Dalai Lama spune ca succesorul sau nu se va naste in China

externe

Succesorul lui Dalai Lama se va naste in afara Chinei, spune liderul spiritual al budismului tibetan intr-o noua carte, ridicand miza intr-o disputa cu Beijingul privind controlul regiunii Himalaya de unde a fugit cu mai bine de sase decenii in urma.

Tibetanii din intreaga lume doresc ca institutia Dalai Lama sa continue dupa moartea batranului de 89 de ani, scrie el in cartea „Voice for the Voiceless” („Voce pentru cei fara de voce”), care a fost lansata marti, transmite Reuters.

Anterior, Dalai lama a spus ca linia liderilor spirituali s-ar putea termina odata cu el.

Cartea sa marcheaza pentru prima data cand Dalai Lama a precizat ca succesorul sau ar urma sa se nasca in „lumea libera”, adica in afara Chinei. El a spus anterior doar ca s-ar putea reincarna in alta parte decat Tibet, eventual in India, unde traieste in exil.

„Intrucat scopul unei reincarnari este de a continua munca predecesorului, noul Dalai Lama se va naste in lumea libera, astfel incat misiunea traditionala a lui Dalai Lama – adica de a fi vocea compasiunii universale, liderul spiritual al budismului tibetan si simbolul Tibetului intruchipand aspiratiile tibetanilor va continua”, scrie Dalai Lama.

Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, a fugit in 1959, la varsta de 23 de ani, in India, impreuna cu mii de alti tibetani, dupa o revolta esuata impotriva guvernarii comunistilor lui Mao Zedong.

China il considera pe Dalai Lama, care a castigat Premiul Nobel pentru Pace in 1989 pentru mentinerea vie a cauzei tibetane, drept „separatist”.

Dalai Lama este un exilat politic care „nu are dreptul sa reprezinte poporul tibetan”, a spus un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, intrebat despre carte, la o conferinta de presa obisnuita, organizata marti la Beijing.
Beijingul insista ca ii va alege succesorul, dar Dalai Lama a spus ca orice succesor numit de China nu va fi respectat.

„Descendenta lui Dalai Lama a fost formata si dezvoltata in Tibetul Chinei, iar statutul si numele sau religios au fost, de asemenea, determinate de guvernul central (Chinei). Al 14-lea Dalai Lama insusi a fost identificat in conformitate cu ritualurile religioase si conventiile istorice, iar aceasta a fost inaintata guvernului central de atunci pentru a aproba succesiunea ”, a declarat Mao Ning, purtatorul de cuvant chinez.

Beijingul a declarat luna trecuta ca spera ca Dalai Lama „va reveni pe calea cea buna” si ca este deschis sa discute despre viitorul sau daca indeplineste conditii precum recunoasterea faptului ca Tibet si Taiwan sunt parti inalienabile ale Chinei, al carei singur guvern legal este cel al Republicii Populare Chineze. Aceasta propunere a fost respinsa de parlamentul tibetan in exil din India.

Printre sustinatorii lui Dalai Lama si ai cauzei tibetane se afla Richard Gere, un adept al budismului tibetan, si Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor SUA.

Adeptii lui Dalai Lama au fost ingrijorati in legatura cu sanatatea lui, mai ales dupa operatia la genunchi de anul trecut. El a declarat pentru Reuters in decembrie ca ar putea trai pana la 110 ani.

In cartea sa, Dalai Lama spune ca a primit numeroase petitii de mai bine de un deceniu de la un spectru larg de tibetani, inclusiv calugari in varsta si tibetani care traiesc atat in Tibet cat si in afara lui, „cerandu-mi in mod uniform sa ma asigur ca descendenta Dalai Lama va fi continuata”.

Traditia tibetana sustine ca sufletul unui calugar budist in varsta se reincarneaza in corpul unui copil. Actualul Dalai Lama a fost identificat ca fiind reincarnarea predecesorului sau cand avea doi ani.

Cartea, pe care Dalai Lama o numeste o relatare a relatiilor sale cu liderii chinezi de-a lungul a sapte decenii, este publicata marti in SUA de William Morrow si in Marea Britanie de HarperNonFiction, si de HarperCollins in India si alte tari.

Dalai Lama, care a spus ca va dezvalui detalii despre succesiunea sa cand va implini 90 de ani, in iulie, scrie ca patria sa ramane „in stransoarea dominatiei represive comuniste chineze”, iar campania pentru libertatea poporului tibetan va continua „orice s-ar intampla”, chiar si dupa moartea sa.

El si-a exprimat increderea in guvernul tibetan si parlamentul in exil, cu sediul in orasul indian Dharamshala din Himalaya, pentru a continua munca politica pentru cauza tibetana.

„Dreptul poporului tibetan de a fi custodele propriei patrii nu poate fi refuzat la infinit si nici aspiratia sade libertate nu poate fi zdrobita pentru totdeauna prin opresiune. O lectie clara pe care o cunoastem din istorie este aceasta: daca tii oamenii in permanenta nefericiti, nu poti avea o societate stabila ”, scrie el.

Avand in vedere varsta sa inaintata, scrie el, sperantele lui de a se intoarce in Tibet par „din ce in ce mai putin probabile”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: