Daea, specialist in „suferinta plantelor”: „Suferinta plantelor trebuie sa o vezi la fata locului. De doi ani de zile, in sistemele de irigatii nu s-a facut aproape nimic”

politica

Situatia nu este disperata la nivelul tarii, nu sunt probleme in sistemele de irigatii si nu vor fi influente majore asupra preturilor la raft din cauza lipsei de apa din sol, a afirmat sambata, ministrul Agriculturii, Petre Daea, intr-o interventie la Digi24.

„Nu vor fi influente majore asupra preturilor la raft din cauza acestei situatii, pentru ca Romania produce, a produs si anul acesta si va incheia recoltatul in cateva zile iar recolta va asigura necesarul tarii si un excedent pe care il va exporta, in asa fel incat fermierii sa beneficieze de veniturile pe care le pot regasi prin valorificarea productiei pe care o obtin.

Peste o luna, o luna si ceva incepem sa pregatim anul agricol urmator 2022 – 2023 iar fermierilor le trebuie bani pentru a putea cumpara inputuri si a pregati terenul folosind motorina pentru a crea patul germinativ necesar insamantarii si evident asigurarii, in perspectiva, a productiei agricole pentru anul viitor. Se lucreaza in camp, fermierii sunt cu toate fortele la fata locului si cauta solutii alternative”, a aratat ministrul, citat de Agerpres.

Petre Daea a subliniat, insa, ca in ultimii doi ani, 2020 si 2021, in sistemele de irigatii nu s-a facut „aproape” nimic aratand ca, pana la PNRR, sistemul trebuie pus in functiune cu banii care exista.

„Este o ingrijorare a tuturor si o suparare legitima. De doi ani de zile, din anul 2020 si 2021 in sistemele de irigatii nu s-a facut aproape nimic. Am regasit aceeasi stare de lucruri pe care am lasat-o in 2019, cu exceptia unitatilor unde ministrul Adrian Chesnoiu a impus un ritm de executie a lucrarilor de investitii, etapa aceasta de inceput, de reluare a lucrarilor de investitii a fost depasita.

Pana la PNRR, sa punem in stare de functionare sistemul cu banii pe care ii avem si pe care ii are ANIF, repartizati din bugetul statului. Legea prevede peste un miliard de euro si din acest miliard s-a consumat aproape un sfert. Lucrurile sunt in desfasurare, ritmul de executare trebuie impulsionat, masurile concrete la fata locului sunt solutia. La nivelul tarii situatia nu este disperata. Nu sunt probleme in sistemele de irigatii, cautam sa irigam cat mai mult posibil. Sunt asigurat de cei cu care m-am intalnit ca vor lucra zi si noapte pentru a pune in stare de functionare cat mai multe statii”, a precizat seful de la Agricultura.

Pe de alta parte, acesta a explicat ca nu este „in consonanta” cu ministrul Mediului vizavi de seceta.

„Nu as fi in consonanta cu ministrul Mediului vizavi de seceta. As putea spune de lipsa de apa in sol dar in momentul in care califici suferinta plantelor trebuie sa o vezi la fata locului. Procentul acesta de 75% se refera la cantitatea de apa pe care o are solul la un moment dat.

Urmaresc cum se comporta plantele in camp si evident in perimetrele irigate. Ieri (vineri, n.r.) am fost la Braila si am vazut in cele aproape 300.000 hectare care sunt amenajate la irigat, culturile din perimetrul irigabil sunt in regula, nu avem calamitati in acest perimetru.

Astazi, in Galati, din 291.000 hectare care este suprafata arabila a acestui judet, pentru 88.000 hectare au fost incheiate contracte de irigare intre Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare si producatorii agricoli. Culturile se iriga deci iata cum ca in perimetrele pe care le avem in functiune, intelegand instalatiile asigura apa la plante, nu avem pierderi de recolta, a mai spus Petre Daea.

Ministrul Agriculturii considera ca este prea devreme sa se pronunte daca seceta va afecta urmatorul an agricol.

In acest sfarsit de saptamana, Daea va merge in judetele din estul si nord-estul tarii, acolo unde este seceta pedologica.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: