Dacian Ciolos: „Dreptul de a circula liber este al nostru si nici Ciolacu, nici altcineva n-ar trebui sa ne convinga sa ne multumim cu resturi”

politica

Dacian Ciolos, resturi, Schengen, Marcel Ciolacu

Europarlamentarul Dacian Ciolos a declarat miercuri ca „vestile triumfaliste” ale premierului Marcel Ciolacu despre intrarea in spatiul Schengen cu frontierele aeriene si maritime din primavara ar fi fost bune daca ar exista cu adevarat un acord cu Austria si pentru frontierele terestre.

„Vestile triumfaliste ale lui Marcel Ciolacu despre intrarea in spatiul Schengen cu frontierele aeriene si maritime din primavara au nevoie de clarificare suplimentara. Nu pentru mine, ci pentru toti cetatenii Romaniei. Da, ar fi o veste buna daca ar exista cu adevarat un acord cu Austria si pentru frontierele terestre. Dar exista sau sunt doar „sperantele” domnului Ciolacu?”, a scris Ciolos pe Facebook.

El a mentionat ca spera ca „responsabilii de la Bucuresti au obtinut in negocierile cu Austria o data concreta pentru intrarea cu frontierele terestre, ceea ce e cu adevarat important si esenta spatiului Schengen”.

„Mi-as dori sa cred ca Marcel Ciolacu si restul Coalitiei nu au vandut cea mai importanta parte din ceea ce inseamna Schengen pentru interesul lor pe termen scurt, un anunt pe jumatate gol care sa-i ajute in alegerile din 2024. Si, din aceasta cauza, sa ramanem cu problema Schengen nerezolvata ani de zile, cum am stat cu MCV-ul de gat”, a adaugat Dacian Ciolos, citat de Agerpres.

Fostul premier a aratat ca „transportatorii romani pierd miliarde de euro si zile intregi in vami, iar agricultorii, antreprenorii si romanii in general sunt tratati ca cetateni de mana a doua”, desi romanii au dovedit de fiecare data ca sunt „printre cei mai proeuropeni” si cred in valorile europene.

El a sustinut ca Marcel Ciolacu este dator cu explicatii.

„Dreptul de a circula liber, fara oprelisti, e al nostru in calitate de cetateni europeni si nici Ciolacu, nici altcineva nu ar trebui sa ne convinga sa ne multumim cu resturi. Daca asta e tot ce avem, Schengen aerian si maritim, fara un calendar pentru aderarea deplina, o sa ramanem cu controale vamale la granita pana dupa 2025, poate si mai mult: subiectul va fi efectiv scos de pe agenda europeana. Domnule Ciolacu, esti dator cu explicatii si cu prezentarea unui calendar pentru ridicarea controalelor vamale terestre, nu cu postari triumfaliste. Romania nu trebuie sa cedeze atat de usor pe aceasta tema. Meritam drepturi egale cu toti cetatenii europeni”, a adaugat Ciolos.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anuntat ca, in urma cu cateva zile, a ajuns la un acord politic impreuna cu ministerele omoloage din Austria si Bulgaria privind extinderea spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria la frontierele aeriene si maritime incepand cu luna martie 2024.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: