidul sau. Altii, precum senatorul de Texas John Cornyn, au declarat ca pozitia lui DeSantis „ridica semne de intrebare”.

Alti candidati, inclusiv fostul ambasador ONU Nikki Haley si fostul vicepresedinte Mike Pence, avertizeaza ca “daca nu il oprim pe Putin acum ar putea duce la confruntari dezastruoase mai tarziu”. Haley a avut o pozitie mult mai dura intr-o declaratie facuta marti. Fostul guvernator al Carolinei de Sud a avertizat ca obiectivul Rusiei este de a sterge Ucraina de pe harta si ca, daca Kievul „ar inceta sa lupte, Ucraina nu ar mai exista, iar alte tari s-ar teme in mod legitim ca vor fi urmatoarele”.

Un nou sondaj CNN/SSRS de marti a constatat ca 80% dintre republicani sau independenti cu inclinatii republicane au considerat ca este important ca reprezentantul republican desemnat sa candideze la presedintie sa aiba parerea ca SUA „nu ar trebui sa se implice in razboiul dintre Rusia si Ucraina”.

O dezbatere interna cu consecinte globale

Cresterea scepticismului republican fata de ajutorul american acordat Ucrainei il pune pe presedintele Volodimir Zelenski in fata celui mai critic test de pana acum al campaniei sale internationale pentru armele si munitiile de care Ucraina are nevoie pentru a supravietui. De asemenea, va consolida convingerea lui Putin ca poate rezista mai mult decat hotararea Occidentului si, in cele din urma, poate zdrobi rezistenta ucraineana. Posibilitatea ca un succesor republican la Casa Alba sa abandoneze Ucraina va deveni, de asemenea, o problema mai importanta pentru Biden, sporind presiunea asupra sa pentru a consolida sprijinul americanilor pentru politica sa in Ucraina, care, potrivit sondajelor, a scazut putin in ultimele luni.

Daca razboiul va continua si anul viitor, alegerile din 2024 ar putea deveni un forum pentru o dezbatere ampla, care va cere poporului american sa decida intre doua impulsuri gemene care au divizat adesea natiunea de-a lungul istoriei sale – SUA au datoria de a apara libertatea si democratia oriunde sau ar trebui sa se complaca in tendintele sale izolationiste?

Daca Trump sau DeSantis nu isi schimba parerile in lunile urmatoare, soarta Ucrainei ar putea fi efectiv pe buletinul de vot in alegerile primare de anul viitor si in alegerile generale din noiembrie. Iar juramantul lui Biden de a ramane alaturi de Zelenski „atat timp cat va fi nevoie” ar putea avea o data de expirare la 20 ianuarie 2025 – urmatoarea inaugurare prezidentiala.

Retorica privind Rusia venita din partea celor mai mari nume republicane a provocat alarma la Capitoliu, unde multi presedinti de comisii republicane de top din Camera Reprezentantilor si senatori de rang inalt il preseaza pe Biden sa faca mai mult pentru a sprijini Ucraina – inclusiv prin trimiterea de avioane de lupta F-16.

Dar cele mai recente comentarii ale lui De Santis au fost remarcabile prin faptul ca au reluat punctele de vedere ale lui Putin. Referindu-se la o „disputa teritoriala”, guvernatorul a minimalizat invazia neprovocata a Rusiei asupra unei natiuni suverane despre care Putin insista ca nu are dreptul sa existe. Raspunsul sau privind schimbarea de regim intareste, de asemenea, o afirmatie de ani de zile a liderului rus, potrivit careia Washingtonul incearca sa il alunge de la putere.

In raspunsurile sale la Fox News, Trump si-a repetat afirmatia nedovedita ca Rusia nu ar fi invadat niciodata Ucraina daca el ar fi fost presedinte. El a cerut incetarea luptelor si negocieri de pace. „Presedintele trebuie sa se intalneasca cu fiecare parte, apoi cu ambele parti impreuna, si sa ajunga rapid la o intelegere. Acest lucru poate fi realizat cu usurinta daca este condus de presedintele potrivit”, a declarat Trump. „Ambele parti sunt obosite si pregatite sa ajunga la o intelegere”, a adaugat el, intr-un comentariu care nu reflecta realitatea razboiului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: