Dacian Ciolos, pas important pentru un NOU mandat de premier: Platforma „Romania 100”
Premierul Dacian Ciolos a lansat luni seara Platforma „Romania 100”.
„Am promis ca nu voi candida in aceste alegeri si ca nu ma voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea ramane ferma, iar Guvernul pe care il conduc ramane unul independent. (…) Avem nevoie de o reimprospatare profunda a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, sa ni le asumam dincolo de angajamente politice si cicluri electorale.
De aceea, va propun Platforma Romania 100 — Romania la 100 de ani — 10 principii ale unei guvernari pentru cetateni, insotite de un portofoliu de proiecte nationale care cred ca ar trebui continuate sau incepute de guvernul viitor. O platforma pentru a ne recastiga increderea in Romania si in noi insine”, a scris premierul, luni seara, pe Facebook.
Iata cele 10 principii care stau la baza proiectului lui Ciolos:
#1 Sustin o Romanie fara coruptie
Nicio forta politica din Romania nu trebuie sa puna oprelisti luptei impotriva coruptiei, sa slabeasca justitia si statul de drept. Coruptia inseamna saracie, coruptia ne condamna la subdezvoltare. De aceea, lupta impotriva coruptiei trebuie asumata de fiecare dintre noi, la nivel individual, cu constiinta ca, in momentul in care unul dintre noi da sau primeste mita, cere sau ofera un drept necuvenit, devine parte a sistemului care corupe si ucide Romania. La 100 de ani, Romania are nevoie de o justitie puternica, independenta.
#2 Sustin o Romanie cu o clasa politica responsabila
Dupa alegerile din 11 Decembrie 2016, Romania risca sa aiba in prima linie, sa fie condusa de oameni politici cercetati penal, cu condamnari penale, oameni care nu mai pot reprezenta viitorul. La 100 de ani de la Marea Unire, Romania merita o clasa politica cinstita, care sa devina un model de etica si onestitate, nu de populism si demagogie. Merita un Parlament ai carui membri respecta justitia, care tin cont de nevoile si de asteptarile societatii, care lucreaza pentru tara, nu pentru interese private. Romania are nevoie de oameni politici, demnitari si oameni de stat vizionari, in serviciul cetatenilor.
#3 Sustin o Romanie guvernata cu bun simt
Mandatul scurt al actualului guvern a demonstrat limitele schimbarii in conditiile unui aparat administrativ opac, nereformat si puternic politizat. Ne-am aliat cu cetatenii pentru a le simplifica interactiunea cu institutiile statului. La 100 de ani, romanii merita un stat puternic, reformat, cu o administratie competitiva, profesionista, deschisa, pentru oameni. Este nevoie de o reforma profunda a administratiei si de crearea unui corp administrativ competent, integru. Respectul pentru cetateni trebuie scris in ADN-ul administratiei. Doar in felul acesta administratia va inspira incredere si respect.
#4 Sustin o Romanie in care fiecare munceste si este platit cinstit
Cresterea economica sanatoasa si nivelul de trai vor putea fi mentinute numai daca vom crea mai multe locuri de munca. Cresterile de salarii, de pensii sunt posibile numai daca exista suficienti oameni care muncesc, care aduc valoare in economie. Crearea de noi locuri de munca trebuie sa fie obiectivul principal al guvernului, preocuparea permanenta a decidentilor politici. Pentru aceasta avem nevoie de investitori, de capital autohton consolidat dar si de capital de peste hotare. Oamenii trebuie sa-si gaseasca de munca nu numai la Bucuresti, in Cluj sau in Timis, dar si in Botosani, Vaslui sau Dolj.
#5 Sustin o Romanie fara saracie
Aproape jumatate din populatia tarii traieste in saracie. Un copil din trei abandoneaza scoala. Avem unul dintre cele mai ineficiente sisteme de asistenta sociala din Europa. In loc sa fie sprijiniti, cei mai saraci dintre noi sunt pusi pe drumuri, sunt folositi ca masa de manevra electorala. Romania are nevoie de un nou concept de incluziune sociala, bazat pe activarea economica a celor in nevoie. Trebuie sa continuam reforma asistentei sociale, sa promovam pachete de sprijin integrat pentru oamenii saraci si pentru familiile lor, care sa duca la o reala integrare in societate: locuri de munca, sanatate, scoala pentru toti.
#6 Sustin o Romanie cu o economie competitiva
La aproape 100 de ani de la Marea Unire, Romania nu are o autostrada care sa treaca muntii. Polul saraciei din Europa este la noi si exista dezechilibre majore de dezvoltare intre regiuni. La asta ne-au adus inconsecventa, incapacitatea de a duce pana la capat proiecte si de a avea abordari strategice, sistemele arbitrare de a distribui banii cu scopul de a “cumpara” primari pentru campania electorala. La 100 de ani, Romania are nevoie de o viziune de dezvoltare multianuala, care unifica resursele bugetare nationale cu fondurile europene, care incurajeaza investitiile private si eficientizeaza investitiile publice. Debirocratizarea trebuie sa continue, in relatia cu cetatenii, in interactiunea statului cu mediul de afaceri, in interiorul institutiilor publice. Mediul de achizitii publice trebuie gestionat mai eficient, mai transparent, astfel incat sa maximizam investitiile din bugetul tarii.
#7 Sustin o Romanie cu adevarat educata
In Romania de azi avem un sistem de educatie in mare parte decredibilizat de interese partinice si de non-valori, subfinantat, un sistem in care dascalii onesti sunt sufocati de hatisuri de interese. Avem un sistem care ii exclude pe cei saraci sau pe cei din zonele rurale, in care liceele tehnice si agricole au fost neglijate, in care multe universitati au devenit fabrici de diplome. La 100 de ani, Romania merita altceva, romanii merita mai mult. Avem nevoie sa continuam asanarea si repunerea pe fundamente etice a sistemului universitar, sa scoatem politica din scoli. Trebuie sa dam o sansa egala elevilor si profesorilor din mediul rural, sa recuperam si sa dezvoltam invatamantul tehnic, agricol si invatamantul dual astfel incat scoala sa inteleaga realitatile pietei, sa lucreze direct cu intreprinderile si sa fie direct cuplata la economie.
#8 Sustin o Romanie sanatoasa
Prea multi medici pleaca din tara. In Romania nu s-au mai construit spitale noi, Romania nu a avut in ultimii 26 de ani un plan de dezvoltare, de modernizare a infrastructurii spitalicesti. Odata cu alocarea unui buget suficient, este nevoie de o reforma profunda a sistemului de sanatate, care sa elimine coruptia, politicul si conflictele de interese din managementul spitalelor, care sa ofere conditii de munca si de dezvoltare decente, astfel incat medicii nostri sa ramana in tara. Este nevoie de un program de modernizare a infrastructurii spitalicesti, de un plan national de resurse umane pentru reprofesionalizarea administratiei si a managementului in sistemul medical din Romania, de un sistem transparent, meritocratic, etic, care sa puna pacientul in centrul sau. Trebuie sa crestem accesul si calitatea serviciilor medicale la sate si in orasele mici si mijlocii. Romania la 100 de ani are nevoie de spitale noi, are nevoie de performanta, nu numai in clinicile de varf, ci in fiecare spital obisnuit.
#9 Sustin o Romanie care conteaza in Uniunea Europeana si in NATO
Urmeaza vremuri tulburi pentru Europa. Uniunea Europeana este in criza. Romania trebuie sa decida daca vrea sa fie parte din problema sau parte din solutie. Trebuie sa decidem daca preferam o Europa a populismului, etnocentrismului si demagogiei sau o Europa a democratiei, tolerantei si prosperitatii. In 2019, Romania centenara va prelua Presedintia Consiliului Uniunii Europene. Avem forta si oportunitatea sa aratam ca Romania este un stat membru puternic si sa construim Uniunea Europeana alaturi de nucleul dur al celor care doresc sa tina impreuna Europa. Avem forta de a deveni ancora din Est a Europei unite. Avem forta sa ramanem cel mai de incredere partener din Europa de Est al Statelor Unite ale Americii. Totodata, avem datoria istorica si morala de a-i tine langa noi, pe o cale europeana, pe romanii din Republica Moldova, de a pregati regasirea neamului nostru in orice forma vor dori generatiile care vin, de aici si de dincolo de Prut.
#10 Sustin o Romanie a tuturor romanilor
Cei mai multi dintre romanii plecati sa munceasca in strainatate fac asta pentru ca si-au pierdut increderea ca acasa se poate mai bine. Avem datoria de a le respecta decizia, de a-i proteja si sprijini acolo unde au ales sa traiasca, dar si obligatia de a nu-i instraina de tara si de a-i incuraja sa se intoarca acasa. Romania este a fiecaruia dintre noi, cetatenii ei, in masura in care ne-o asumam, indiferent de etnia noastra, de credintele noastre, de locul unde traim sau muncim. La 100 de ani de la Marea Unire, o Romanie puternica are nevoie mai mult ca oricand de un spirit de neam puternic, de un tesut social solid, bazat pe valori, bazat pe ceea ce ne defineste si ne uneste. Pentru aceasta, avem nevoie sa regasim increderea in noi, unii in ceilalti si in noi insine. O natie puternica, increzatoare, isi sustine si promoveaza valorile pe care se construieste.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook