Dana Girbovan a schimbat tabara, maciuca in capul lui Tudorel Toader: „Ordonanta sa fie abrogata”

uncategorized

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Dana Garbovan, a declarat vineri, la Cluj, ca ordonanta 7/2019 reprezinta un regres fata de legile votate in Parlament anul trecut. „Sper ca vom avea deschidere la dialog si aceste modificari vor fi retrase, abrogate sau modificate in inainte de a produce efecte juridice”, a spus Girbovan.

Prezenta vineri la conferinta de presa pentru prezentarea bilantului Curtii de Apel Cluj, Dana Garbovan a fost intrebata cum comenteaza ordonanta 7/2019, dar si decizia judecatorilor de la unele instante din tara, inclusiv de la Tribunalul Cluj, de a adopta forme radicale de protest si de a suspenda activitatea saptamana viitoare.

„Ne-am exprimat nemultumirea vizavi de faptul ca acest act normativ (OUG 7/2019 – n.r.) reprezinta un regres fata de legile votate in Parlament anul trecut sub aspectul separarii carierei judecatorilor de cea a procurorilor. Asta nu inseamna ca ne dorim blocarea cu totul a procesului legislativ sau revenirea la forma anterioara a legilor, dinainte de a fi modificata in Parlament”, a spus judecatorul clujean.

Dana Garbovan a precizat ca un element extrem de important din noile legi ale Justitiei a fost tocmai separarea carierelor.

„Pentru ca, cred ca bine stiti, in trecut, un procuror putea ajunge direct la Inalta Curte de Casatie, presedintele Curtii Supreme de Justitie era ales cu votul procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii, se putea transfera foarte usor la diferite grade de jurisdictie un judecator cu un procuror si invers. Ei, in urma modificarilor legilor Justitiei din Parlament de anul trecut, s-a facut o separare a carierelor. Acesta a devenit un principiu trecut ca atare in lege, un principiu care acum este incalcat prin faptul ca se permite unui judecator sa fie procuror sef in acele functii de la varful parchetelor”, a spus presedintele UNJR.

In opinia sa, o astfel de situatie nu doar ca incalca separarea carierelor, dar este si incompatibila cu statutul judecatorului, deoarece un judecator este independent si nu are cum sa isi desfasoare activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei.

„Eu cred ca aceste argumente au scapat Guvernului, pentru ca este greu de crezut de ce sa vrei sa revii la o forma dupa ce cu atat de multe dificultati ai reusit sa schimbi acest lucru. Sper ca vom avea deschidere la dialog si aceste modificari vor fi retrase, abrogate sau modificate inainte de a produce efecte juridice. Dar, in acelasi timp, nu cred ca este o solutie sa anulam cu totul legile Justitiei pentru ca asta ar insemna sa anulam inclusiv separarea carierei, principiu pentru care noi ne batem in continuare”, a mai spus Dana Garbovan, citata de Agerpres.

Judecatorii Tribunalului Cluj au decis suspendarea activitatii, pe parcursul saptamanii viitoare, solidarizandu-se astfel cu protestele colegilor de la Bucuresti si de la alte instante din tara.

Judecatorul Cristian Danilet de la Tribunalul Cluj a precizat, vineri, in timpul unui protest al magistratilor care a durat 30 de minute, ca, in functie de evolutia lucrurilor, peste o saptamana se va decide cum si daca va continua protestul.

Mai mult despre: ,

Comentarii: