Dacian Ciolos intervine in scandalul corvetelor militare. Replica ucigatoare pentru Dragnea, presedintele PSD a „uitat” cateva lucruri esentiale

news

Dacian Ciolos a dat publicitatii o declaratie de presa in care ii aduce aminte lui Liviu Dragnea ca persoana responsabila de negocierea privind corevetele militare a fost tocmai actualul ministru al Apararii, Gabriel Les, care a fost numit in functie de PSD. Dragnea acuza ca ordonanta privind corvetele a fost „ilegala”.

In plus, Ciolos atrage atentia ca „prin anularea acestei proceduri de achizitie, Guvernul actual trebuie sa-si asume si ca renunta la constructia unor nave militare in santierele navale din Romania, din Galati si Constanta, unde lucreaza peste 25.000 de romani si care asigura in acelasi timp un nivel de investitii de peste 1,6 miliarde Euro”.

Iata comunicatul dat publicitatii de Dacian Ciolos:

„In spatiul public au fost facute mai multe afirmatii fara temei cu privire la o decizie a guvernului condus de Dacian Ciolos de achizitionare a unor nave militare de tip ”corveta” pentru dotarea fortelor militare navale romane. In acest context, facem urmatoarele precizari:

Hotararea de Guvern, la care se face referire in spatiul public, nu a fost si nici nu a intentionat sa fie o decizie de achizitie publica privind cumpararea unor nave militare marine. HG-ul respectiv nu reprezinta un contract semnat sau aprobat, ci stabileste doar procedura care urma sa se desfasoare pentru achizitia acestor nave militare marine.
In conformitate cu prevederile legale existente, initierea achizitiei publice ar fi avut loc numai dupa aprobarea conditiilor de achizitie de catre Parlamentul Romaniei.

Urmand intru totul procedura stabilita de lege, in mod transparent, Guvernul a informat Parlamentul Romaniei, caruia i-a solicitat aprobarea prin Lege a conditiilor de achizitie a navelor militare marine respective. In absenta unui aviz din partea Parlamentului, Guvernul, la acea data, nu a luat nicio decizie in privinta negocierilor, tocmai pentru ca procedura legala a avizarii de catre Parlament nu era finalizata.

O asa-zisa ”abrogare” a Hotararii de Guvern respective, prin care erau stabilite doar procedurile legale de desfasurare a acestor achizitii, ar echivala cu o neasumare a acelor conditii. Actualul Guvern si Parlament pot oricand intrerupe negocierile pentru achizitia unor nave militare marine din motive de oportunitate pe care doar ei le pot sustine si argumenta. Insa, respingem categoric ideea ca o astfel de abrogare ar putea avea ca temei nerespectarea conditiilor legale de adoptare a Hotararii de Guvern respective.

Prin anularea acestei proceduri de achizitie, Guvernul actual trebuie sa-si asume si ca renunta la constructia unor nave militare in santierele navale din Romania, din Galati si Constanta, unde lucreaza peste 25.000 de romani si care asigura in acelasi timp un nivel de investitii de peste 1,6 miliarde Euro.

Precizam ca domnul Gabriel Les, actualul ministrul al Apararii Nationale a fost secretar de stat in cadrul aceluiasi minister, responsabil cu inzestrarea Armatei, in perioada desfasurarii acestor negocieri si poate oferi mai mule detalii privind aceasta procedura de achizitie publica pentru dotarea fortelor militare navale romane”, spune Dacian Ciolos.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, ca hotararea de guvern care stabileste procedura de achizitie a corvetelor pentru Armata Romana este „ilegala” si trebuie abrogata.

„Acolo este o problema serioasa. (…) In situatia respectiva acea hotarare de guvern nu putea fi adoptata fara sa existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu ca va face Guvernul — si trebuie sa faca — sa abroge acea hotarare de guvern si sa reia procedura legala care inseamna eventual memorandum in Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare dupa care sa purceada la hotararea de guvern care sa aiba un rezultat sau altul”, a afirmat Dragnea, la Antena 3.

El a precizat ca in achizitia acestei tehnici trebuie avute in vedere pretul, utilitatea, „dimensiunea offset-ului”, dar si „pozitionarea strategica cu partenerii din NATO”.

„Aici vorbim de un profund interes national, major. La orice achizitie se ajunge trebuie sa se ajunga pe cale legala. Deci acea hotarare de guvern trebuie sa fie abrogata. Asta e prima conditie. A doua conditie — trebuie sa vedem care e cea mai folositoare varianta pentru statul roman din toate punctele de vedere. Din punct de vedere al pretului, din punct de vedere al dimensiunii offset-ului in Romania, din punct de vedere al utilitatii tehnicii militare respective si din punct de vedere al pozitionarii noastre strategice cu partenerii din NATO. Toate aceste elemente trebuie luate in calcul pentru ca asa face orice tara din lume”, a adaugat liderul PSD.

Guvernul Ciolos a adoptat, pe 29 noiembrie 2015, hotararea privind aprobarea circumstantelor si a procedurii specifice aferente programului strategic de inzestrare ”Corveta multifunctionala”.

„Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstantele si procedura specifica aferenta programului strategic de inzestrare ‘Corveta multifunctionala’ in vederea furnizarii de catre Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA — proiect 10514, construite si dotate in Santierul Naval Damen Galati S.A., precum si a suportului logistic initial. Valoarea estimata a programului, pe intreaga perioada de sapte ani, este de 1,6 miliarde euro (cu TVA), suma in care sunt cuprinse si achizitia munitiilor si suportul logistic initial, care include si instruirea echipajelor”, anunta Guvernul Ciolos, intr-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit acestuia, in Studiul de concept pentru produsul ”Corveta multifunctionala”, elaborat in cadrul Ministerului Apararii Nationale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerintele Fortelor Navale Romane.

Constructia si dotarea navelor se vor realiza in Romania, la Santierul Naval Damen Galati S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda, care va colabora cu operatori economici din industria nationala de aparare, „atat in activitatea de realizare propriu-zisa a corvetelor, cat si in proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Fortelor Navale Romane, respectiv a celorlalte obligatii de actiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze”.

„Conform procedurii specifice avute in vedere, activitatile compensatorii aferente contractului se vor desfasura prioritar in urmatoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilitati ale fortelor navale romane, realizarea facilitatilor de instruire, constituirea centrului de mentenanta si a facilitatilor de depozitare a munitiilor in Romania. Initierea programului strategic de inzestrare ‘Corveta multifunctionala’ si realizarea navelor in Romania ar reprezenta o oportunitate importanta de dezvoltare, atat pe orizontala, in industria de profil nationala, cat si in spectrul mai larg, al altor companii romanesti”, se arata in comunicatul mentionat..

Proiectul de act normativ a parcurs procedura de transparenta decizionala in premiera in materie de achizitii, se adauga in comunicatul citat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: