Dan Barna, despre „rotativa” PNL-PSD”: „Bambilici, nu va functiona. Putin probabil ca Ciolacu se va retrage dupa un an jumate pentru a-i ceda locul lui Citu”

politica

Vicepresedintele USR Dan Barna s-a declarat convins ca alianta dintre PNL si PSD, prin rotatia premierilor, nu va functiona. 

„Aceasta rotatie intre premieri, acest bambilici, este o formula care cu siguranta nu va functiona. Este putin probabil ca Marcel Ciolacu se va retrage dupa un an jumatate, ca ii va ceda locul lui Citu. Florin Citu, daca va fi primul, cu atat mai putin se va retrage, cunoscandul-l cum a actionat ca premier.

Vedem PSD revenind la guvernare la doi ani si jumatate dupa Dragnea. Romania va intra intr-o criza continua in care PSD si PNL ne vor explica cum nu pot sa faca lucrurile pe care acum le promit acum spectaculos”, a declarat Barna la Digi24.

„Va fi un jaf din bani publici. Vor fi sase luni de aparenta liniste, dupa care vor aparea acuze cine va fi necinstit. S-ar putea sa nu avem un an de guvernare stabila”, a subliniat Barna.

Liderii PNL reuniti intr-o sedinta a Biroului Executiv al PNL s-au declarat de acord cu varianta ca PNL si PNL sa conduca Guvernul prin rotatie. Liberalii cer insa ca primul premier sa provina de la PNL.

Liderii liberali sunt de acord cu „rotativa” si au votat in unanimitate ca primul premier sa apartina PNL. Pentru a evita situatia in care Florin Citu va incerca sa se impuna el ca prim-ministru, situatie de neacceptat pentru PSD, Emil Boc a cerut o „flexibilizare” pentru mandatul de premier, sa existe posibilitatea sa fie propus si altcineva in afara presedintelui partidului.

„Ce facem daca PSD nu e de acord?”, a intrebat Dan Vilceanu, sustinator al lui Florin Citu.

Florin Citu a exemplificat cum va functiona „rotativa”: 18 luni premier PNL, apoi 18 luni premier PSD.

Liderii liberali au mai cerut ca partidul care are functia de prim-ministru sa o detina si pe cea de secretar general al Guvernului, insa ceilalti ministri sa ramana neschimbati cand are loc rotatia premierilor.

Premierul interimar Florin Citu, lider al PNL, a declarat marti, dupa negocierile cu reprezentantii PSD, ca cele doua partide ar trebui sa propuna o singura varianta de premier.

„Impreuna cu cei de la PSD trebuie sa gasim aceasta varianta si mergem impreuna. Aceasta coalitie trebuie sa mearga cu numele de premier. (…) Este vorba de coalitie, este un premier al coalitiei. Nu va merge PNL cu un premier la Cotroceni. (…) Asta e solutia cu care vom merge. Nu o sa mergem fiecare partid cu o varianta de premier”, a aratat el, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Parlamentului.

Marcel Ciolacu a precizat apoi ca PSD a hotarat sa fie de acord ca functia de premier sa fie detinuta prin rotatie de ambele formatiuni care vor compune coalitia de guvernare si anule PSD si PNL, insa social-democratii asteapta ca liberalii sa ia o decizie prin care sa accepte ca prim-ministrul sa fie prin rotatie, iar apoi vor avea loc negocieri cu privire la numele persoanei care va conduce noul Executiv.

„Eu cred ca suntem intarziati si va trebui sa facem cat mai repede acest lucru. In interiorul PSD exista aceasta decizie ca se poate merge prin rotatie. Asteptam de la PNL o decizie in acest sens si dupa ce exista o decizie ca PNL accepta acest lucru, atunci vom intra in negocieri si vom hotari. PSD e pregatit sa duca toate negocierile posibile ca sa deblocam aceasta situatie”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Chestionat daca ar trebui ca PSD sa dea primul premierul sau PNL, Ciolacu a raspuns: „Trebuie sa fie o decizie. Ca sa putem discuta daca e primul sau al doilea, trebuie sa existe o decizie in PNL ca vor premier prin rotatie”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: