Dancila a devenit acum marioneta lui Oprisan. Baronul rosu anunta o ordonanta de urgenta menita sa le faca pe plac presedintilor de Consilii Judetene din PSD

politica

Premierul Viorica Dancila urmeaza sa emita o ordonanta de urgenta prin care se va stabili ca sefii de Consilii Judetene sa fie alesi prin vot direct, uninominal, anunta Marian Oprisan.

Guvernul a pus pe in dezbatere publica, pe 30 mai, un proiect de Ordonanta de Urgenta care vizeaza modificarea modului in care sunt alesi presedintii de Consilii Judetene. Alegerea acestora ar urma sa revina la sistemul uninominal, si nu prin vot indirect, din randul consilierilor judeteni, asa cum este in prezent.

In expunerea de motive privind proiectul de OUG, Ministerul Dezvoltarii Regionale sustine ca masura are „scopul de a oferi o mai mare legitimitate, reprezentativitate si stabilitate presedintilor consiliilor judetene”. De asemenea, se invoca prevederile Codului de bune practice in materie electorala al Comisiei de la Venetia, de a nu se modifica legislatia in materie electorala cu un an inainte de alegeri.

Marian Oprisan, presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, a declarat pentru Europa Libera ca a solicitat premierului Dancila aceasta Ordonanta de Urgenta, iar „Guvernul se va tine de cuvant”. Presedintii de Consilii Judetene cer revenirea la acest sistem, dupa ce in 2015 PSD a fost cel care a votat pentru alegerea indirecta a sefilor judetelor.

„Asa cum il aleg pe presedintele Romaniei, asa cum il aleg pe primarul orasului, eu cred ca presedintele Consiliului Judetean trebuie ales de toti cetatenii judetului si nu desemnat in urma unui troc, prin vot indirect. Bineinteles ca PSD isi asuma, cea mai buna solutie este intoarcerea la cetateni. A fost un troc in 2015 intre PNL si PSD, plecand de la premisa ca presedintii de Consilii Judetene trebuie sa devina niste instrumente absolut obscure in mana presedintilor partidelor”, a spus Marian Oprisan pentru Europa Libera.

Propunerea lui Oprisan este sustinuta de toti presedintii de Consilii Judetene care reprezinta PSD. In varianta actuala a legii, seful de CJ este ales din randul consilierilor judeteni si poate sa fie schimbat mai usor daca nu mai respecta linia conducerii partidului.

Marian Petrache, presedintele Consiliului Judetean Ilfov, sustine ca propunerea privind schimbarea modului de alegere a sefilor de CJ a venit de la PSD, deoarece alegerea uninominala intr-un singur tur ii avantajeaza.

„Poate ca personal ma avantajeaza acest mod de alegere prin vot direct, dar nu stiu care este varianta mai buna. Nu s-a luat o decizie la nivelul PNL, am vorbit cu colegii mei si parerile sunt impartite. Ideea e plecata de la PSD, PSD-ul pentru alegerile din 2020 nu are prea multe variante de colaborare, de formare a unor majoritati in Consilii, pe ei ii avantajeaza dintr-un tur, nici macar din doua tururi, alegerea presedintilor de Consilii Judetene dintr-un tur. E varianta care ii avantajeaza cei mai mult pe ei”, a explicat Petrache pentru Europa Libera.

Mai mult despre: ,

Comentarii: