Dana Girbovan este pusa taios la punct de un membru CSM. Judecatoarea PSD-ista „distorsioneaza perceptia publica”: „Ce pretentii sa mai ai de la altii?!”

news

Schimb de replici intre Bogdan Mateescu, membru al CSM si Dana Girbovan, presedinte UNJR, dupa publicarea protocolului dintre SRI si CSM. Mateescu a cerut cumpatare in emiterea de concluzii „devastatoare”, in timp ce Dana Girbovan il acuza pe acesta ca trebuia sa fie primul revoltat si sa reactioneze.

„Personal as fi mai rezervat in afirmatii intrucat exista, totusi, anumite indatoriri deontologice specifice tuturor magistratilor, mai ales cand se raporteaza unii la altii, indiferent daca sunt conducatori de asociatii profesionale sau nu. Luarile de pozitie in diverse situatii, transformate in stiri boombastice, concluziile rapide si „devastatoare”, avertismente, toate acestea fara vreo statuare anume a organelor competente, fara o analiza temeinica potrivit prescriptiilor legale, sunt in opinia mea de evitat, pot pune sub semnul intrebarii procedurile legale eventual aflate in curs de desfasurare si pot distorsiona perceptia publica despre sistemul care in niciun caz nu se rezuma la parerea unuia sau altuia despre ceea ce este el”, a scris, pe Facebook, judecatorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecatorul indeamna la cumpatare, dupa publicarea protocolului dintre CSM si SRI, de vineri. „Inteleg ingrijorarile, dar chiar nu cred ca este firesc pentru un magistrat, oricare ar fi el, sa dea instantaneu verdicte publice, substituindu-se organelor in drept si speculand. Altfel ce pretentii sa mai ai de la altii?! Credinta mea este ca justitia a functionat si este esential ca ea sa functioneze si mai bine. Daca au existat derapaje ori vinovati pentru unele aspecte sau altele, doar organele competente pot regla sau pot activa, daca este cazul, mecanisme de responsabilizare care exista si sunt functionale. (…) Sistemul judiciar, in complexitatea lui, nu a fost predat nimanui si este extrem de important sa nici nu fie predat (tot nimanui, indiferent despre cine sau ce este vorba si indiferent de pretext)”, a mai scris Mateescu.

Desi nu a nominalizat-o, Dana Girbovan, presedinte al Uniunii Judecatorilor din Romania, spune ca facea referire tocmai la pozitia sa publica de vineri, atunci cand afirma ca vechiul CSM a predat justitia SRI-ului si si-a compromis rolul constitutional.

„Domnule judecator Mateescu, a sustine ca opinia mea sau a altor judecatori care deja si-au manifestat public indignarea si revolta cu privire la Protocoalele secrete incheiate la varful sistemului de justitie ar „distorsiona perceptia publica despre sistemul care in niciun caz nu se rezuma la parerea unuia sau altuia despre ceea ce este el” este o negare a realitatii si evidentei. (…) Aceste Protocoale pana de curand erau SECRETE, iar o parte inca sunt secrete, ceea ce incalca insasi fundamentul democratiei si a statului de drept (…) Ne-am fi asteptat sa fi fost dumneavoastra primul care sa va manifestati indignarea public cu privire la aceste Protocoale, nu sa ne invitati sa ne asezam calmi la locurile noastre pe motiv ca organele competente „verifica”, scrie Dana Girbovan, pe Facebook.

Judecatorul spune ca fostul CSM si-a ratat misiunea, iar protocoalele incheiate au afectat credibilitatea asupra sistemului judiciar.

„Aceste Protocoale au compromis in ochii a milioane de romani munca cinstita si profesionista a mii de judecatori, care in toti acesti ani au judecat milioane de dosare cu un pret la nivel personal pe care numai fiecare judecator si familia acestuia il stie (sacrificarea vietii de familie, a sanatatii si uneori chiar a vietii). (…) Avem tot dreptul sa ne manifestam indignarea si revolta pentru ca, atunci cand am adus aceste probleme in fata fostului CSM, tot noi am fost acuzati ca „aducem atingere” imaginii justitiei. Noi am aduce atingere imaginii justitiei, nu problemele grave pe care le reclamam si care au fost tinute sub pres! Timpul a dovedit ca am avut, din pacate, dreptate.(…) Este vadit ca vechiul CSM si-a ratat aceasta misiune”, mai spune Girbovan, citata de Mediafax.

CSM a publicat, vineri, al doilea protocol pe care institutia il avea cu Serviciul Roman de Informatii, incheiat in 2012. Documentul prevede ca partile analizeaza proiecte de acte normative referitoare la obiectul de activitatea lor si fac planuri comune. “In cauze complexe, cooperarea efectiva se realizeaza pe baza unor planuri comune, aprobate de conducerile celor doua institutii, cu precizarea sarcinilor ce revin fiecarei Parti”, se arata in protocol.

Nu se mentioneaza insa clar ce inseamna aceste planuri comune, lasand loc oricarei actiuni. Documentul arata si ca “in cazul in care una din Parti intentioneaza valorificarea informatiilor, potrivit competentelor proprii, este obligatorie obtinerea acordului prealabil al Partii care a obtinut datele si informatiile”.

Doar ca informarea nu se oprea aici pentru ca intelegerea din 2012 obliga CSM sa anunte ce a facut cu acele date si cum au fost ele valorificate.

Protocolul a fost semnat de vicepresedintele CSM de la vremea aceea, Oana Schimdt Haineala, si Florian Coldea, fost prim adjunct al SRI, si confirmat de presedintele de atunci al CSM, Alina Ghica, si fostul sef SRI, George Maior.

Fostii membri ai Consiliului din acea vreme spun ca nu i-a intrebat nimeni niciodata legat de acordul privind incheierea protocolului. Mai mult, documentul nu a fost discutat in comisii sau in plenul CSM.

„Garantul independentei justitiei, CSM a predat cu arme si bagaje sistemul judiciar unui serviciu secret, devenind un fel de U.M. Aceasta este, in sine, cel mai mare pericol la adresa sigurantei nationale, atat de invocate in ultimii ani. Subrogarea in atributiile altei autoritati inseamna, de fapt, subrezirea esafodajului statului. Se pare ca avem o lista lunga de U.M.uri partial descoperita: „U.M. Parchet”, „U.M. CSM”, „U.M. ICCJ”, „U.M. ANAF” , etc. Simpla ivire in spatiul public a unor astfel de protocoale este binevenita dar total insuficienta. Aceste protocoale au produs efecte, acestea trebuie masurate si cunoscute, iar persoanele responsabile trebuie sa raspunda”, sustine Georgiana Iorgulescu, reprezentant al Societatii Civile in vechiul CSM.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: