Daea va fi dat afara de la Ministerul Agriculturii – surse PSD pentru Antena 3. Daea a negociat foarte prost la Bruxelles compensatiile pentru fermierii romani

politica

Petre Daea ar putea fi schimbat din functia de ministru al Agriculturii, au declarat surse din PSD pentru Antena 3, post apropiat de PSD.

Lui Petre Daea i se reproseaza ca a trimis cu intarziere date Comisiei Europene despre situatia creata de cerealele ieftine ucrainene ajunse pe teritoriul nostru.

Ministrul Petre Daea este la Bruxelles, unde incearca sa schimbe  decizia Comisiei Europene privind despagubirile acordate fermierilor romani, insa este putin probabil sa reuseasca acest lucru, mentioneaza Antena 3.

Romania va primi doar 10 milioane de euro compensatii pentru fermierii romani, mult mai putini bani decat Bulgaria, spre exemplu, care, desi are un teritoriu mai mic si mult mai putini fermieri, va primi de la comisie 16 milioane de euro drept compensatii.

Citeste si: Daea a facut dezastru la Bruxelles: „A negociat dezastruos compensatiile pentru fermieri”. Ciolos ii cere lui Ciolacu sa-l schimbe de la Ministerul Agriculturii

Europarlamentarul REPER Dacian Ciolos, fost comisar pe Agricultura, i-a solicitat, recent, presedintelui PSD, Marcel Ciolacu, sa il retraga de urgenta din functie pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, „pentru modul dezastruos in care a negociat compensatiile de la Comisia Europeana”. O pozitie similara a avut si europarlamentarul PNL Dan Motreanu.

„Fermierii romani sunt nedreptatiti din cauza incapacitatii de negociere la varful Ministerului Agriculturii si a incompetentei administratiei”, a transmis Ciolos intr-o declaratie de presa.

Potrivit fostului comisar european, producatorii de cereale din Romania, cel mai puternic afectati de importurile din Ucraina, vor primi cele mai mici despagubiri din rezerva de criza a UE. Romania va primi o suma totala de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care va primi 30 de milioane de euro, si Bulgaria, care va primi 16 milioane de euro, spune el.

„Ii cer presedintelui PSD, Marcel Ciolacu, sa il retraga de urgenta din functie pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru modul dezastruos in care a negociat compensatiile de la Comisia Europeana. Raspunderea pentru negocieri ii apartine integral ministrului Daea si, cum responsabilitatea politica este a partidului care l-a desemnat ministru, Marcel Ciolacu se face vinovat in mod direct de comportamentul ministrului sau si trebuie sa raspunda pentru fiecare minut pe care acesta il petrece la conducerea Ministerului Agriculturii”, a argumentat Dacian Ciolos, citat de Agerpres.

In opinia eurodeputatului, „modul iresponsabil in care ministrul Daea a tratat aceste negocieri, solicitarile bombastice si incapacitatea de a produce date care sa faciliteze estimarea impactului real asupra agricultorilor romani, faptul ca Romania nu respecta regulamentul de raportare a stocurilor introdus de Comisia Europeana la inceputul razboiului din Ucraina au decredibilizat pozitia de negociere a Romaniei si au dus la acest rezultat nedrept pentru producatorii de grane romani”.

„Asta, in contextul in care romanii se confrunta cu cele mai mari cresteri de preturi la alimente din Uniunea Europeana. Ani de zile, PSD s-a plans ipocrit de politicile de la Bruxelles, construind o falsa impresie cum ca suntem opresati de Uniunea Europeana. A alimentat iresponsabil propaganda antieuropeana si PSD este principalul vinovat pentru existenta AUR. Adevarul despre PSD este clar acum, cu ajutorul ministrului Daea.

PSD nu a stiut sa negocieze, a abordat aceasta problema provincial si amatoricesc. Toata tirada nationalista si antieuropeana a PSD, pe care Marcel Ciolacu o gireaza, este rezultatul neputintei acestui partid de a face fata in mod profesionist si onest realitatilor momentului. In calitate de europarlamentar, fost comisar european si ministru al Agriculturii, ii voi cere comisarului pentru Agricultura si dezvoltare rurala, Janusz Wojciechowski, sa reevalueze impactul crizei cerealelor asupra agricultorilor romani si sa creasca despagubirile cuvenite Romaniei”, declara Dacian Ciolos.

Dan Motreanu (PNL): Romania va primi cea mai mica suma din cauza lui Petre Daea

Prim-vicepresedintele PNL Dan Motreanu, fost ministru al agriculturii in cabinetul Tariceanu, a afirmat, joi, ca este dezamagit de modul in care Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea (PSD), a negociat acordarea compensatiilor pentru fermierii romani afectati de importurile de grane din Ucraina, avand informatii ca tara noastra va primi cea mai mica suma.

”Sunt dezamagit de modul in care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensatiilor pentru fermierii romani afectati de importurile de grane din Ucraina. Din primele informatii, tara noastra va primi cea mai mica suma, de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primeste 30 de milioane de euro si Bulgaria, care primeste 16 milioane de euro”, a transmis, joi, Dan Motreanu.

Europarlamenterul liberal afirma ca ”toata responsabilitatea pentru modul in care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii”.

”Aceste sume se bazeaza pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei tari. Romania este in mod clar dezavantajata, avand in vedere ca prin tara noastra a trecut cea mai mare cantitate de grane din Ucraina. Inca sper ca lucrurile pot fi schimbate, pe baza argumentelor. Fermierii romani sunt dezavantajati de concurenta cerealelor provenite din Ucraina”, a mai scris europarlamentarul liberal.

Acesta afirma ca se vor continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii romani.

”Recent, am solicitat Comisiei Europene, impreuna cu colegul meu Daniel Buda, masuri pentru sprijinirea producatorilor romani de cereale. Ni s-au alaturat colegii din grupul PPE Romania si o serie de eurodeputati din statele invecintate. Chiar zilele acestea, am obtinut promisiunea sprijinului pentru femierii romani, din partea presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la intalnirea de la grupul PPE. Sustinerea politica pentru tara noastra este fara echivoc. Insa, negocierea, prezentarea datelor, partea tehnica sunt atributii care revin Ministerului Agriculturii”, a mai afirmat liberalul.

Potrivit acestuia, cerealele din Ucraina se vand la preturi mai mici in Uniunea Europeana, beneficiind de scutiri de taxe vamale.

”Nu exista suficiente capacitati de stocare in statele membre iar cantitatea de cereale blocata in regiunile de granita provoaca o competitie neloiala. Exporturile fermierilor romani au scazut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grau, iar pretul unei tone de grau a scazut cu peste 100 de euro. Fermierii din Romania, Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Bulgaria si Republica Moldova nu pot valorifica productia lor la preturi care sa acopere costul de productie, cu atat mai putin sa genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic. In aceste conditii, fermierii nu isi mai pot continua munca”, a mai transmis Motreanu.

Acesta a afirmat ca Romania a ajutat si ajuta poporul ucrainean greu incercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului granelor ucrainene pe teritoriul tarii noastre.

”In acelasi timp, trebuie sa aparam interesele fermierilor romani”, a conchis liberalul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: