Dacian Ciolos detaliaza ce ar fi trebuit sa faca Dancila in 10 si 11 august: „Demisia! Este inadmisibil ca prim-ministrul Romaniei sa le ofere teorii abracadabrante propriilor cetateni”

politica

Fondatorul Miscarii Romania Impreuna (RO+), Dacian Ciolos, ii cere premierului Viorica Dancila, intr-o scrisoare deschisa, demisia, pentru ca „situatia tensionata in care se gaseste societatea romaneasca“ sa se calmeze si pentru ca romanii sa-si recapete demnitatea.

„Aveti datoria de onoare de a rezolva situatia tensionata in care se gaseste societatea romaneasca. Primul pas este demisia dumneavoastra de urgenta. Se implineste o saptamana de cand statul roman, puterea politica, Guvernul Romaniei pe care il conduceti si Ministerul de Interne aflat in subordinea dumneavoastra au ales sa atace cetateni romani nevinovati, care protestau legitim. Toleranta si dialogul sunt parti esentiale ale democratiei. Prin folosirea abuziva, ilegala si disproportionata a violentei impotriva propriilor cetateni, Guvernul PSD-ALDE a cazut un test important, a trecut o limita dincolo de care exista o singura solutie: demisia”, sustine Dacian Ciolos in scrisoarea deschisa adresata Vioricai Dancila.

Ciolos mentioneaza ca Romania a cunoscut, in istoria sa recenta, perioade negre, momente violente de nepermis, in urma carora cetatenii acestei tari au fost ucisi sau au avut de infruntat agresiuni gratuite din partea propriilor conducatori.

”Am crezut ca acele vremuri au trecut. Sunt convins ca, daca as fi discutat cu dumneavoastra la Bruxelles, in urma cu un an sau doi, ati fi fost de acord ca un astfel de moment violent nu mai poate avea loc in Romania. Cu tristete constat ca sute de cetateni romani au fost batuti, gazati si jigniti fara nicio justificare, alta decat ca protestau la adresa partidului din care faceti parte si la adresa celui care il conduce in momentul de fata.

Cum violentele au avut loc in timpul mandatului dumneavoastra, sunteti pe deplin responsabila. Onoarea functiei pe care o ocupati va cere sa demisionati de urgenta. Incercati sa nu va refugiati in retorica minciunii si a conspiratiei.

Nu o sa va amintesc de datoriile legale pe care le aveti si nici nu voi sublinia ca este inadmisibil ca prim-ministrul Romaniei sa le ofere teorii abracadabrante propriilor cetateni. Sunt convins ca stiti toate acestea, chiar daca partidul din care faceti parte a promovat un astfel de discurs politic in ultimii doi ani. Exista deja dovezi clare ca am avut parte de violente disproportionate impotriva cetatenilor romani care isi exercitau pasnic dreptul de a protesta. Stim ca atacul asupra cetatenilor din piata este o decizie politica prin semnatura prefectului Bucurestiului. Este evident ca fortele de ordine nu au intentionat nicio clipa sa indeparteze provocatorii din piata si, atunci cand au incercat sa evacueze Piata, s-au dedat unor agresiuni inacceptabile. Pentru o minima reparatie este nevoie de demisia dumneavoastra de urgenta”, sustine fostul premier.

El ii cere Vioricai Dancila ca, in anul Centenarului, sa aiba decenta de a le oferi romanilor un moment de minima onoare, astfel incat sa nu ajungem pe 1 Decembrie cu un guvern care a girat violente impotriva propriilor cetateni.

”Dincolo de semnificatia demisiei dumneavoastra, va rog sa nu uitati ca activitatea prim-ministrului Romaniei si, implicit, a intregului executiv trebuie subsumata prevederilor constitutionale. Constitutia Romaniei ofera fiecarui cetatean posibilitatea de a protesta, impune respectarea libertatii de exprimare si a libertatii de a protesta. Prin ce s-a intamplat in data de 10 august in Piata Victoriei, aceste drepturi si libertati au fost incalcate chiar de catre propriul Guvern. Un prim-ministru al Romaniei nu poate gira astfel de comportamente si este datoria sa morala sa demisioneze imediat.

As vrea sa va atrag atentia, dumneavoastra si colegilor dumneavoastra din coalitia majoritara, ca nimeni in Romania nu pune la indoiala rezultatul alegerilor din decembrie 2016, care a permis partidului dumneavoastra sa va desemneze premier.

Intentia protestatarilor nu a fost sa inlature PSD de la guvernare printr-o lovitura de stat sau printr-o formula nedemocratica. PSD singur a demis doua guverne si doi premieri pe care i-a nominalizat. Demisia dumneavoastra nu inseamna calcule politice oculte, ci doar redarea demnitatii cetatenilor romani, indiferent ca au votat sau nu cu partidul dumneavoastra. Demisionati pentru a va elibera propriii alegatori de povara represiunii abatute asupra concetatenilor lor. Demisionati dumneavoastra, daca Liviu Dragnea nu mai are nicio legatura cu realitatea”, scrie Ciolos.

Fostul premier precizeaza ca violenta interventiei fortelor de ordine din noaptea de 10 spre 11 august 2018 impotriva protestatarilor aflati in Piata Victoriei din Capitala a adus Romania in atentia intregii lumi cu doar cateva luni inainte de preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene. El mai spune ca imaginile difuzate in aceste zile de presa nationala si internationala arata o Romanie condusa autoritar si represiv, intr-un mod incompatibil cu valorile europene si, implicit, cu asumarea conducerii intregii Uniuni.

”Intelegeti ca aveti si avem datoria de a demonstra ca suntem un stat matur, care isi poate asuma singur destinul sau democratic. Demisionati, pentru a da o sansa Romaniei de a exercita rezonabil si demn presedintia Consiliului Uniunii Europene”, adauga Ciolos.

Dacian Ciolos enumera si parghiile legale potrivit carora premierul ar fi trebuit:

– Sa fie informat inaintea protestului de pe 10 august 2018 cu privire la existenta unor factori de risc ce ar fi putut justifica desfasurarea unui dispozitiv de forte de ordine atat de amplu. Pana la acest moment, niciun protest nu a mai determinat o astfel de desfasurare a fortelor de ordine si dotarea lor cu mijloace de interventie atat de complexe si agresive;

– Sa fie informat inainte sau chiar in data de 10 august 2018 cu privire la continutul si calibrarea in timp real a planului de actiune al fortelor de ordine (respectiv, efectivul fortelor mobilizate, armamentul si tehnica utilizate, modul de interventie);

– Sa fie informat cu privire la intentia prefectului Municipiului Bucuresti de a emite un ordin de evacuare a Pietei Victoria, precum si cu privire la continutul si efectele acestui ordin;

– Sa fi solicitat, ulterior interventiei din 10 august 2018, explicatii de la cei direct responsabili cu privire la disproportia dintre actiunea fortelor de ordine (evacuarea in mod violent a 100.000 de persoane, ce a dus la vatamarea a mai mult de 500 dintre acestea) si rezultatele acestei actiuni (retinerea a doua persoane violente);

– Sa fi dispus masuri de control in vederea sanctionarii administrative a persoanelor responsabile pentru reprimarea violenta a protestului organizat pe 10 august 2018.

”Ei bine, dumneavoastra ati fost in concediu in ziua in care statul roman si-a agresat propriii cetateni. Daca e sa dam crezare informatiilor vehiculate de catre Jandarmeria Romana si de catre liderii partidului din care faceti parte, exista suspiciunea unor violente in Piata Victoriei si dumneavoastra ar fi trebuit sa fi fost informata despre acestea de catre structurile specializate din Ministerul de Interne. In acest caz, de ce ati ales sa fiti in concediu? De ce nu ati fost in tara, in contact cu propriii cetateni, pe care aveti datoria sa ii protejati? De ce nu ati fost in Romania, pentru a putea interveni si sustine cetatenii romani care au fost agresati de catre Jandarmeria Romana, transformata peste noapte in forta de represiune a puterii politice?”, intreaba fostul premier.

In opinia sa, pasivitatea premierului Dancila in a comunica public despre actiunea din 10-11 august si in a cere angajarea raspunderii persoanelor cu drept de decizie care au incalcat flagrant drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor romani reprezinta o indepartare de la idealurile Revolutiei din decembrie 1989 si de la parcursul democratic al statului roman, ca membru NATO si UE.

”O astfel de atitudine este incompatibila cu functia de prim-ministru. Doamna Viorica Dancila, ultimul lucru cu adevarat patriotic pe care il puteti oferi poporului roman este sa demisionati de urgenta. Cu speranta ca veti avea curaj, Dacian Ciolos“.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: